Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Η επιστημονικά σωστή συνταγή για το τέλειο κάστρο στην άμμο

 
Νέα επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει την τέλεια συνταγή για να χτίσετε τα πιο εντυπωσιακά αλλά και ανθεκτικά κάστρα στην άμμο. Το μυστικό κατά βάση έχει να κάνει με το να χρησιμοποιεί κανείς λίγο μόνο νερό σε συνδυασμό με την άμμο.
 
 

Ολλανδοί, Γάλλοι και Ιρανοί ερευνητές, που εκπόνησαν την -επίκαιρη λόγω καλοκαιριού- μελέτη, πέρασαν πολλές μάλλον ευχάριστες ώρες στο εργαστήριό τους παίζοντας κυριολεκτικά με την άμμο και τα κουβαδάκια τους.

Όπως παρατήρησαν μετά απο πολύωρες διασκεδαστικές ώρες «εργασίας και χαράς», το νερό συγκρατεί την άμμο, δημιουργώντας ένα είδος «υγρών γεφυρών» ανάμεσα στους κόκκους της. Όμως τόσο το πολύ όσο και το ελάχιστο νερό κάνουν το κάστρο ευάλωτο και προδιαγράφουν την καταστροφή του σε σύντομο χρόνο.

Οι έως τώρα εκτιμήσεις έλεγαν ότι χρειάζεται ένα κουβαδάκι νερού για κάθε οκτώ κουβαδάκια άμμου ή περίπου αναλογία 12,5% σε νερό. Όμως η νέα έρευνα αναθεωρεί αυτή τη «συνταγή» και υποστηρίζει ότι το νερό δεν πρέπει να ξεπερνά το 1%.

Η αναλογία 1% για 99% άμμο, επιτρέπει στο κάστρο να φθάσει σχετικά εύκολα σε μεγάλο ύψος έως πέντε μέτρων, ενω το ύψος του εξαρτάται επίσης και απο το πόσο μεγάλη είναι η βάση του. Για παράδειγμα, με μια κυλινδρική βάση που έχει ακτίνα 20 εκατοστών, μπορεί κανείς -εφόσον ακολουθεί την παραπάνω επιστημονική «φόρμουλα»- να κτίσει άνετα ένα κάστρο ύψους έως 2μιση μέτρων.

Το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για το ψηλότερο κάστρο στην άμμο παγκοσμίως, κατέχει ο Εντ Τζάρετ, ο οποίος πέρυσι σήκωσε, στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, ένα κάστρο από άμμο ύψους σχεδόν 12 μέτρων, προφανώς πάνω σε μια αρκετά μεγάλη βάση.

πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου