Συγκλονιστικά δημοσιεύματα, ένα γκάλοπ - σοκ και μια φωτογραφία ανατριχιαστική!
Ο Βασίλης Γαλούπης γράφει για την μαύρη επέτειο από την ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι, στις 9/8/1945.
«Από τον άνθρωπο που ήταν κοντά στην σκάλα, έμεινε μόνο η σκιά του...». Ανατριχίλα...
Είχα σοκαριστεί όταν είχα δει πριν από χρόνια τούτη τη φωτογραφία, σε ένα παλιό εξαιρετικό ιστορικό βιβλίο που εκδόθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’70.
Η φωτογραφία είναι από το Ναγκασάκι, από την βόμβα που έπεσε σαν σήμερα, στις 9 Αυγούστου 1945! Εξαϋλώθηκε ο άνθρωπος! Κι ό,τι απέμεινε απ’ αυτόν ήταν μια σκιά! Τίποτα άλλο...
Έχει τρομερό ενδιαφέρον αν δούμε τι γράφανε οι εφημερίδες εκείνες της εποχής. Τότε, δηλαδή, που δεν είχαν φανεί ακόμα οι ολέθριες συνέπειες από την ρίψη των ατομικών βομβών, αρχικά στην Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου και μετά στο Ναγκασάκι. Ο β' παγκόσμιος πόλεμος, οι ναζιστικές θηριωδίες, οι βόμβες! Τα πιο σκοτεινά χρόνια του προηγούμενου αιώνα.
Μια σημείωση μόνο: Ακόμα και σήμερα πεθαίνουν κάθε χρόνο 5.500 άνθρωποι στην Ιαπωνία λόγω των δυο ατομικών βομβών. Η κατάρα πέρασε και στις επόμενες γενιές...
«Μόνο μερικές ζημιές...»
Η Ασάχι Σιμπούν, γιαπωνέζικη εφημερίδα, έγραψε στις 7 Αυγούστου 1945, την επομένη της Χιροσίμα:
«Στις 6 Αυγούστου δυο αεροπλάνα Β-29 εισέβαλαν στον εναέριο χώρο της Χιροσίμα κι έπληξαν τις εγκαταστάσεις της πόλεως με εμπρηστικές βόμβες. Φαίνεται ότι έχουν προηγηθεί μόνο μερικές ζημιές γύρω από την πόλη». Μερικές ζημιές...
«Περί ηθικής...»
Στον αγγλικό Guardian διαβάζουμε στις 7/8/1945 για τα περί… ηθικής της βόμβας:
«Παρά τη φρίκη που δοκιμάζουν όλοι με τη σκέψη και μόνο ότι η ατομική βόμβα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον του ανθρωπίνου γένους, η χρησιμοποίηση αυτού του όπλου κατά των Ιαπώνων ήταν εντελώς δικαιολογημένη. Είναι παράλογο να κρίνουμε την ηθική ενός βομβαρδισμού από την ισχύ των μέσων που χρησιμοποιούνται».
«Ποιοι Κανόνες;»
Πάμε στους New York Times, πάλι στις 7 Αυγούστου 1945:
«Σ’ έναν πόλεμο και κυρίως σ’ αυτόν τον πόλεμο είναι σχεδόν ανώφελο να γίνει λόγος για Κανόνες. Γι’ αυτό η ανακάλυψη της ατομικής βόμβας δεν είναι παρά η νίκη μας σ’ έναν αγώνα για την επιβίωση. Η χρησιμοποίηση του όπλου αυτού θα σώσει ίσως πολλές αμερικάνικες ζωές, θα επισπεύσει το τέλος του πολέμου και θα μπορέσει ακόμα να αναγκάσει τους Ιάπωνες να συνθηκολογήσουν».
«Θαυμαστό γεγονός!»
Στις 11/8/1945 υπάρχει ένα άλλο αξιοπρόσεχτο δημοσίευμα της εποχής από την εφημερίδα «Μάντσεστερ Γκάρντιαν»:
«Σήμερα οι πόλεμοι τελειώνουν με ένα θαυμαστό γεγονός: Την αστραπή της βόμβας της Χιροσίμα και το γιγαντιαίο νέφος του Ναγκασάκι. Η επιστήμη έχει ριζικά αλλάξει τον κόσμο. Δύο βόμβες…, κι ένα έθνος αναγκάζεται να συνθηκολογήσει. Δύναμη του ατόμου. Η άμεση ειρήνη αποδεικνύει ότι η χρησιμοποίηση της ατομικής βόμβας ήταν δικαιολογημένη για να καθησυχάσει τις συνειδήσεις μας».
Γκάλοπ – σοκ: «Έπρεπε να πέσουν κι άλλες βόμβες!»
Στο αμερικάνικο Fortune είχε γίνει ένα γκάλοπ (που θεωρήθηκε αργότερα σοκαριστικό) τον Δεκέμβριο του 1945. Διαβάστε το:
«Να, τώρα τα αποτελέσματα ενός γκάλοπ προκειμένου να γίνει γνωστή η γνώμη των πολιτών μας στις ΗΠΑ σχετικά με τους βομβαρδισμούς της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.
1. Δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε την ατομική βόμβα με κανέναν τρόπο, ποσοστό 4,5%.
2. Θα έπρεπε να ρίξουμε μια πρώτη ατομική βόμβα σε ακατοίκητη ζώνη, ώστε να προειδοποιήσουμε τους Ιάπωνες για τη δύναμη της βόμβας, ποσοστό 13,8%.
3. Έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε τις δυο βόμβες πάνω στις πόλεις, ακριβώς όπως έγινε, ποσοστό 53,5%.
4. Θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε χωρίς χρονοτριβή πολύ περισσότερες βόμβες, πριν δώσουμε στην Ιαπωνία την δυνατότητα να συνθηκολογήσει, ποσοστό 22,7%.
5. Δεν ξέρω – δεν απαντώ, ποσοστό 5,5%».
«Προστατευθείτε με... κουβέρτες!»
Υπάρχει, όμως, κι άλλο ένα δημοσίευμα. Από την Μαϊνίκι Σιμπούν, την εφημερίδα από την Ιαπωνία, στις 9 Αυγούστου 1945:
«Με σκοπό να τερματίσουν το συντομότερο τον πόλεμο οι εχθροί χρησιμοποίησαν έναν νέο τύπο βόμβας στην Χιροσίμα. Η γενική διοίκηση αντιαεροπορικής αμύνης εξέδωσε ανακοίνωση σχετική με την άμυνα εναντίον του νέου αυτού όπλου:
- Μην αδιαφορείτε όταν ο αριθμός των αεροπλάνων είναι μικρός. Έστω κι αν πρόκειται για ένα μόνο αεροπλάνο, θα παίρνετε τις αναγκαίες προφυλάξεις.
- Μην βγαίνετε από τα αντιαεροπορικά καταφύγια.
- Τα καταφύγια πρέπει να είναι σκεπασμένα, αλλιώς πρέπει να σκεπάζεστε με μια κουβέρτα ή ένα στρώμα.
- Όποιος μείνει έξω μπορεί να υποστεί εγκαύματα. Αποφεύγετε να αφήνετε ακάλυπτα τα μέρη του σώματός σας.
- Προσοχή στις πυρκαγιές».
Τέτοια άγνοια υπήρχε (ή θέλανε να υπάρχει;) τότε για το νέο φονικό υπερόπλο. Μια εφημερίδα έβγαινε κι έλεγε στους αναγνώστες της ότι μπορούν να προστατευθούν από την ατομική βόμβα με… κουβέρτες!
πηγή: gazzetta.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου