Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Ποια είναι η αξία του πλανήτη μας;


Ο πλανήτης μας μπορεί να είναι το πιο πολύτιμο μέρος που γνωρίζουμε, αλλά δεν είναι ανεκτίμητο.
 
 
 
Οι πόροι της Γης και η αξία που προσφέρουν στον άνθρωπο έχουν κάποια απτή αξία. Ίσως να μην χρειαστεί ποτέ να ανησυχήσουμε για το αν θα αγοράσουμε ή πουλήσουμε τον πλανήτη μας, αλλά αν μαθαίναμε την αξία του, με συγκεκριμένους αριθμούς, ίσως να μας βοηθούσε να κατανοήσουμε καλύτερα την αξία του.
 
Ένας επιστήμονας λοιπόν, έχει αναπτύξει έναν ειδικό τύπο που μας επιτρέπει να μάθουμε την αξία της Γης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Greg Laughlin, ενός βοηθού καθηγητή αστρονομίας και αστροφυσικής από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, η Γη αξίζει περίπου 5 τετράκις εκατομμύρια δολάρια. Με απλά νούμερα 5.000.000.000.000.000! Αυτήν η τιμή προέκυψε αφού υπολόγισε τη μάζα, τη θερμοκρασία, την ηλικία και άλλους παράγοντες του πλανήτη μας που σχετίζονται άμεσα με την ικανότητά του να διατηρήσει τη ζωή.

Για να τονίσει πόσο πολύτιμη είναι η Γη, ο Laughlin υπολόγισε την αξία και άλλων πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα. Ο πλησιέστερος γείτονάς μας, ο Άρης, αξίζει περίπου 16.000 δολάρια, το οποίο είναι κάτι σαν μια μικρή περιουσία σε σύγκριση με την Αφροδίτη, την οποία αξιολόγησε στην πενιχρή αξία του ενός λεπτού.

Παρ' όλα, δεν είναι ο πρώτος που έβαλε μια τεράστια, υποθετική τιμή σε κάτι όπως ο πλανήτης μας, απλά και μόνο για πλάκα, ας πούμε. Το κόστος του Death Star από το Star Wars έχει υπολογιστεί στα 852 τετράκις εκατομμύρια δολάρια -πολλές φορές περισσότερο από την εκτίμηση του Laughlin για τη Γη.
 
Ο Laughlin δεν περιμένει ότι αυτοί οι αριθμοί θα έχουν εφαρμογή στον πραγματικό κόσμο. Αντίθετα, ελπίζει ότι θα εμπνεύσουν τους ανθρώπους να εκτιμήσουν καλύτερα το πλανήτη μας.
 
από: treehugger

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου