Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Φιστίκια, blackjack και κατούρημα - παράξενες παραδόσεις στις διαστημικές αποστολές


Η ένταση ήταν προφανής στην αίθουσα ελέγχου στο Jet Propulsion Laboratory της NASA, στιγμές πριν την προσγείωση στον Άρη του Curiosity στις 6 Αυγούστου. Οι ελεγκτές με γαλάζια πόλο μπλουζάκια ήταν μαζεμένοι πάνω από τους υπολογιστές τους, εν αναμονή της κάθοδο των «επτά λεπτών του τρόμου». Τότε, ξαφνικά και από το πουθενά, άρχισαν να εμφανίζονται μπουκάλια με φιστίκια, και σύντομα όλοι οι μηχανικοί και οι επιστήμονες άρχισαν να μασουλούν. Είναι μόνο μια από τις πολλές προλήψεις στην NASA. Προλήψεις όμως έχουν και οι Ρώσοι.



Η παράδοση με τα φιστίκια ξεκίνησε στη δεκαετία του 1960 κατά τη διάρκεια των αποστολών του JPL Ranger, στις οποίες το διαστημικό σκάφος θα πήγαινε στο φεγγάρι και θα έστελνε φωτογραφίες του. Οι πρώτες έξι αποστολές απέτυχαν κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης ή όταν άφηναν την τροχιά της Γης, αλλά στην έβδομη, κάποιος κουβάλησε φιστίκια μαζί του, η αποστολή πέτυχε και από τότε αποτελεί παράδοση στο JPL.

Παραδόσεις της NASA
Την ημέρα της εκτόξευσης, πολλοί αστροναύτες τρώνε ομελέτα και μπριζόλα, ως φόρο τιμής στον αστροναύτη Άλαν Σέπαρντ (στη φωτογραφία πάνω), ο οποίος είχε αυτό το μενού ως πρωινό πριν την εκτόξευση του Mercury Freedom 7 το 1961.

Πριν την εκτόξευση, ο κυβερνήτης πρέπει να παίξει χαρτιά (Blackjack ή πόκερ) με τους τεχνικούς μέχρι να χάσει. Η προέλευση της παράδοσης είναι μυστήριο, αλλά μάλλον ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των αποστολών Gemini.

Στο δωμάτιο που ντύνονται οι αστροναύτες και πρέπει να περιμένουν μία ώρα, ενώ τα σώματά τους εξαγνίζονται με άζωτο, έχει τις ίδιες καρέκλες με αυτές τις αποστολή Apollo.

Μετά από μια επιτυχημένη εισαγωγή στο Διαστημικό Κέντρο Κέννεντυ, οι ελεγκτές εκτόξευσης τρώνε ένα πλούσιο γεύμα από φασόλια και ψωμί από καλαμπόκι. Η παράδοση ξεκίνησε όταν ο πρώην διευθυντής δοκιμών της NASA, Norm Carlson, έφερε φασόλια σε ένα μικρό πήλινο δοχείο, μετά την πρώτη εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου STS-1.

Χρονολογείται από τις αποστολές Apollo. Οι αστροναύτες στο διάστημα ξυπνούν με τη μουσική που έχει επιλέξει οι ελεγκτές, όπως το "Going Back to Houston" του Dean Martin.

Ο Gene Kranz, ο ελεγκτής της αποστολής Apollo 13, έβαζε τη σύζυγό του να του φτιάξει ένα νέο γιλέκο για κάθε αποστολή. Καθώς ο Kranz εργαζόταν για να σώσει το πλήρωμα του Apollo 13, φορούσε ένα λευκό γιλέκο. Το γιλέκο πλέον εμφανίζεται στο Smithsonian National Air and Space Museum στην Ουάσινγκτον.

Μετά από μια εκτόξευση στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, συνηθίζεται οι νέοι ελεγκτές, οι επικεφαλής δοκιμών και οι μηχανικοί δοκιμών να κόβουν τις γραβάτες τους.

Ρωσικές Παραδόσεις


Πριν φύγουν από την Star City κοντά στη Μόσχα όπου εκπαιδεύονται οι Ρώσοι κοσμοναύτες, αφήνουν κόκκινα γαρίφαλα σε ένα μνημείο στη μνήμη του πρώτου ανθρώπου στο διάστημα, του Γιούρι Γκαγκάριν (στη φωτογραφία πάνω), και των τεσσάρων ακόμα κοσμοναυτών. Επισκέπτονται το γραφείο του Γκαγκάριν, υπογράφουν στο βιβλίο επισκεπτών του και υποτίθεται ότι ζητούν άδεια από το φάντασμά του για να πετάξουν.

Καθώς το τρένο που μεταφέρει τον πύραυλο Σογιούζ προσεγγίζει το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, ο κόσμος βάζει νομίσματα στις ράγες για να ισοπεδωθούν σαν γούρι.

Το πλήρωμα απαγορεύεται να παρακολουθήσει την εγκατάσταση του πυραύλου Σογιούζ στο εκτοξευτήρα, επειδή είναι κακή τύχη. Αντ' αυτού, πρέπει να κουρευτούν.

Τη νύχτα πριν την εκτόξευση, οι κοσμοναύτες παρακολουθούν την υποχρεωτική προβολή της ταινίας του 1969 "White Sun of the Desert".

Την ημέρα της εκτόξευσης, οι κοσμοναύτες τρώνε πρωινό με σαμπάνια και υπογράφουν την πόρτα του δωματίου τους στο ξενοδοχείο.

Στο ξενοδοχείο, ένας Ρώσος ιερέας ευλογεί το πλήρωμα και τους ραντίζει με αγιασμό. Την παράδοση ξεκίνησε ο κοσμοναύτης Aleksandr Viktorenko, ο οποίος ζήτησε να ευλογηθεί πριν την εκτόξευση του Soyuz TM-20.

Καθώς το πλήρωμα αναχωρεί από το ξενοδοχείο, η μπάντα Zemlyane ("Οι γήινοι") παίζει το τραγούδι "The Grass Near My Home".

Οι κοσμοναύτες μεταφέρονται με λεωφορεία στον εκτοξευτήρα  που είναι εξοπλισμένα με πέταλα για καλή τύχη.

Πριν την εκτόξευση, οι Ρώσοι κοσμοναύτες κατουρούν στο δεξί πίσω τροχό των λεωφορείων που τους μεταφέρει, μια πράξη που υποτίθεται ότι έκανε ο Γιούρι Γκαγκάριν. Οι γυναίκες εξαιρούνται, αλλά ορισμένες κουβαλούν μπουκαλάκια με τα ούρα τους γι΄ αυτό το σκοπό.

Η κάψουλα Σογιούζ φέρει ένα μικρό φυλαχτό κρεμασμένο από έναν σπάγκο που έχει επιλέξει ο επικεφαλής του πληρώματος.

από: wired

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου