Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Rafael Pérez, o αστυνομικός που ενέπνευσε την "Ημέρα Εκπαίδευσης" με τον Ντένζελ Ουάσιγκτον

 
Το 1998, ο Rafael Pérez συνελήφθη για κλοπή κοκαΐνης αξίας 800.000 δολαρίων. Αργότερα όμως, ήρθε σε συμφωνία ώστε να αποκαλύψει το σκάνδαλο ενός αστυνομικού τμήματος του Λος Άντζελες.
 
 
 
Η δουλειά του Ραφαέλ Πέρεζ ήταν να προστατεύει το κοινό από τις συμμορίες. Αντίθετα, αυτός και δεκάδες άλλοι αστυνομικοί του τμήματος Rampart του Λος Άντζελες (LAPD) εκβίαζαν μέλη συμμοριών για ναρκωτικά και χρήματα, και έκλεβαν και "κατασκεύαζαν" στοιχεία.

Ο Πέρεζ, που τοποθετήθηκε στην ομάδα δράσης κατά των συμμοριών (Community Resources Against Street Hoodlums, CRASH) του LAPD το '95, απέκτησε γρήγορα τη φήμη του βίαιου αστυνομικού που ήξερε τις γειτονιές δυτικά του κέντρου του Λος Άντζελες που υπάγονταν στη δικαιοδοσία του Rampart.

Όμως τον Αύγουστο του '98, φυλακίστηκε επειδή έκλεψε κοκαΐνη αξίας 800.000 δολαρίων η οποία αποτελούσε αποδεικτικά στοιχεία. Το 2000, έκανε συμφωνία και έμπλεξε 70 από τους συναδέλφους του στην CRASH για ανάρμοστη συμπεριφορά -από μέθη εν ώρα υπηρεσίας, μέχρι δολοφονίες. Ως αποτέλεσμα, ο δήμος αναγκάστηκε να διώξει περισσότερους από 100 αστυνομικούς και να πληρώσει 125 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση.

Πώς όμως ο Πέρεζ και η επίλεκτη ομάδα του έγιναν υπεύθυνοι για το μεγαλύτερο αστυνομικό σκάνδαλο στην ιστορία του Λος Άντζελες;
 
Ο Ραφαέλ Περέζ και η ληστεία μιας τράπεζας του Λος Άντζελες
 
Ο Rafael Pérez το 1995, τη χρονιά που πήρε μετάθεση στο Rampart Division του LAPD
 
Το Σαββατοκύριακο της 8ης Νοεμβρίου του '97, ο Πέρεζ και ακόμη δύο αστυνομικοί, έχοντας... καλούς λόγους, τζόγαραν και γιόρταζαν στο Λας Βέγκας. Δύο μέρες νωρίτερα, ο ένας από τους άλλους δύο άνδρες, ο Ντέιβιντ Μακ, ήταν ο άνθρωπος που είχε την ιδέα να ληστέψουν ένα υποκατάστημα της Bank of America στο Λος Άντζελες. Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, εκλάπησαν 722.000 δολάρια. Οι αστυνομικοί που ερεύνησαν το συμβάν υποψιάστηκαν αμέσως την βοηθό διευθυντή τράπεζας, την Errolyn Romero, η οποία είχε κανονίσει να παραδοθούν στην τράπεζα περισσότερα μετρητά από όσα χρειαζόταν μόλις 10 λεπτά πριν από τη ληστεία. Η Ρομέρο ομολόγησε και ενέπλεξε τον φίλο της, Ντέιβιντ Μακ. Ο Μακ συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 14 χρόνια κάθειρξη σε ομοσπονδιακή φυλάκιση. Οι ντετέκτιβ που ερεύνησαν τον Μακ ανακάλυψαν ότι, δύο μέρες μετά τη ληστεία, ο Μακ είχε πάει μαζί με δύο ακόμη στο Λας Βέγκας, όπου ξόδεψαν χιλιάδες δολάρια.

Όπως ο Πέρεζ, έτσι και ο Μακ ήταν αστυνομικοί του Λος Άντζελες και μέλη της μονάδας CRASH.

Η ομάδα CRASH
Το 1979, το LAPD δημιούργησε μια ειδικευμένη ομάδα δράσης κατά των συμμοριών με καλές προθέσεις ως αντίδραση στην έκρηξη του εμπορίου ναρκωτικών και της συναφούς δραστηριότητας των συμμοριών. Γνωστή ως Community Resources Against Street Hoodlums (CRASH), κάθε τμήμα είχε τη δική του υπομονάδα. Στο τμήμα Rampart, η CRASH θεωρήθηκε αναγκαία.

Το τμήμα ήταν σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή δυτικά του κέντρου του Λος Άντζελες με διάφορες γειτονιές στις οποίες δρούσαν πολυάριθμες ισπανόφωνες συμμορίες. Εκείνη την εποχή, το Rampart είχε τα υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας και δολοφονιών στην πόλη και η διοίκηση περίμενε ότι η ομάδα θα κατάφερνε να τα μειώσει.

Σύντομα όμως, η ομάδα θα αποτελούσε την επιτομή των ειδικών αστυνομικών μονάδων που λειτουργούν αυτόνομα. Αξιωματικοί όπως ο Πέρεζ, ο οποίος εντάχθηκε στην CRASH το '95, ήταν η μία πλευρά ενός φαύλου πολέμου.

Ο Πέρεζ ήξερε ότι τα μέλη της συμμορίας δεν είχαν κανένα ηθικό φραγμό, οπότε "γιατί να έχω εγώ", σκέφτηκε. Λειτουργούσε με αλαζονεία και σαν ανέγγιχτος, κάτι που πήγαζε από την προστασία της ιδιότητάς του ως αστυνομικός. Στην τελική, ήταν μέλος μιας ειδικής ομάδας δράσης, όπου δεν ίσχυαν οι κανόνες. Δούλευε κυρίως τη νύχτα, με ελάχιστη επίβλεψη.

Όλα αυτά, για όσους έχουν δει -και θυμούνται- την ταινία του 2001 "Ημέρα Εκπαίδευσης" (Training Day), φέρνουν στο μυαλό τον χαρακτήρα του Alonzo Harris τον οποίο υποδύθηκε ο Ντένζελ Ουάσιγκτον. Ο χαρακτήρας του Ουάσιγκτον ήταν ένα μείγμα του Πέρεζ και άλλων μελών της CRASH. Μάλιστα, το όχημα του Χάρις έχει πινακίδα κυκλοφορίας "ORP 967", η οποία λέγεται ότι αναφέρεται στον Πέρεζ (Rafael Pérez) που ήταν γεννημένος το 1967.

Με την CRASH, ο Πέρεζ εργάστηκε για την καταστολή των συμμοριών και των ναρκωτικών. Όμως, όταν μπήκε και ο ίδιος στον κόσμο των συμμοριών, έγινε και ο ίδιος γκάνγκστερ αλλά με σήμα, και έστηνε αποδεικτικά στοιχεία, εκφόβιζε μάρτυρες, πλαστογραφούσε συλλήψεις και ξυλοδαρμούς, ψευδόρκησε και έπινε εν ώρα υπηρεσίας.
 
Ο Πέρεζ γίνεται "βρώμικος" αστυνομικός
 
Ο χαρακτήρας του Alonzo Harris στο Training Day βασίστηκε στον Rafael Pérez
 
Ο Ράφαελ Πέρεζ γεννήθηκε στο Πουέρτο Ρίκο το '67. Στα πέντε του, η μητέρα του, τα δύο του αδέρφια και ο ίδιος μετακόμισαν στις ΗΠΑ, ενώ ο πατέρας του έμεινε στο Πουέρτο Ρίκο. Από τότε, ο Πέρεζ τον ξαναείδε στα 30 του μέσω μιας φωτογραφίας, όταν πλέον υπηρετούσε στο τμήμα Rampart.

Τελικά, ο ίδιος και η οικογένειά του μετακόμισαν στην βόρεια Φιλαδέλφεια. Σύμφωνα με τον ίδιο, αρχικά, η οικογένεια έμεινε με έναν θείο του που διακινούσε ναρκωτικά και μέσω του οποίου είχε την πρώτη του εμπειρία με τα ναρκωτικά και το τι συνέβαινε στους δρόμους, κάτι που τον έκανε πιο αποφασισμένο να γίνει αστυνομικός. Άλλωστε, αυτό τον ενδιέφερε πάντα από μικρό παιδί.

Μετά το γυμνάσιο, κατετάγη στους πεζοναύτες και μετά έκανε αίτηση στο LAPD. Τον Ιούνιο του '89, μπήκε στην Αστυνομική Ακαδημία του Λος Άντζελες και, ολοκληρώνοντας την εκπαίδευσή του, εργάστηκε με περιπολικό, όπου υιοθέτησε μια διαφορετική προσωπικότητα ως αστυνομικός. Ήξερε ότι ήταν άπειρος στην επιβολή του νόμου και γι' αυτό ενεργούσε με βάση την εξουσία που του έδινε η στολή.

Με τον καιρό, απέκτησε την φήμη του βίαιου αστυνομικού και μεταφέρθηκε σε μια μυστική ομάδα ναρκωτικών στο Rampart Division. Ο Πέρεζ μιλούσε άπταιστα ισπανικά και η προσωπικότητά του ταίριαζε με τον κυνήγι των συμμοριών που του είχε ανατεθεί.

Όπως και πολλοί άλλοι νεαροί αξιωματικοί, ο Πέρεζ ένιωσε την αδρεναλίνη να αγοράζει ναρκωτικά από πλανόδιους εμπόρους, απολαμβάνοντας τη δύναμη και την εξουσία που του παρείχε το σήμα. Πίστευε ότι είχε βρει τη θέση του και δεν έδωσε σημασία όταν ένας συνάδελφός του τον προειδοποίησε ότι του άρεσε πάρα πολύ να εργάζεται με τα ναρκωτικά.

Η ομάδα CRASH του Rampart ήταν μια συμμορία από μόνη της
 
Ο Nino Durden, ο πρώτος αστυνομικός κατά των συμμοριών του Λος Άντζελες που κατηγορήθηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε σχέση με το σκάνδαλο Rampart, στο δικαστήριο στο Λος Άντζελες στις 18 Οκτωβρίου 2000
 
Ο Πέρεζ δήλωσε ότι η CRASH του Rampart ήταν κάτι σαν αδελφότητα, μια συμμορία από μόνη της. Ένα από τα παραδείγματα διαφθοράς συνέβη μόλις ένα χρόνο μετά την ένταξη του Πέρεζ στην ομάδα. Στις 12 Οκτωβρίου του '96, ο ίδιος και ο συνάδελφός του, Nino Durden, πυροβόλησαν και παγίδευσαν το 19χρονο άοπλο μέλος μιας συμμορίας, τον Javier Ovando. Ο πυροβολισμός άφησε τον Ovando παράλυτο από τη μέση και κάτω. Σύμφωνα με τον Πέρεζ, πυροβόλησαν δικαιολογημένα τον Ovando καθώς παρακολουθούσαν ναρκωτικά από ένα διαμέρισμα σε ένα ακατοίκητο κτίριο. Στη δίκη το '97, οι δυο συνάδελφοι είπαν ψέματα. Δήλωσαν ότι ο 19χορνος εισέβαλε στο διαμέρισμα, προσπαθώντας να τους δολοφονήσει. Ο νεαρός αμφισβήτησε την ιστορία τους και είπε  ότι η πολυκατοικία δεν ήταν εγκαταλελειμμένη αλλά ο ίδιος έμενε στον ίδιο όροφο που ήταν οι αστυνομικοί, οι οποίοι δήλωσε ότι τον παρενόχλησαν και, την ημέρα που τον πυροβόλησαν, του χτύπησαν την πόρτα. Μόλις μπήκαν μέσα, του πέρασαν χειροπέδες και τον πυροβόλησαν. Ο Ovando καταδικάστηκε σε 23 χρόνια φυλάκιση με βάση την ψευδορκία των Πέρεζ και Durden.

Στο LAPD κυκλοφορούσαν -ανησυχητικές- φήμες ότι αξιωματικοί της ομάδας είχαν σχέσεις με της Death Row Records, την εξαιρετικά επιτυχημένη δισκογραφική ραπ εταιρία του Marion "Suge" Knight, ο οποίος ήταν μέλος της συμμορίας Mob Piru Bloods. Οι εσωτερικές έρευνες ανακάλυψαν ότι ο Suge προσλάμβανε αστυνομικούς εκτός υπηρεσίας ως φρουρούς ασφαλείας. Όμως, το πιο ανησυχητικό ήταν ότι μερικοί ενεργούσαν σαν γκάνγκστερ.
 
Στις 27 Μαρτίου του '98, ο Πέρεζ εξαφάνισε 2,7 κιλά κοκαΐνης από την αίθουσα στοιχείων του τμήματος. Μέσα σε μια εβδομάδα από την κλοπή, οι ντετέκτιβ επικεντρώθηκαν σε αυτόν. Τον Μάιο του '98, το LAPD δημιούργησε μια εσωτερική ερευνητική ομάδα εργασίας, η οποία επικεντρώθηκε κυρίως στη δίωξη του Πέρεζ. Ένας νέος έλεγχος στο LAPD βρήκε ότι είχε χαθεί ακόμη μισό κιλό κοκαΐνης.

Στις 25 Αυγούστου του '98, οι ερευνητές της ομάδας συνέλαβαν τον Πέρεζ. Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, όταν τον συνέλαβαν, το πρώτο πράγμα που ρώτησε ήταν, "Αφορά τη ληστεία της τράπεζας;". Επρόκειτο όμως για τα περίπου 3 κιλά κοκαΐνης που είχαν εξαφανιστεί και η οποία είχε ελεγχθεί από τον ίδιο με το όνομα άλλου αξιωματικού. Ο Πέρεζ είχε πουλήσει την -αξίας έως και 800.000 δολαρίων στο δρόμο- κοκαΐνη, μέσω μιας φίλης του.

Σύντομα, θα έσκαζε το σκάνδαλο διαφθοράς στο τμήμα Rampart.

Γιατί ο Πέρεζ εξέθεσε τη Blue Brotherhood Of Rampart
 
Ο Pérez κατά την ακρόαση της ποινής του τον Φεβρουάριο του 2000
 
Τον Δεκέμβριο του '98, ο Πέρεζ, κατηγορήθηκε και οδηγήθηκε σε δίκη για κατοχή κοκαΐνης με πρόθεση την πώληση, μεγάλη κλοπή και πλαστογραφία. Μετά από πέντε ημέρες διαβουλεύσεων, οι ένορκοι, με τελική ψήφο 8-4 υπέρ της καταδίκης, ανακοίνωσε ότι βρισκόταν σε αδιέξοδο.

Οι εισαγγελείς άρχισαν να προετοιμάζουν την υπόθεσή τους για επανεκδίκαση. Οι ερευνητές αποκάλυψαν άλλες 11 περιπτώσεις ύποπτων μεταφορών κοκαΐνης από την αίθουσα στοιχείων του τμήματος. Ο Πέρεζ ζήτησε τα αποδεικτικά στοιχεία και τα αντικατέστησε με μαγειρικό μείγμα.

Διαισθανόμενος -σωστά- μια μακρά καταδίκη, στις 8 Σεπτεμβρίου του '99, ο Πέρεζ έκανε συμφωνία, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου του LAPD. Ομολόγησε ένοχος για την κλοπή κοκαΐνης και παρείχε πληροφορίες στους ανακριτές σχετικά με αξιωματικούς της CRASH στο τμήμα που εμπλέκονταν σε παράνομη δραστηριότητα.

Καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση και ασυλία από περαιτέρω δίωξη. Ο ίδιος ξεκίνησε τις ομολογίες με την ιστορία του Javier Ovando. Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, έπρεπε να συνεργαστεί με τους ερευνητές που ερευνούσαν την CRASH του Rampart. Σε διάστημα εννέα μηνών, ο Πέρεζ παραδέχτηκε εκατοντάδες περιπτώσεις ψευδορκίας, κατασκευής αποδεικτικών στοιχείων και ψευδών συλλήψεων. Παραδέχτηκε ότι έκλεβε ναρκωτικά από αίθουσες αποδεικτικών στοιχείων της αστυνομίας και τα μεταπωλούσε στο δρόμο. Παραδέχτηκε ότι έκλεβε ναρκωτικά, όπλα και μετρητά από μέλη συμμορίας. Η ομάδα του Rampart προσπάθησε να στείλει στη φυλακή μέλη συμμοριών της γειτονιάς, είτε διέπραξαν εγκλήματα είτε όχι. Τελικά, ενέπλεξε άλλους 70 αξιωματικούς, συμπεριλαμβανομένου του πρώην συνεργάτη του Nino Durden.

Στις 24 Ιουλίου του '01, ο Ραφαέλ Πέρεζ αποφυλακίστηκε έχοντας εκτίσει τρία από τα πέντε χρόνια κάθειρξης, τέθηκε υπό όρους εκτός Καλιφόρνια και περίμενε να του καταγγελθούν ομοσπονδιακές κατηγορίες -παραβιάσεις πολιτικών δικαιωμάτων και πυροβολισμοί οι οποίες προέκυψαν από τον περιστατικό με τον Ovando. Ο Πέρεζ ομολόγησε την ενοχή του υπό τους όρους της συμφωνίας του και, στις 6 Μαΐου του '02, καταδικάστηκε σε ομοσπονδιακή ποινή φυλάκισης δύο ετών.

Ως αποτέλεσμα του σκανδάλου Rampart, η 23ετής καταδίκη του Ovando ακυρώθηκε, με τις κατηγορίες να απορρίπτονται. Το Λος Άντζελες του απένειμε αποζημίωση 15 εκατομμυρίων δολαρίων, τον μεγαλύτερο διακανονισμό παραπτωμάτων της αστυνομίας στην ιστορία της πόλης.

Ακολούθως, κατατέθηκαν πάνω από 200 μηνύσεις κατά της πόλης από άτομα που καταδικάστηκαν άδικα ή εκείνους που είχαν συλληφθεί ψευδώς. Σχεδόν όλα διακανονίστηκαν για πολλά εκατομμύρια δολάρια. Τα χρόνια της διαφθοράς οδήγησαν στην ανατροπή περισσότερων από 100 καταδικαστικών αποφάσεων. Μέχρι το 2000 όλες οι μονάδες κατά των συμμοριών CRASH είχαν διαλυθεί.

Ενώ ήταν ακόμη στη φυλακή, ο Πέρεζ συμφώνησε σε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους The Los Angeles Times. Η εφημερίδα συνόψιζε τη διαφθορά και τις αποτυχίες του Rampart CRASH, "Μια οργανωμένη εγκληματική υποκουλτούρα άκμασε μέσα στο LAPD, όπου μια μυστική αδελφότητα αξιωματικών και εποπτών κατά των συμμοριών διέπραξε εγκλήματα και πυροβολισμούς".

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου