Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Ν. Ειρηνικός: Δύτης ανακάλυψε το ναυάγιο θρυλικού πειρατικού πλοίου

Κρύβει πολύτιμους θησαυρούς στα αμπάρια του

Ένα σπάνιο ναυάγιο, που λέγεται ότι ήταν ένα ιστορικό πειρατικό πλοίο που κρύβει πολύτιμους θησαυρούς στα αμπάρια του, ανακάλυψαν δύτες ανακάλυψαν στον βυθό του νησιού Τόνγκα, στο Νότιο Ειρηνικό.

Το ναυάγιο πιστεύεται ότι ανήκει στο τρικάταρτο «Πορτ-ο-Πρενς», που βυθίστηκε από κατοίκους του νησιού, αφού το πλήρωμα του είχε λεηλατήσει βρετανικά πλοία και γεμίσει τα αμπάρια του με χρυσό και πολύτιμους θησαυρούς. Το βρετανικό ιδιωτικό πλοίο είχε σαλπάρει στον Ειρηνικό σε αναζήτηση φαλαινών το 1806, αφού είχε παρεκκλίνει από την αρχική του αποστολή, να στήνει ενέδρες και να αιχμαλωτίζει ισπανικά πλοία από τον Νέο Κόσμο και να αρπάζει τους θησαυρούς τους, κυρίως χρυσό και πολύτιμα αντικείμενα.

Όταν το «Πορτ-ο-Πρενς» βρέθηκε στις ακτές της Τόνγκα φορτωμένο με χρυσό και ασήμι, ο τότε βασιλιάς Φινάου Ουλουκάλαλα ΙΙ και οι υπήκοοι του το κατέλαβαν και σκότωσαν σχεδόν ολόκληρο το πλήρωμα, εκτός από τέσσερα άτομα και στη συνέχεια βύθισαν το πλοίο.

Ο Ουλουκάλαλα ξεχώρισε από το πλήρωμα ένα νεαρό αγόρι, τον Γουίλιαμ Μάρινερ και τον πήρε υπό την προστασία του, γιατί του θύμιζε τον γιο του που είχε πεθάνει από αρρώστια λίγα χρόνια πριν. Το αγόρι πήρε το όνομα Τόκι Ουκαμέα, που σήμαινε «Σιδερένιο Τσεκούρι» και όταν επέστρεψε στην Αγγλία έγραψε το βιβλίο «Τα Νησιά Τόνγκα, Η αναφορά του Γουίλιαμ Μάρινερ»-(«The Tongan Islands, William Mariners account»), στο οποίο εξιστορούσε τις περιπέτειες του. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μέχρι και σήμερα μια από τις σημαντικότερες ιστορικές πηγές για την Προ-Χριστιανική Τόνγκα.

Το συγκεκριμένο ναυάγιο έχει εμπνεύσει πολλές γενιές εξερευνητών που προσπαθούσαν για χρόνια να ανακαλύψουν την ακριβή του θέση. Μέχρι τώρα πίστευαν ότι το ναυάγιο είχε βρεθεί κοντά στις ακτές των νησιών Χααπέι.

Σύμφωνα με τις τουριστικές αρχές της Τόνγκα, αν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα για το κυνήγι του θησαυρού που θα ξεκινήσει από ντόπιους και άλλους εξερευνητές στην περιοχή.

«Σύμφωνα με τους θρύλους του νησιού, ο βασιλιάς άρπαξε τον σίδηρο από το πλοίο, που ήταν μεγάλης αξίας μέταλλο για τους κατοίκους του νησιού εκείνη την εποχή και στη συνέχεια το βύθισε έμφορτο, αδιαφορώντας για το χρυσάφι και τους υπόλοιπους θησαυρούς. Πιστεύεται ότι στα αμπάρια του πλοίου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας κρύβονται αξιόλογες ποσότητες χαλκού, ασημιού και χρυσού, καθώς και αρκετά ασημένια κηροπήγια. Λιβανιστήρια, σταυροί και δισκοπότηρα», αποκάλυψε εκπρόσωπος των τουριστικών αρχών του νησιού.

Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε από τον ντόπιο δύτη, Τεβίτα Μοάλα. Το Ναυτικό Μουσείο του Γκρήνουιτς και η Ναυτική Αρχαιολογική Υπηρεσία επιβεβαίωσαν την ηλικία του ναυάγιου με βάση την ανάλυση ενός χάλκινου σπαθιού που βρέθηκε κοντά στο βυθισμένο πλοίο.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο των τουριστικών αρχών, η ανακάλυψη αυτή είναι πολύ σημαντική για τους κατοίκους της Τόνγκα καθώς μπορεί να φέρει στο φως πολλά στοιχεία για την ιστορία της Τόνγκα αλλά και των νησιών Χααπέι. Δεκάδες άνθρωποι έχουν υποστηρίξει ότι βρήκαν το θρυλικό ναυάγιο όλα αυτά τα χρόνια, αλλά κάθε φορά οι ελπίδες τους διαψεύδονταν.

Όμως το 2009, ο ιδιοκτήτης τοπικής εταιρίας καταδύσεων, ανακάλυψε την άγκυρα του θρυλικού πλοίου, στο σημείο που λέγεται ότι είχε αγκυροβολήσει για τελευταία φορά. Καθώς όμως ο βασιλιάς Ουλουκάλαλα, είχε κόψει το σχοινί της άγκυρας και είχε τραβήξει το πλοίο προς την ακτή για να πάρει κομμάτια σιδήρου από αυτό πριν το βυθίσει, η ανακάλυψη της άγκυρας δεν είχε δώσει και πολλά στοιχεία για την ακριβή θέση του ναυαγίου.

πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου