Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Στα 101 μέτρα με μια ανάσα


Ο Νεοζηλανδός William Trubridge, εφάρμοσε με απόλυτη επιτυχία το πρόγραμμα "Hector" και κατάφερε να καταδυθεί με απόλυτη επιτυχία στην περίφημη Deans Blue Hole στις Μπαχάμες.



Η βουτιά του έφτασε στο ιστορικό βάθος των 101 μέτρων που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ. Ο Trubridge έφτασε στο ιστορικό βάθος και επέστρεψε στην επιφάνεια χρησιμοποιώντας μόνο μια ανάσα. Το επίτευγμα του αποτελεί σήμερα, θέμα ενός εντυπωσιακού ντοκιμαντέρ.

Ο εξοπλισμός του, λιτός και απέριττος. Μόλις μια απλή καταδυτική στολή και ένα σχοινί - βοηθός. Ο Νεοζηλανδός δύτης, δε χρησιμοποίησε μάλιστα ούτε καν βατραχοπέδιλα για να φέρει εις πέρας το δύσκολο εγχείρημα του. Το ρεκόρ του σημειώθηκε μέσα σε 4 λεπτά και 8 δευτερόλεπτα. Ήταν το πρωί της Παρασκευής της 16ης Δεκεμβρίου του 2010.

Στο ίδιο ακριβώς βάθος είχε κατέβει το 1980, που αποτελεί και το έτος γέννησης του William, ο δύτης Jacques Mayol, χρησιμοποιώντας, όμως, ένα ειδικό μηχάνημα που του έδινε επιπλέον ώθηση. Η κομβική διαφορά είναι ότι ο Trubridge δεν φόρεσε ούτε βαρίδια, ούτε χρειάστηκε κάποια επιπλέον ώθηση για να ανέβει στην επιφάνεια.

Για λόγους ασφαλείας επαγγελματίες δύτες βρίσκονταν διαρκώς κοντά στον Trubridge, έτοιμοι να επέμβουν σε ώρα ανάγκης

Η κατάδυση ήταν αφιερωμένη στο δελφίνι Hector, το μικρότερο δελφίνι στον κόσμο που ζει στη Νέα Ζηλανδία. Το συγκεκριμένο δελφίνι απειλείται τα τελευταία χρόνια με εξαφάνιση.

Δύο χρόνια μετά το ρεκόρ του, ο Trubridge συνεχίζει τις προπονήσεις του για να βουτήξει ακόμα πιο βαθιά και διατηρεί τη δική του σχολή καταδύσεων. Ένας από τους στόχους και όνειρο του, είναι "η βουτιά με μια πνοή" (freediving) να γίνει Ολυμπιακό αγώνισμα.

Να σημειωθεί πως αυτές τις ημέρες κυκλοφορεί και το ντοκιμαντέρ με τον τίτλο "Breathe" για τη ζωή και τα κατορθώματα του παράτολμου William Trubridge. Σκηνοθέτης είναι ο πολυβραβευμένος παραγωγός του ESPN, Martin Khodabakhshian, ο οποίος παρακολούθησε από κοντά και κατέγραψε σε κάμερα τις προετοιμασίες και την τελική προσπάθεια του Νεοζηλανδού.

πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου