Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ναός της Αγίας Τριάδας στο King George Island της Ανταρκτικής


Μια ρωσική ορθόδοξη εκκλησία σε ένα νησί της Ανταρκτικής.
 
 

Από την καυτή έρημο του Σινά μέχρι την παγωμένη τούνδρα της Σιβηρίας, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί χτίζουν τους ναούς και τα μοναστήρια τους σε χώρους αφιλόξενους. Αλλά λίγοι μπορούν να συναγωνιστούν το ναό της Αγίας Τριάδας στο King George Island. Ο πιο νότιος Ορθόδοξος ναός του κόσμου χτίστηκε κοντά στον Σταθμό Bellingshausen, έναν μόνιμο ρωσικό σταθμό στην Ανταρκτική.

Στα μέσα του 1990 ο πατριάρχης Αλέξιος Β' της Μόσχας έδωσε την ευλογία του για αυτό το τολμηρό σχέδιο. Ο ναός κατασκευάστηκε στη Ρωσία και μεταφέρθηκε με πλοίο. Δυο ή τρεις μοναχοί από την Troitse-Sergiyeva Lavra, θεωρείται το πιο σημαντικό ρωσικό μοναστήρι, καθώς είναι το πνευματικό κέντρο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, πήγαν εθελοντικά για να επανδρώσουν το ναό όλο το χρόνο.


Ενώ τα περισσότερα τα κτίρια σε αυτή την ήπειρο έχουν κατασκευαστεί ώστε να είναι μέσα στο έδαφος, για να μειώσουν την έκθεσή τους στον πολικό άνεμο, ο ναός έχει 15 μέτρα ύψος. Πρόκειται για μια ξύλινη κατασκευή από πεύκο Σιβηρίας και είναι σκαλισμένη στο παραδοσιακό ρωσικό στυλ από τους αρχιξυλουργούς της Δημοκρατίας των Αλτάι (ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας, στα σύνορα της χώρας με το Καζακστάν, την Κίνα και τη Μογγολία).

Οι ιερείς που επανδρώνουν τον ναό, φροντίζουν τις πνευματικές ανάγκες όσων των Ρώσων, των Χιλιανών, των Πολωνών και των Κορεατών που βρίσκονται στους γύρω ερευνητικούς σταθμούς. Στις υποχρεώσεις τους περιλαμβάνονται και προσευχές για τις ψυχές 64 Ρώσων που έχασαν τη ζωή τους σε διάφορες αποστολές, και κάπου-κάπου ελάχιστες βαφτίσεις.

Ενώ ο ναός είναι αρκετά μεγάλος για να φιλοξενήσει 30 επισκέπτες, είναι σπάνια γεμάτος. Πρόσφατα, ωστόσο, τελέστηκε ο πρώτος γάμος, ανάμεσα σε Χιλιανούς και Ρώσους ερευνητές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου