Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Η ιστορία πίσω από τη θρυλική φωτογραφία του Τζέιμς Ντιν στη βροχή


Υπήρξε ένα από τα θρυλικά ονόματα του κινηματογράφου όλων των εποχών, κυρίως λόγω του τραγικού θανάτου του στην ακμή της επιτυχίας του, σε ηλικία 24 ετών, έπειτα από αυτοκινητιστικό δυστύχημα.



Ο Τζέιμς Ντιν είχε πρωταγωνιστήσει μόνο σε τρεις ταινίες (δύο εκ των οποίων δεν είχαν καν κυκλοφορήσει ακόμα). Όμως, σε αυτές τις τρεις ταινίες – «Ανατολικά της Εδέμ», «Επαναστάτης χωρίς αιτία» και «Ο Γίγας» - φιλοτέχνησε μια κληρονομιά ενός ευαίσθητου, βασανισμένου αουτσάιντερ που έχει επηρεάσει γενιές ηθοποιών, μουσικών και καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του, το LIFE επανεξετάζει μια εικονική φωτογραφία που αιχμαλωτίζει την ουσία του Ντιν. Η εικόνα τραβήχτηκε από τον Ντένις Στοκ στις αρχές του 1955, και απεικονίζει τον πρόωρα χαμένο ηθοποιό να περπάτημα σε μια παράξενα άδεια Times Square. Είναι μια χειμωνιάτικη ημέρα. Ο Τζέιμς Ντιν φορώντας ένα μακρύ μάλλινο παλτό, είναι σκυμμένος και σφίγγει χαλαρά στα χείλια του ένα τσιγάρο, μέσα σε ένα ζοφερό σκηνικό στο μουντό Μανχάταν.

Με την πρώτη ματιά, θα μπορούσε να είναι ένα πορτρέτο της απομόνωσης, ή της απελπισίας. Και όμως κάτι στην έκφραση του Ντιν προσδίδει κάποιου είδους λάμψης.

Δεν είχε εξελιχθεί ακόμα σε αστέρι του κινηματογράφου, πόσο μάλλον σε μύθο. Σε αυτήν τη φωτογραφία, στη συγκεκριμένη στιγμή στη ζωή του, ήταν ένας νεαρός, ταλαντούχος και (ναι) ανυπότακτο πνεύμα στη μεγάλη πόλη, που ορδές ηθοποιών επιδιώκουν ένα όνειρο...

πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου