Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Πως πήραν τα ονόματα τους τα διαστημικά λεωφορεία της NASA


Στις 21 Ιουλίου 2011, όταν το Atlantis ακούμπησε τη γης της Φλόριντα, σήμανε το τέλος μιας εποχής, θέτοντας το 30χρονο πρόγραμμα των διαστημικών λεωφορείων της NASA σε "συνταξιοδότηση". Τα διαστημικά λεωφορεία τώρα πια βρίσκονται σε διάφορα μουσεία των ΗΠΑ. Δείτε παρακάτω πως πήραν τα ονόματα τους.



Δείτε ακόμη:
Φιστίκια, blackjack και κατούρημα - παράξενες παραδόσεις στις διαστημικές αποστολές
Οι πιο τρομακτικές καταστροφές διαστημικών αποστολών
Οι καλύτερες φωτογραφίες του διαστήματος από τη NASA
Απίστευτο photobombing από βάτραχο σε φωτογραφία της NASA!
Η φύση δημιουργεί τέχνη vol 2

Enterprise


Είναι το πρωτότυπο και ποτέ δεν βρέθηκε στο διάστημα. Από την αρχή, η NASA είχε σκοπό να ονομάσει το πρωτότυπο "Constitution" (Σύνταγμα), που όμως δεν ενθουσίασε κανένα. Ανάμεσα στους μη υποστηρικτές ήταν και ο Τζέραλντ Φορντ, ο οποίος έτυχε να γίνει αποδέκτης μιας οργανωμένης εκστρατείας με επιστολές από οπαδούς του Star Trek ώστε να ονομαστεί το λεωφορείο "Enterprise".


Columbia


Κατασκευάστηκε το 1979. Με το τέλος της τελευταίας του αποστολής είχε περάσει 300 μέρες στο διάστημα και είχε διανύσει πάνω από 125 εκατομμύρια μίλια. Είναι γνωστό για την τελευταία του πτήση. Την 1 Φεβρουαρίου 2003 το πλήρωμα προσπάθησε να κάνει πάλι είσοδο, χωρίς να γνωρίζει πως υπήρχε μια μικρή τρύπα σε ένα από τα φτερά. Το Columbia διαλύθηκε πάνω από το Τέξας στις 9 το πρωί, χωρίς να υπάρξουν επιζώντες. Τρεις ήταν οι προκάτοχοι του ονόματος του. Το 1792 ένα μικρό ιστιοφόρο από την Βοστόνη εξερεύνησε τις εκβολές του ποταμού Columbia. Δεκαετίες αργότερα, ένα από τα πρώτα πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ που έκανε τον περίπλου της γης ονομαζόταν επίσης Columbia. Επίσης, Columbia ονομαζόταν η άκατος του Apollo 11.


Challenger


Είναι ίσως η πιο διάσημη καταστροφή διαστημικού λεωφορείου της NASA. Στις 28 Ιανουαρίου 1986 το Challenger ξεκίνησε για την μόλις 10η αποστολή του. Μόλις ένα λεπτό μετά την απογείωση διαλύθηκε, σκοτώνοντας τους πάντες. Σαν αποτέλεσμα, το πρόγραμμα σταμάτησε για 2,5 χρόνια. Το Challenger πήρε το όνομα του από το Βρετανικό πλοίο, HMS Challenger. Αρχικά, το καμάρι του Σταθμού της Αυστραλίας, τελικά μετατράπηκε σε ένα είδος ναυτικού εργαστηρίου το 1870.


Discovery


Το Discovery είναι το πιο πολυταξιδεμένο. Στα 27 χρόνια πτήσεων, το Discovery άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε το σύμπαν. Μετέφερε τον πιο γηραιό αστροναύτη στο διάστημα, σε ηλικία 77 χρόνων, ήταν το πρώτο που κυβερνήτης του ήταν γυναίκα και ήταν το πρώτο μετά τις καταστροφές των Challenger και Columbia. Στην 100η αποστολή του, ήταν το πρώτο λεωφορείο που συνδέθηκε με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και ήταν το πρώτο που μετέφερε Ρώσους σε αμερικάνικο διαστημόπλοιο. Το Discovery πήρε το όνομα του από τέσσερα πρωτοπόρα βρετανικά πλοία που έφτασαν στον Βόρειο Πόλο, την Ανταρκτική και το Βορειοδυτικό Πέρασμα, ψάχνοντας τα ανεξερεύνητα. Όμως η κύρια έμπνευση ήταν το HMS Discovery, το πλοίο που συνόδευσε τον Τζέιμς Κουκ στο τελευταίο του ταξίδι.


Atlantis


Αν η φήμη του Discovery βρίσκεται στην ιστορία του, αυτή του Atlantis βρίσκεται στην τελευταία του πτήση. Η προσγείωση τους στις 21 Ιουλίου του 2011 σήμανε το τέλος της εποχής των διαστημικών λεωφορείων. Εκτός του γεγονότος ότι ήταν ήταν αυτό που χρησιμοποιήθηκε για την 100η επανδρωμένη αποστολή της NASA, ήταν και αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη κοινή Αμερικανό-ρωσική αποστολή, κλείνοντας ακόμα ένα κεφάλαιο του Ψυχρού Πολέμου. Το Atlantis πήρε το όνομα του από το RV Atlantis, ένα ερευνητικό σκάφος που σάλπαρε πρώτη φορά το 1931 και σταμάτησε τα ταξίδια του το 1964.


Endeavour


Κατασκευασμένο το 1992, το Endeavour ήταν το "μωρό" των διαστημικών λεωφορείων. Την τελευταία στιγμή δεν επιλέχθηκε αυτό για την τελευταία αποστολή των διαστημικών λεωφορείων αλλά το Atlantis. Ίσως είχε να κάνει με το ότι ήταν το μοναδικό που κατασκευάστηκε μετά το ατύχημα του Challenger, και πάντα κουβαλούσε αυτήν την τραγωδία, μέχρι και την τελευταία του πτήση, τον Μάιο του 2011. Το Endeavour πήρε το όνομα του έπειτα από έναν εθνικό σχολικό διαγωνισμό. Το όνομα του είναι προς τιμή του HMS Endeavour, του πρώτου πλοίου του Τζέιμς Κουκ.

φωτογραφίες: en.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου