Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Η μυστηριώδης εξαφάνιση των φυλάκων του φάρου Eilean Mor

Η αφίσα του The Vanishing - πηγή

Στις 26 Δεκεμβρίου του 1900, ένα μικρό πλοίο περνούσε από τα νησιά Flannan, στην απομακρυσμένη συστάδα νησιών Outer Hebrides στην Σκωτία. Προορισμός του ήταν ο φάρος στο νησί Eilean Mor, ένα απομακρυσμένο νησί το οποίο -εκτός από τους φύλακες του- ήταν εντελώς ακατοίκητο.



Αν και ακατοίκητο, το νησί πάντα προκαλούσε το ενδιαφέρον των ανθρώπων. Πήρε το όνομά του από τον St. Flannen, έναν Ιρλανδό επίσκοπο του 6ου αιώνα που αργότερα έγινε άγιος. Ο επίσκοπος έχτισε ένα παρεκκλήσι στο νησί και για αιώνες, οι βοσκοί συνήθιζαν να πηγαίνουν τα πρόβατά τους στο νησί για να βοσκήσουν. Δεν έμεναν όμως ποτέ τη νύχτα, φοβούμενοι τα πνεύματα που πίστευαν ότι στοιχειώνουν αυτό το απομακρυσμένο σημείο.

Ο καπετάνιος James Harvey ήταν ο επικεφαλής του πλοίου στο οποίο επέβαινε επίσης ο Jospeph Moore, ένας φαροφύλακας που θα αντικαθιστούσε έναν από τους άλλους. Όταν το πλοίο έφτασε στην προβλήτα, ο καπετάνιος έμεινε έκπληκτος μη βλέποντας κανέναν να τους περιμένει. Φύσηξε με ένα κέρατο και πυροβόλησε για να τραβήξει την προσοχή.

Δεν είχε καμία απάντηση.

Ο Moore πήγε στον φάρο. Σύμφωνα με αναφορές του ίδιου, μέχρι να φτάσει στον φάρο είχε ένα έντονο προαίσθημα φόβου.


Μόλις έφτασε στον φάρο, ο Moore παρατήρησε αμέσως ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Η πόρτα ήταν ξεκλείδωτη και στο χολ έλλειπαν δύο από τα τρία αδιάβροχα παλτά. Ο Moore συνέχισε στην κουζίνα όπου βρήκε μισοφαγωμένο φαγητό και μια πεσμένη καρέκλα, σαν κάποιος να σηκώθηκε απότομα και βιαστικά. Επίσης, το ρολόι της κουζίνας είχε σταματήσει. Ο Moore συνέχισε να ψάχνει και στον υπόλοιπο φάρο, αλλά δεν βρήκε κανένα σημάδι των φυλάκων. Πήγε πίσω στο πλοίο για να ενημερώσει τον καπετάνιο, ο οποίος στη συνέχεια διέταξε να ψάξουν στα νησιά για τους αγνοούμενους.

Δεν βρέθηκε κανείς.

Ο Harvey έστειλε γρήγορα ένα τηλεγράφημα στην ηπειρωτική χώρα, το οποίο με τη σειρά του διαβιβάστηκε στα Northern Lighthouse Board Headquarters στο Εδιμβούργο. Το τηλεγράφημα έγραφε:

Ένα τρομερό ατύχημα συνέβη στο Flannans. Οι τρεις φύλακες Ducat, Marshall και ο περιστασιακός, έχουν εξαφανιστεί από το νησί. Με την άφιξή μας εκεί σήμερα το απόγευμα δεν υπήρχε κανένα σημάδι ζωής στο νησί.

Πυροβόλησα στον αέρα, αλλά, καθώς δε δόθηκε απάντηση, κατάφερα να κατεβάσω τον Moore στη στεριά, ο οποίος ανέβηκε στον σταθμό αλλά δεν βρήκε κανένα από τους φύλακες εκεί. Τα ρολόγια ήταν σταματημένα και άλλα σημάδια δείχνουν ότι το ατύχημα πρέπει να έχει συμβεί πριν από περίπου μια εβδομάδα. Οι άτυχοι πρέπει να έπεσαν από τα βράχια ή να πνίγηκαν προσπαθώντας να ασφαλίσουν κάποιον γερανό ή κάτι τέτοιο.

Με τον ερχομό της νύχτας, δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για τη μοίρα τους.

Έχω αφήσει τους Moore, MacDonald, Buoymaster και δύο ναύτες στο νησί για να ανάψουν τον φάρο μέχρι να αποφασίσετε κάτι άλλο. Δε θα γυρίσω στο Oban μέχρι να έχω νέα σας. Έστειλα το ίδιο τηλεγράφημα στον Muirhead σε περίπτωση που δεν είστε εκεί. Θα μείνω στο τηλεγραφικό γραφείο απόψε, μέχρι να κλείσει, αν θέλετε να μου τηλεγραφήσετε.

Λίγες μέρες αργότερα, ο Robert Muirhead, ο επικεφαλής του συμβουλίου που στρατολόγησε και γνώριζε προσωπικά και τους τρεις άνδρες, αναχώρησε για το νησί ώστε να διερευνήσει τις εξαφανίσεις. Όμως, δεν βρήκε τίποτε πέρα απ' όσα είχε ήδη αναφέρει ο Moore.

Εκτός βέβαια από το ημερολόγιο του φάρου...

Το παρεκκλήσι του St Flannan και ο φάρος - πηγή

Ο Muirhead αμέσως παρατήρησε ότι οι καταχωρήσεις των τελευταίων ημερών ήταν ασυνήθιστες. Στις 12 Δεκεμβρίου, ο Thomas Marshall, ο δεύτερος βοηθός, έγραψε για "άσχημους ανέμους που δεν έχω δει ποτέ εδώ και είκοσι χρόνια". Παρατήρησε επίσης ότι ο James Ducat, ο αρχιφύλακας, ήταν "πολύ ήσυχος" και ότι ο τρίτος βοηθός, ο William McArthur, έκλεγε. Αυτό που είναι παράξενο με την τελευταία παρατήρηση ήταν ότι ο McArthur ήταν έμπειρος ναυτικός και γνωστός καβγατζής. Γιατί να κλαίει για μια καταιγίδα;

Οι καταχωρίσεις στις 13 Δεκεμβρίου ανέφεραν ότι η καταιγίδα συνέχιζε και ότι και οι τρεις άντρες προσευχόντουσαν. Γιατί όμως τρεις πεπειραμένοι φαροφύλακες, ασφαλείς σε έναν καινούργιο φάρο, που ήταν 45 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, προσεύχονταν να σταματήσει μια καταιγίδα; Ήταν απολύτως ασφαλείς.

Ακόμα πιο περίεργο είναι ότι στις 12, 13 και 14 Δεκεμβρίου δε σημειώθηκαν καταιγίδες στην περιοχή. Για την ακρίβεια, ο καιρός ήταν ήρεμος και οι καταιγίδες άρχισαν στις 17 Δεκεμβρίου.

Η τελευταία καταχώριση ήταν στις 15 Δεκεμβρίου. "Η καταιγίδα σταμάτησε, η θάλασσα ηρέμησε. Ο Θεός είναι πάνω από όλα". Τι σημαίνει "ο Θεός είναι πάνω από όλα";

Αφού διάβασε τις καταχωρίσεις, η προσοχή του Muirhead στράφηκε στο μοναδικό παλτό που είχε απομείνει στην είσοδο. Γιατί, μέσα στον κρύο χειμώνα, ένας από τους φύλακες αποχώρησε χωρίς το παλτό του; Επιπλέον, γιατί και οι τρεις τους άφησαν τις θέσεις τους την ίδια στιγμή, κάτι που απαγορεύεται αυστηρά από τους κανόνες;

Περαιτέρω ενδείξεις βρέθηκαν στην πλατφόρμα που έδενε το πλοίο. Εκεί, ο Muirhead παρατήρησε σχοινιά διάσκορπα παντού στα βράχια, σχοινιά που συνήθως ήταν σε καφέ κλουβί, 21 μέτρα πάνω από την πλατφόρμα, σε έναν γερανό. Ίσως το κιβώτιο έπεσε και έσπασε, και ήρθε ένα απροσδόκητο κύμα που έριξε τους φύλακες στη θάλασσα ενώ εκείνοι προσπαθούσαν να τα μαζέψουν; Αυτή ήταν η πρώτη και πιο πιθανή θεωρία και ως εκ τούτου ο Muirhead την περιέλαβε στην επίσημη έκθεσή του.

Το νησί Eilean Mor, με τον φάρο στα αριστερά

Αυτή η εξήγηση όμως άφησε μερικούς ανικανοποίητους. Γιατί δεν είχε ξεβραστεί κανένα από τα σώματα στην ξηρά; Γιατί ένας από τους άντρες έφυγε από το φάρο χωρίς να πάρει το παλτό του; Γιατί οι τρεις πεπειραμένοι φαροφύλακες δεν σκέφτηκαν ένα πιθανό κύμα;

Παρόλο που όλα αυτά ήταν καλά ερωτήματα, η πιο σχετική και επίμονη ερώτηση αφορούσε τις καιρικές συνθήκες. Οι θάλασσες έπρεπε να ήταν ήρεμες. Ήταν σίγουροι γι' αυτό, καθώς ο φάρος φαινόταν από το κοντινό Isle of Lewis και κάθε άσχημος καιρός θα το είχε αποκρύψει.

Τις επόμενες δεκαετίες, οι φαροφύλακες στο Eilean Mor ανέφεραν περίεργες φωνές, που καλούσαν τα ονόματα των τριών νεκρών. Οι θεωρίες σχετικά με την εξαφάνισή τους κυμαίνονταν από ξένους που πήγαν στο νησί και τους αιχμαλώτισαν, μέχρι και απαγωγή από εξωγήινους!

Η θεωρεία της απαγωγής από εξωγήινους εμφανίστηκε στο επεισόδιο "Horror of Fang Rock" της σειράς Doctor Who. Το μυστήριο αποτέλεσε επίσης έμπνευση για τη μοντέρνα όπερα "The Lighthouse" του συνθέτη Peter Maxwell Davies (1979). Το βρετανικό συγκρότημα Genesis έγραψε και ηχογράφησε το "The Mystery of Flannan Isle Lighthouse" το 1968 το οποίο όμως εκδόθηκε το 1998 στο Genesis Archive 1967-75. Η ταινία του 2019 "The Vanishing", σε σκηνοθεσία Kristoffer Nyholm με τους Gerard Butler, Peter Mullan και Connor Swindells, βασίζεται στην εν λόγω ιστορία.



Όποια και αν είναι η αιτία της εξαφάνισής τους, κάτι (ή κάποιος...) άρπαξε τους τρεις αυτούς άνδρες από τον βράχο του Eilean Mor.

από: historic-uk.com με πληροφορίες από wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου