Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

Γιατί οι επιτυχημένες ταινίες λέγονται "Blockbuster";

 
Σήμερα, η λέξη μπλοκμπάστερ σχετίζεται με τις ταινίες, είτε μιλάμε για μια πολύ δημοφιλής ταινία ή για μια επιτυχημένη κινηματογραφική παραγωγή. Αν και σήμερα η έννοια της λέξης αναφέρεται σε κάτι αβλαβές, η λέξη προέρχεται από τη δεκαετία του 1940 και το Β' Παγκόσμιο πόλεμο όταν και χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει κάτι πολύ πιο σκοτεινό.
 
 
Δείτε ακόμα:
 
 
Σύμφωνα με το περιοδικό TIME, ο όρος χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει ισχυρές βόμβες (Blockbuster bomb) της RAF, που ήταν ικανές να καταστρέψουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, γνωστές επίσης και με τον όρο "cookies" (μπισκότα). Το περιοδικό τύπωσε για πρώτη φορά τη λέξη σε ένα άρθρο στις 29 Νοεμβρίου του 1942 και αναφερόταν σε έναν Συμμαχικό βομβαρδισμό στην Ιταλία. Καθώς η RAF συνέχισε να βομβαρδίζει καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, σύντομα, η λέξη χρησιμοποιήθηκε για να αναφερθεί σε κάτι ιδιαίτερα εκρηκτικό ή υπερβολικό.

Η ταινία Τα σαγόνια του καρχαρία του Στίβεν Σπίλμπεργκ (1975) θεωρείται ευρέως το πρώτο καλοκαιρινό blockbuster, αλλά η σύνδεση του Χόλιγουντ με τη λέξη προηγείται μερικές δεκαετίες. Πριν από τη σύνδεση των blockbuster με το box office, η λέξη περιέγραφε οποιαδήποτε τολμηρή ή αξιοσημείωτη παραγωγή. Το 1943, το TIME έγραψε, "οι κριτικοί αποφάσισαν ότι το Mission to Moscow είναι τόσο εκρηκτικό όσο ένα blockbuster", για το αμφιλεγόμενο πολιτικό θρίλερ. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, ο παραγωγός Max E. Youngstein είχε ορίσει ένα blockbuster ως οποιαδήποτε ταινία που κέρδισε πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια και η United Artists είχε ως στόχο να κυκλοφορήσει τουλάχιστον ένα blockbuster το μήνα.
 
Σήμερα, δεν υπάρχει κάποιο συμφωνημένο ποσό που πρέπει να κάνει μια ταινία για να θεωρηθεί blockbuster. Σε γενικές γραμμές, οι εμπορικές ταινίες που κερδίζουν μεγάλες επιστροφές στα box office ταιριάζουν στον ορισμό, ακόμη και αν το περιεχόμενό τους δεν είναι ιδιαίτερα εκρηκτικό.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου