Ο Βωμός στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Άμστερνταμ το 1928
Οι 30οι Ολυμπιακοί Αγώνες από την Κυριακή πέρασαν και αυτοί στην ιστορία. Το νέο ραντεβού είναι στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016. Μια αναδρομή στις Ολυμπιακές Δάδες και στους Βωμούς, έστω και κάπως ετεροχρονισμένα.
Η Ολυμπιακή Φλόγα είναι αναπαράσταση της κλοπής της φωτιάς του Δία από τον Προμηθέα, και οι ρίζες της βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα, όπου μια φωτιά κρατούνταν άσβεστη κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Φλόγα επανήλθε κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1928 στο Άμστερνταμ, ενώ η λαμπαδηδρομία εισήχθη κατά τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936. (πηγή)
Το Βερολίνο ήταν η διοργανώτρια πόλη των Αγώνων του 1936 και οι Ναζί βρήκαν μια καλή ευκαιρία για να κάνουν την προπαγάνδα τους υπέρ της "Ανώτερης Φυλής". Ο Βωμός υπάρχει ακόμα στο στάδιο που χτίστηκε για τους Αγώνες και στο οποίο το 2006 έγινε ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου ξεκίνησαν και οι Λαμπαδηδρομίες.
Το 1948, διοργανώθηκαν στο Λονδίνο οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μια από τις Δάδες των Αγώνων του 1952 στο Ελσίνκι πωλήθηκε πρόσφατα έναντι 400.000 δολαρίων -το δεύτερο πιο ακριβό Ολυμπιακό αντικείμενο που πουλήθηκε ποτέ σε πλειστηριασμό.
Ο Βωμός για τους Αγώνες του 1956 στη Μελβούρνη βρίσκεται πλέον στο Εθνικό Αθλητικό Μουσείο της Μελβούρνης.
Η Δάδα και ο Βωμός των Αγώνων στην Ρώμη το 1960
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες φιλοξενήθηκαν πρώτη φορά στην Ασία το 1964 στο Τόκιο
Στο Μεξικό το 1968, η Norma Enriqueta Basilio ήταν η πρώτη γυναίκα που άναψε τον Ολυμπιακό Βωμό.
Η Ολυμπιακή Δάδα στους Αγώνες του Μονάχου το 1972 μοιάζει με αυτή του Τόκιο
Ο Βωμός και η Δάδα των Αγώνων του 1976 στο Μόντρεαλ
Ο Βωμός στους Αγώνες του 1980 στη Μόσχα αφαιρέθηκε από το στάδιο Λουζνίκι αφαιρέθηκε το 1996 κατά τη διάρκεια επισκευών στην οροφή του σταδίου.
Ο Βωμός και η Δάδα των Αγώνων του 1984 στο Λος Άντζελες.
Ο Βωμός και η Δάδα των Αγώνων του 1988 στη Σεούλ.
Στην Βαρκελώνη το 1992, οι διοργανωτές άναψαν τον Βωμό με έναν πολύ εντυπωσιακό τρόπο, καθώς επέλεξαν τον τοξοβόλο των Παραολυμπιακών Αγώνων Antonio Rebollo να ρίξει ένα αναμμένο βέλος στο Βωμό.
Το 1996 στην Ατλάντα ο Βωμός έμοιαζε περισσότερο με πύργο εκτόξευσης διαστημικού πυραύλου
Στο Σίδνεϊ το 2000, η Αβοριγίνας σπρίντερ Κάθι Φρίμαν (Catherine Astrid Salome Freeman - Cathy Freeman) πέρασε την Ολυμπιακή Δάδα που έκαιγε σε μια πισίνα με νερό, και αμέσως εμφανίστηκε ένα δαχτυλίδι φωτιάς από το βυθισμένο Βωμό. Ο Βωμός σηκώθηκε για να στηριχτεί σε έναν ιστό, ο οποίος εμφανίστηκε στο πίσω μέρος των κερκίδων. Στη συνέχει ο Βωμός σηκώθηκε πάνω από το γήπεδο. Ο Βωμός έχει μετατραπεί σε συντριβάνι και τώρα βρίσκεται στο Ολυμπιακό Πάρκο του Σίδνεϊ.
Ο Βωμός που άναψε ο Νίκος Κακλαμανάκης και η Δάδα των Αγώνων του 2004 στην Αθήνα. Το σβήσιμο του Βωμού ήταν πιο εντυπωσιακό, κατά την άποψη μου.
Ο Βωμός και η Δάδα των Αγώνων του 2008 στο Πεκίνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου