Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Βασίλειο του Torgu, ένα μικροέθνος στην Εσθονία


Ένα σφάλμα προκάλεσε τη δημιουργία αυτού του μικροέθνους στη νοτιοδυτική γωνία της Εσθονίας.



Το αυτο-αποκαλούμενο Βασίλειο του Torgu δημιουργήθηκε το 1992, αμέσως μετά την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας της Εσθονίας από τη Σοβιετική Ένωση. Εκείνη την εποχή, η χερσόνησος Sõrve στο μεγαλύτερο νησί της Εσθονίας και το δεύτερο μεγαλύτερο της Βαλτικής, Σάαρεμαα, χωρίστηκε σε δύο δήμους, το Salme και το Torgu. Αλλά ενώ διαμορφωνόταν το νέο σύνταγμα της Εσθονίας, οι υπεύθυνοι ξέχασαν να υπολογίσουν και το Torgu. Χάρη σε αυτό το ανθρώπινο λάθος, αυτό το κομμάτι γης έκτασης λιγότερο από 150 τετ. μέτρα έμεινε αυτοδιοίκητο.


Οι 500 άνθρωποι που ζούσαν στην περιοχή εξεπλάγησαν με αυτή την αμέλεια και σύντομα αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν το λάθος. Σκέφτηκαν να δημιουργήσουν τη δική τους χώρα και να την αποκαλούν βασίλειο. Ο θρόνος προσφέρθηκε στον δημοσιογράφο και πολιτικό ακτιβιστή Kirill Teiter, ο οποίος τον αποδέχτηκε και έγινε ο πρώτος -και μοναδικός- μονάρχης που κυβέρνησε το νεοσυσταθέν Βασίλειο του Torgu. Το βασίλειο έχει τη δική του σημαία, εθνόσημο με ένα "σαλιγκάρι-δράκο" και το δικό του νόμισμα, το «kirill», η αξία του οποίου είναι σταθερή και η αναλογία 1 kirill είναι όσο μισό λίτρο τοπικής βότκας.


Όταν ψηφίστηκε ένας νέος νόμος το 1993, η περιοχή Torgu καταμετρήθηκε επισήμως στο σύνταγμα, αλλά οι ντόπιοι συνέχισαν το βασίλειό τους. Το 2017, όλοι οι δήμοι του νησιού συγχωνεύθηκαν σε ένα, αλλά το πνεύμα του βασιλείου εξακολουθεί να ζει στις καρδιές των κατοίκων της περιοχής. Οι σημαίες του Torgu και το οικόσημο εμφανίζονται παντού στην περιοχή, ενώ οι πινακίδες ου όριζαν τα σύνορά του χρησιμοποιούνται μόνο σε επετείους.


από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου