Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Ο Εξορκισμός της Emily Rose (2005) και η πραγματική ιστορία

Anneliese Michel

"Ξέρω ότι έκανα το σωστό, επειδή είδα τα σημάδια του Χριστού στα χέρια της. Ήταν στίγματα και αυτό ήταν ένα σημάδι από το Θεό ότι θα πρέπει να εξορκίσουμε τους δαίμονες. Πέθανε για να σώσει άλλες χαμένες ψυχές, για να επανορθώσει για τις αμαρτίες τους." - Anna Michel (μητέρας της Anneliese, 2005)

imdb: http://www.imdb.com/title/tt0404032/
Πρωταγωνιστούν: Laura Linney, Tom Wilkinson, Jennifer Carpenter

Βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Anneliese Michel, όπως περιγράφεται στο βιβλίο "Ο εξορκισμός της Anneliese Michel" η Δρ Felicitas Goodman



Ψάχνοντας την Ιστορία

Γεννήθηκε: 21 Σεπτεμβρίου 1952
Γενέτειρα: Klingenberg, Βαυαρία, Γερμανία
Πέθανε: 1 Ιουλίου 1976
Αιτία θανάτου: Αφυδάτωση και υποσιτισμός

Πότε η Anneliese άρχισε να έχει παράξενα συμπτώματα;

Η επιληψία μπορεί να ήταν η αιτία των δαιμονικών αυταπατών της Anneliese Michel

Το 1968, όταν ήταν 17 χρονών και ακόμα στο Λύκειο, η Anneliese άρχισε να υποφέρει από αναταραχές. Τα ευρήματα του Δικαστηρίου ήταν ότι είχε την πρώτη της επιληπτική εμπειρία το 1969. Τότε ένας νευρολόγος στην Ψυχιατρική Κλινική του Wurzburg έκανε διάγνωση για μεγάλης μορφή επιληψία. Σύντομα, η Anneliese άρχισε να έχει εμπειρίες δαιμονικών αυταπατών ενώ προσεύχονταν. Άρχισε επίσης να ακούει φωνές, που τις έλεγαν ότι ήταν δαιμονισμένη. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι το 1973 η Anneliese υπέφερε από κατάθλιψη και σκεφτόταν την αυτοκτονία. Το 1975, πεπεισμένη ότι κατεχόταν από δαίμονες, οι γονείς της την έστειλαν σε γιατρούς μιας ψυχιατρικής κλινικής. Επέλεξαν να βασιστούν μεμονωμένα στους εξορκιστές για θεραπεία (washingtonpost.com). Τα συμπτώματα της Anneliese συγκρίνονταν τότε με αυτά της σχιζοφρένειας και μάλλον ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία (telegraph.co.uk).

Ποιος ήταν ο πρώτος που διέγνωσε ότι η Anneliese κατέχονταν από δαίμονες;
Η πρώτη ανεπίσημη διάγνωση έγινε από μια ηλικιωμένη η οποία συνόδευε την Anneliese σε ένα προσκύνημα. Πρόσεξε ότι η Anneliese απέφευγε να περνάει μπροστά από μια συγκεκριμένη εικόνα του Ιησού και αρνούνταν να πιει αγίασμα. Η γυναίκα ισχυρίστηκε επίσης ότι η Anneliese μύριζε διαβολικά άσχημα (washingtonpost.com). Ένας εξορκιστής από μια κοντινή ενορία εξέτασε την Anneliese και συμπέρανε ότι κατέχονταν από δαίμονες. Μετά από δυο αποτυχημένες εκλύσεις, ο Επίσκοπος ενέκρινε τον εξορκισμό.

Ο χαρακτήρας του Tom Wilkinson του Πατήρ Moore στηρίχτηκε σε πραγματικό πρόσωπο;

Ο Πατήρ Moore της ταινίας βασίστηκε στον Πάτερ Arnold Renz και τον Πάστορα Ernst Alt

Ο χαρακτήρας του Tom Wilkinson ήταν περισσότερο ένας συνδυασμός δυο ανθρώπων, του Πατήρ Arnold Renz και του Πάστορα Ernst Alt (στα αριστερά). Και οι δυο είχα εξουσιοδοτηθεί από τον Επίσκοπο του Wurzburg, Josef Stangl, να κάνουν "τον Μεγάλο Εξορκισμό" της Anneliese Michel. Το θεμέλιο για αυτήν την ιεροτελεστία ήταν το "Rituale Romanum", το οποίο κατά την εποχή, είχε ακόμα την αξία του Cannon Law του 17ου αιώνα. Ο Πατήρ Arnold Renz ήταν ιεραπόστολος στην Κίνα, και ο Πάστορας Ernst Alt ήταν πάστορας σε μια κοντινή ενορία. Μαζί έκαναν 67 εξορκισμούς σε μια περίοδο 10 μηνών, με 2 ως 3 εξορκισμούς ανά βδομάδα. Μερικοί εξορκισμοί διαρκούσαν μέχρι και 4 ώρες (moviesonline.ca).

Η Anneliese Michel έβλεπε πραγματικά πρόσωπα δαιμόνων σε ανθρώπους όπως η Emily Rose στην ταινία;
Σύμφωνα με την The Washington Post, όσο μεγάλωνε η πεποίθηση της ότι κατεχόταν, η Anneliese άρχισε να βλέπει σε ανθρώπους και πράγματα γύρω της πρόσωπα δαιμόνων.

Ποιοι δαίμονες κατείχαν την Anneliese;
Η Anneliese ήταν πεπεισμένη ότι κατεχόταν από διάφορους δαίμονες, μεταξύ των οποίων ο Εωσφόρος  ο Ιούδας Ισκαριώτης, ο Νέρων, ο Κάιν, ο Χίτλερ και ο Fleischmann, ένας άτιμος Φραγκισκανός Ιερέας του 16ου αιώνα. Είχε επίσης αναφέρει ότι κατέχονταν και από κάποιες άλλες δαιμονισμένες ψυχές. -moviesonline.ca

Η Anna, μητέρα της Anneliese, υποστήριξε την ταινία;
Όχι. Η μητέρα της Anneliese δεν υποστήριξε την ταινία The Exorcism of Emily Rose. "Δεν θέλω να δω την ταινία και δεν θέλω να ξέρω τίποτα γι’ αυτήν" είπε η κα Michel, που ήταν τότε στα 80 της. Ο Josef, πατέρας της Anneliese, πέθανε 6 χρόνια πριν την ταινία. -telegraph.co.uk

Πόσοι κρίθηκαν ένοχοι για το θάνατο της Anneliese Michel;

Οι γονείς της Anneliese και οι εξορκιστές κρίθηκαν ένοχοι εξ αμελείας

Στην ταινία του 2005, The Exorcism of Emily Rose, μόνο ένας χαρακτήρας, ο Πατήρ Richard Moore (Tom Wilkinson), κρίθηκε ένοχος για φόνο εξ αμελείας της Emily Rose. Στην πραγματική ιστορία της Anneliese Michel, που έγινε το 1978, υπήρχαν 4 κατηγορούμενοι, όχι μονό ένας. Ήταν ο Πατήρ Arnold Renz, ο Πάστορας Ernst Alt και οι γονείς της Anneliese Michel, Josef και Anna. Και οι 4 κρίθηκαν ένοχοι για φόνο εξ αμελείας και καταδικάστηκαν σε 6μηνη φυλάκιση, με 3 χρόνια αναστολή. -washingtonpost.com

Είναι πιθανό η Anneliese να αντέγραφε αυτά που είχε δει στην ταινία του William Friedkin του 1973 The Exorcist;

Η συμπεριφορά της Anneliese ήταν παρόμοια με της ηθοποιού Linda Blair.

Ο σκηνοθέτης William Friedkin του The Exorcist βρέθηκε στη Γερμανία το 1974, 2 χρόνια πριν τις ηχογραφήσεις των εξορκισμών στις οποίες ακούγεται η Anneliese. Η φωνή της είναι παγερή, μοιάζει υπερβολικά με το γρύλισμα, το γάβγισμα και την απόκοσμη φωνή της Linda Blair από την ταινία του Friedkin. Αυτό προκάλεσε σε μερικούς το συμπέρασμα ότι η Anneliese μιμούνταν ότι είχε δει στην ταινία, αν είχε δει πραγματικά την ταινία. Μόλις προβλήθηκε στη Γερμανία, η ταινία δημιούργησε ένα είδους υστερίας στη χώρα. Οι Ευρωπαίοι Ψυχίατροι ανέφεραν μια αύξηση εμμονών ανάμεσα στους ασθενείς τους (moviesonline.ca). Ωστόσο η ταινία, δεν δίνει εξηγήσεις για τα χρόνια πριν το 1974, κατά τα οποία είχε πολλές θλιβερές εμπειρίες ότι αυτή και οι δικοί της κατέχονταν από δαίμονες.

Τι άλλα διασαλεμένα πράγματα έκανε η Anneliese;
Η Anneliese έκανε διάφορα σαλεμένα πράγματα. Έγλειφε τα ίδια της τα ούρα από το πάτωμα. Έτρωγε μύγες, αράχνες και κάρβουνο. Δάγκωσε το κεφάλι ενός νεκρού πουλιού. Κάποια στιγμή, σύρθηκε κάτω από ένα τραπέζι και γαύγιζε σαν σκυλί για 2 μέρες. Ακουγόταν συχνά να ουρλιάζει για ώρες. Σκίζοντας τα ρούχα της και ουρώντας στο πάτωμα έγινε πραγματικά μια ατραξιόν. -moviesonline.ca

Ο εξορκισμός έβλαψε το κορμί της;

Ο εξορκισμός κατάστρεψε το κορμί της Anneliese

Ναι. Η Anneliese είχε 67 εξορκισμούς σε 10 μήνες. Με τον καιρό, οι σύνδεσμοι στα γόνατα της σπάσανε εξαιτίας των 600 προσκυνημάτων που έκανε κατά τη διάρκεια των εξορκισμών. Ένα προσκύνημα είναι μια πράξη στην οποία πέφτεις στο ένα ή και στα δυο γόνατα (αποκαλείτε "διπλό γονάτισμα"). Στις 30 Ιουνίου 1976, κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξορκισμού πριν το θάνατο της, όντας τόσο αδύναμη και αδύνατη να γονατίσει μόνη της, οι γονείς της Anneliese τη βοήθησαν.

Υπήρχε γιατρός κατά τη διάρκεια των εξορκισμών όπως στην ταινία;

Η Goodman στήριξε το βιβλίο της στα αρχεία του δικαστηρίου και στους αυτόπτες μάρτυρες

Όχι. Κοντά στο Πάσχα τη χρονιά του θανάτου της, η Anneliese άρχισε να αρνείται να φάει και να πιει. Οι παροξυσμοί της μεταστράφηκαν με μεγάλη βαρβαρότητα. Δεν κάλεσαν κανένα γιατρό (time-proxy.yaga.com). Κατά τη διάρκεια της δίκης, ειδικοί ισχυρίστηκαν ότι αν οι 4 κατηγορούμενοι (ο Πατήρ Arnold Renz, ο Πάστορας Ernst Alt και οι γονείς) ανάγκαζαν την Anneliese να φάει μια βδομάδα πριν το θάνατο της, θα ζούσε. Μια αδερφή της Anneliese εξήγησε στο δικαστήριο το 1978 ότι η Anneliese δεν ήθελε να πάει σε νοσοκομείο όπου θα της δίνανε φάρμακα και θα την ταΐζανε (moviesonline.ca).

Στο βιβλίο, The Exorcism of Anneliese Michel, η Felicitas D. Goodman ενστερνίζεται την πιθανότητα ότι η Anneliese δεν ήταν επιληπτική και ότι τα φάρμακα που της έδωσαν οι γιατροί για να ελέγχει την αντίληψης της την έκαναν χειρότερα.

Γιατί αρνούνταν να φάει η Anneliese Michel;


Ανάγκασε τον εαυτό της γιατί πίστευε ότι θα ξεφορτωθεί την επιρροή του Σατανά. Την εποχή του θανάτου της, ζύγιζε 30,84 κιλά (telegraph.co.uk). Πριν το θάνατο της, είχε πει ότι θα πεθάνει για να διορθώσει τις αμαρτίες των απείθαρχων νέων και των αποστατών ιερέων της μοντέρνας εκκλησίας (washingtonpost.com).

Από τι πέθανε η Anneliese;

Ο τάφος της Anneliese στο Klingenberg Cemetery, Γερμανία.

Σύμφωνα με την αυτοψία, την 1η Ιουλίου 1976 η Anneliese Michel υπέκυψε λόγω της αυστηρής αφυδάτωσης και ασιτίας. Την εποχή του θανάτου της, υπέφερε από πνευμονία και υψηλό πυρετό (1g3.com). Θάφτηκε δίπλα στη νόθη αδερφή της Martha στα άκρα του νεκροταφείου. Αυτή η περιοχή είναι για τα εξώγαμα και τους αυτόχειρες (telegraph.co.uk).

Ποια ήταν τα τελευταία λόγια της Anneliese Michel;
Αδύναμη και στα όρια του θανάτου, είπε τα τελευταία γνωστά της λόγια την ημέρα του θανάτου της. Είπε στους εξορκιστές τις "Ικετεύστε για Άφεση". Στη μητέρα της Anna, είπε, "Μητέρα, φοβάμαι."

Ήταν η Anneliese πριν «καταληφθεί» ένα βαθιά θρησκευόμενο άτομο;


Ναι. Η Anneliese και οι 3 τις αδερφές ανατράφηκαν σε μια αυστηρή Καθολική οικογένεια. Ο πατέρας της Josef εκπαιδεύτηκε για ιερέας και 3 από τις θείες της ήταν καλόγριες.

4 χρόνια πριν γεννηθεί η Anneliese, η μητέρα της γέννησε μια νόθα κόρη, την Martha. Σαν αποτέλεσμα, η μητέρα της ντροπιάστηκε πολύ και την ανάγκασαν να φοράει μαύρο βέλο στο γάμο της. Όταν η Anneliese ήταν παιδί, η μητέρα της την ενθάρρυνε να ζητά εξιλέωση για το αμάρτημα της με το νόθο μέσω ένθερμης αφοσίωσης. Όταν η αδερφή της Anneliese Martha πέθανε 8 χρονών κατά τη διάρκεια μιας εγχείρησης για την αφαίρεση ενός όγκου στο νεφρό, αυξήθηκε η επιθυμία της Anneliese να μετανοήσει για τη μητέρα της (telegraph.co.uk).

Όσο μεγάλωνε, η Anneliese συνέχιζε να υποφέρει για τα αμαρτήματα άλλων. Όταν ήταν έφηβη, η Anneliese κοιμήθηκε σε ένα πέτρινο πάτωμα για εξιλέωση των αποκομμένων ιερέων και των ναρκομανών, που έβλεπε να κοιμούνται στο έδαφος στον τοπικό σταθμό (washingtonpost.com). Στο κολέγιο της Δυτικής Γερμανίας του Πανεπιστημίου του Würzburg, κρέμασε εικόνες Αγίων στους τοίχους του κοιτώνα της, είχε αγιασμό κοντά στην πόρτα της και προσευχόταν συστηματικά με το Rosary (time-proxy.yaga.com). Όπως ξεκαθαρίστηκε αργότερα, ακόμα και κοντά στο θάνατο της έλεγε ότι πεθαίνει για την άφεση αμαρτιών τις νεολαίας και των κακών ιερέων.

Είναι πιθανό οι ιερείς που εξόρκιζαν την Anneliese να φταίνε για τη συμπεριφορά της;

Η "Δογματική Συνεπαγωγή" θεωρεί ότι ήταν οι εξορκιστές που έδιναν στην Anneliese τις βάσεις για τις δαιμονική της συμπεριφορά.

Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό είναι πιθανό. Οι ψυχίατροι που κατέθεσαν κατά τη διάρκεια της δίκης μίλησαν για "Δογματική Συνεπαγωγή", η οποία σε σχέση με την Anneliese εξηγούν την συμπεριφορά της ότι κατέχονταν από δαίμονες, κυρίως γιατί οι εξορκιστές, της παρουσίαζαν πολλές από τις ιδέες και τις ενίσχυαν με τους εξορκισμούς (moviesonline.ca). Το 1984, οι Γερμανοί επίσκοποι και θεολόγοι αιτήθηκαν στη Ρώμη να αλλάξει ο εξορκισμός. Συμπέραναν ότι μιλώντας απευθείας ή επιτακτικά στον Διάβολο, δηλαδή, "Σε διατάζω, ακάθαρτο πνεύμα..." ισχυροποιούν στους ασθενείς ότι χωρίς αμφιβολία κατέχονται (moviesonline.ca).

Στην ταινία, ο σκηνοθέτης προσπάθησε να παρουσιάσει μια απάντηση αν πραγματικά ή όχι κατέχονταν;
Όχι. Σε μια συνέντευξη, ο Scott Derrickson απάντησε λέγοντας, "Προσπαθήσαμε να θέσουμε στο επίκεντρο της ταινίας το ερώτημα γιατί πέθανε και ποια είναι η αλήθεια πίσω από αυτό το φαινόμενο? Και όχι τελικά να το απαντήσουμε." Ο σεναριογράφος Paul Harris Boardman εξήγησε, "Έχουμε μια Scully-Mulder προσέγγιση, με εμένα να είμαι πιο σκεπτικιστής και ο Scott ο πιστός. Το προσεγγίσαμε και προσπαθήσαμε να είμαστε πολύ δίκαιοι και να έχουμε και τις δυο απόψεις. Έτσι το προσεγγίσαμε."- hollywoodgothique.bravejournal.com

Διάβασα ότι το σώμα της Anneliese Michel ξεθάφτηκε μετά το θάνατο της, είναι αλήθεια;
Ναι. Στις 25 Φεβρουαρίου 1978, σχεδόν 2 χρόνια μετά το θάνατό της, το κορμί της Anneliese Michel ξεθάφτηκε και μεταφέρθηκε σε ένα φέρετρο από βελανιδιά με τσίγκο. Οι γονείς της θέλανε να την μετακινήσουν από το φθηνό φέρετρο στο οποίο είχε ταφεί χρησιμοποιώντας το σαν δικαιολογία για να την ξεθάψουν. Απεναντίας, ενεργούσαν γιατί είχαν λάβει ένα μήνυμα από μια Καρμελίτισα καλόγρια από την περιοχή του Allgaeu στη νότια Βαυαρία  Η καλόγρια είπε στους γονείς ότι είχε ένα όραμα ότι το σώμα της κόρης τους ήταν ανέπαφο. Επίσημες αναφορές δηλώνουν ότι το σώμα έδειχνε κανονικά αποσυντεθημένο. Φωτογραφίες του ξεθαμμένου σώματος δεν βγήκαν ποτέ και στους γονείς της Anneliese απαγορεύτηκε να δουν την εκταφή. Από απόσταση όμως, μπορούσαν να δουν τον τάφο της από το υπνοδωμάτιο του σπιτιού τους, όπου η μητέρα της ζει ακόμα και σήμερα. -wikipedia.org

Είναι αλήθεια ότι μια άλλη ταινία γυρίστηκε για τον εξορκισμό της Anneliese Michel;
Ναι. Μια γερμανόγλωσση ταινία γυρίστηκε για την Anneliese Michel ονομαζόμενη Requiem, σκηνοθετημένη από τον Hans-Christian Schmid, η οποία βγήκε το 2006. Είναι πιο πολύ δράμα παρά ταινία τρόμου και δήθεν ακολουθεί την πραγματική ιστορία της Anneliese Michel πιο πιστά. -imdb.com

Ακούγοντας την Φωνή της Anneliese Michel
Την εποχή που βγήκε το The Exorcism of Emily Rose, ένα Γερμανικό site εξέδωσε ένα ηχητικό στο οποίο ακούμε την πραγματική Anneliese Michel κατά τη διάρκεια ενός εξορκισμού. Το site αποκόμισε το ηχητικό από μια από τις 43 κασέτες που γράφτηκαν κατά τους 67 εξορκισμούς που έγιναν στην Anneliese στην περίοδο των 10 μηνών. Οι σχολιαστές στο πρώτο κλιπ μπορούν να ακούσουν να μιλάει για τους δαίμονες Κάιν, Νέρων και Χίτλερ, οι οποίοι η Anneliese πίστευε ότι είχαν καταλάβει το κορμί της.





από: chasingthefrog.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου