Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Το αρχαίο παρατηρητήριο του Πεκίνου


Το Αρχαίο Παρατηρητήριο του Πεκίνου είναι ένα από τα παλαιότερα ηλιακά παρατηρητήρια του κόσμου και δεν διαθέτει τηλεσκόπιο.




Κατασκευάστηκε το 1442 στη Δυναστεία των Μινγκ, αλλά ήταν η εξέλιξη ενός παλαιότερου που είχε κατασκευαστεί το 1227. Τα οκτώ πρωτότυπα όργανα για τα άστρα είχαν εγκατασταθεί κατά τη διάρκεια της επιστασίας της δυναστείας των Μινγκ, αλλά εκλάπησαν και επιστράφηκαν με το πέρασμα των χρόνων, τόσο από επιθέσεις σε διάφορες χώρες όσο και με την αλλαγή των πολιτικών καθεστώτων. Ωστόσο τα αρχαία όργανα πάντα γυρνούσαν στο παρατηρητήριο.


Τα όργανα είναι μεγάλες εκδόσεις χαρτογραφικών εργαλείων, όπως ένας εξάντας και πιο εξωτικά όργανα, όπως ένας θεοδόλιχος και ο Αστρολάβος του Ίππαρχου. Πολλά από τα όργανα βασίζονται σε Δυτικές και Ανατολικές διδασκαλίες, αλλά λόγω των δράκων, των λιονταριών και των διάφορων διακοσμητικών, μοιάζουν ασιατικά.


Το παρατηρητήριο βρίσκεται στην κορυφή ενός αρχαίου κτηρίου που κάποτε ήταν γνωστό ως η "Πλατφόρμα της παρατήρησης των Άστρων". Το κτήριο πλέον είναι μέρος του πλανητάριου του Πεκίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου