Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Το ψηλότερο δέντρο του κόσμου κρύβεται κάπου στην Καλιφόρνια

Το Giant Stratosphere (φωτογραφία: James Balog)

Εννέα χρόνια πριν, ήταν το ψηλότερο γνωστό δέντρο στον κόσμο. Εντοπίστε τους τρεις ανθρώπους, που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία και θα καταλάβετε για τι ύψος μιλάμε.Έχει ύψος 112,47 μέτρα. Είναι περίπου διπλάσιο από το άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη (χωρίς τα θεμέλια). Αυτός που το ανακάλυψε ποτέ δεν φανέρωσε τη θέση του, αλλά είναι κάπου στο Humboldt Redwoods State Park. Το παρατσούκλι του είναι "Giant Stratosphere".

Μετά από τέσσερα χρόνια, δύο πεζοπόροι, ο Chris Atkins και ο Michael Taylor, έκαναν πεζοπορία σε ένα άλλο πάρκο, το Redwood National Park, όταν βρέθηκαν μπροστά σε μερικά δέντρα ψηλότερα από οτιδήποτε είχαν δει πριν. Το ψηλότερο είχε ύψος 115,64 μέτρα. Το παρατσούκλι του είναι "Hyperion".

Όταν οι Chris και Michael ανακοίνωσαν την ανακάλυψη τους, μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον οικολόγο Steve Sillett του Humboldt State University, αναρριχήθηκε στην κορυφή του δέντρου και έριξε μια ταινία μέχρι το έδαφος.

Και πάλι κανείς δεν λέει που βρίσκεται και αυτός ο γίγαντας.

Τα μεγαλύτερα δέντρα του κόσμου σε όγκο, ζουν στο δάσος στην Καλιφόρνια. Ένα πραγματικά μεγάλο, σε όγκο, είναι αυτό εδώ.

Το Del Norte Titan (φωτογραφία: David Mickelson)

Σύμφωνα με τον Nalini Nadkarni, καθηγητή στο Evergreen State College, υπάρχει τόσο πολύ ξύλο σε αυτό το δέντρο, το Del Norte Titan (ανακαλύφθηκε από τον Steve Sillett που αναρριχήθηκε στο Hyperion), που "η μάζα του είναι ίση με 15 ενήλικες μπλε φάλαινες, το μεγαλύτερο ζώο της γης".

Η φωτογραφία-κολάζ του Stratosphere Giant είναι δημιουργία του φωτογράφου James Balog.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου