Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Roche Rock, ο βράχος που κρύφτηκαν ο Τριστάνος και η Ιζόλδη


Ο βράχος Roche στην Κορνουάλη της Αγγλίας συνδέεται με μια σειρά από διάσημα παραμύθια. Λέγεται πως εδώ έκρυβαν τον έρωτα τους ο Τριστάνος και η Ιζόλδη, όταν τους ανακάλυψε ο σύζυγος της Ιζόλδης, βασιλιά Μάρκο. Ωστόσο, και άλλοι έχουν καταφύγει εδώ που τους κυνηγούσαν πολύ πιο τρομακτικοί εχθροί από τον απατημένο βασιλιά.



Στην κορυφή του Roche βρίσκονται τα μυστηριώδη ερείπια ενός παρεκκλησίου που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Μιχαήλ. Ο βράχος όμως, ακόμη και χωρίς τα ερείπια, φαίνεται εξωπραγματικός μιας και προεξέχει απροσδόκητα στο τοπίο της Κορνουάλης. Το εκκλησάκι χτίστηκε το 1409 και εγκαταλείφθηκε μερικούς αιώνες αργότερα. Η πιο τρομακτική ιστορία που συνδέεται με αυτό είναι ο μύθος του Jan Tregeagle.


Ο Tregeagle ήταν ένας δικηγόρος του 16ου αιώνα και πολύ κακός άνθρωπος. Με όπλα τα νομικά έκλεψε από τους πελάτες του και στάλθηκε στην κόλαση για τις αμαρτίες του. Το πνεύμα του σύρθηκε πίσω στη γη των ζωντανών για να καταθέσει σε μια δικαστική υπόθεση, για να σωθεί ένας αθώος άνθρωπος πριν εκτελεστεί για ένα έγκλημα που είχε διαπράξει ο Tregeagle. Το δικαστήριο τον λυπήθηκε. Αλλά μιας και δεν μπορούσε να μπει στον ουρανό, καταδικάστηκε να αδειάσει το νερό από μια λίμνη με ένα ραγισμένο κοχύλι -κάτι από αρχαία ελληνική μυθολογία θυμίζει... Ωστόσο, ο Tregeagle κουρασμένος από αυτήν την τιμωρία έφυγε και έφτασε στο παρεκκλήσι.


Εκεί, τον κυνήγησαν τα ακέφαλα κυνηγόσκυλα της κόλασης και τον δάγκωσαν καθώς προσπαθούσε να σκαρφαλώσει από ένα παράθυρο. Τελικά σώθηκε από τον ιερέα, ο οποίος με τις προσευχές του έδιωξε τα κυνηγόσκυλα. Ο ιερέας αμφιταλαντεύτηκε τι να κάνει την άτυχη ψυχή του Tregeagle, και τελικά τον έστειλαν στην ακτή. Η νέα του τιμωρία ήταν να φτιάξει ένα σχοινί από άμμο και εκεί, λέγεται, ότι παραμένει μέχρι σήμερα.


Ο γρανιτένιος βράχος έχει ύψος περίπου 40 μέτρα. Ο Roche Rock έχει συνδεθεί με την θρησκεία -την ειδωλολατρία και τον χριστιανισμό- από την εποχή του Στόουνχεντζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου