Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Το μεγαλύτερο υποβρύχιο πανόραμα

Περισσότερο από δύο χρόνια μετά από τη λήψη της εικόνας, ο Βραζιλιάνος φωτογράφος Marcio Cabral έλαβε επίσημα το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες για τη "Μεγαλύτερη Υποβρύχια Πανοραμική Φωτογραφία του Κόσμου". Η απίστευτη φωτογραφία μεγέθους 826,9 MP αποτελείται από 28 λήψεις. Όλες έπρεπε να τραβηχτούν από το ίδιο ακριβώς σημείο… κατά την κατάδυση!



Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 31 Αυγούστου του 2018 στην Lagoa Misteriosa (Μυστηριώδης Λιμνοθάλασσα) στο Jardim της πολιτείας Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ στην Βραζιλία. Η Lagoa Misteriosa είναι μια διαφανής "λίμνη" στον πυθμένα μιας καταβόθρας, τόσο βαθιάς που κανένας δύτης δεν έχει βρει ποτέ τον πυθμένα της.

Όλες οι λήψεις που χρησιμοποιήθηκαν έπρεπε να τραβηχτούν στο ίδιο μέρος για να αποφευχθούν σφάλματα παράλλαξης -24 μεμονωμένα καρέ από το ίδιο μέρος, συν 2 στο ζενίθ και 2 στο ναδίρ. Προφανώς, δεν υπάρχει τρόπος να αποτυπωθεί το πλήρες εύρος της εικόνας σε μία επίπεδη λήψη δύο διαστάσεων χωρίς να μείνει κάτι απ' έξω.


Όποιος θέλει, μπορεί να περιηγηθεί σε ολόκληρη την φωτογραφία στην διαδραστική έκδοσή της εδώ. Αν έχετε γυαλιά VR, τοποθετήστε τα και πατήστε το εικονίδιο VR επάνω δεξιά για να ζήσετε την πλήρη εμπειρία.


Σε περίπτωση που αναρωτιέστε γιατί χρειάστηκε τόσο πολύς χρόνος για την επικύρωση, αυτό συνέβη επειδή δεν υπήρχε επίσημος "κριτής" κατά τη διάρκεια της λήψη.


Όπως αναφέρει ο Marcio, υπάρχουν και άλλες υποβρύχιες εικόνες μεγαλύτερες από μερικά gigapixel. Όμως, δεν είναι πανοράματα, επειδή δεν έχουν ληφθεί από το ίδιο σημείο. Αντίθετα, είναι "φωτογραφικά μωσαϊκά" που χρησιμοποιούνται για άλλες εφαρμογές -όπως η υποβρύχια χαρτογράφηση- και δεν μπορούν να προβληθούν σε VR.

από: peta pixel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου