Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Η ζωή του Kim Peek, του αληθινού Rain Man


Στη ταινία Rain Man (ο Άνθρωπος της Βροχής), ο Ντάστιν Χόφμαν υποδύεται έναν αυτιστικό με σύνδρομο Σαβάντ (Savant) ο οποίος έχει μια εξαιρετική ικανότητα να θυμάται λεπτομέρειες, να αριθμεί εκατοντάδες χυμένες οδοντογλυφίδες με μια ματιά και να καταφέρνει πολλά ακόμη εκπληκτικά πνευματικά κατορθώματα. Αλλά όσο δημοφιλής και αν παραμένει η ταινία, ίσως πολλοί μπορεί να μην ξέρουν ότι ο χαρακτήρας του Χόφμαν ήταν βασισμένος σε έναν πραγματικό άνθρωπο: τον Kim Peek, τον πραγματικό Άνθρωπος της Βροχής.



Η ζωή του Peek ήταν ακόμη πιο θαυμαστή απ' ότι στην ταινία.

Ο Peek γεννήθηκε με ένα αληθινά εκπληκτικό μυαλό, το οποίο δεν είχε τη συστοιχία των νεύρων που συνδέει τα δύο ημισφαίρια. Όμως, καθώς μεγάλωνε, αυτή η ανωμαλία οδήγησε σε κάποιες εκπληκτικές ικανότητες.

Στα δύο του, ο Peek μπορούσε ήδη να απομνημονεύσει τεράστιες ποσότητες πληροφοριών. Είχε επίσης μια ασυνήθιστη ικανότητα να διαβάζει βιβλία με απίστευτη ταχύτητα. Ο Peek μπορούσε να ολοκληρώσει τα περισσότερα βιβλία σε λιγότερο από μια ώρα, ενώ θυμόταν σχεδόν όλα όσα είχε διαβάσει. Μέρος αυτής της ικανότητας ήταν το γεγονός ότι μπορούσε να διαβάσει δύο σελίδες, μία με κάθε μάτι, την ίδια στιγμή. Σάρωνε τη δεξιά σελίδα με το δεξί μάτι του και την αριστερή με το αριστερό. Ο Kim Peek πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του διαβάζοντας.

Σε συνδυασμό με την απίστευτη ικανότητά του να αποθηκεύει πληροφορίες, ο Peek έγινε μια εγκυκλοπαίδεια... με πόδια. Για παράδειγμα, μπορούσε να δώσει λεπτομερείς κατευθύνσεις σε οδηγούς σε πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο με βάση χάρτες που μόλις είχε δει.

Επιπλέον, ο πραγματικός Rain Man είχε μια αξιοσημείωτη ικανότητα να κάνει διανοητικούς υπολογισμούς που είχαν να κάνουν με ημερολόγια. Για παράδειγμα, μπορούσε κάποιος να δώσει στον Peek μια οποιαδήποτε μέρα στην ιστορία και εκείνος μπορούσε να πει ποια τι ημέρα της εβδομάδας ήταν. Πήγε συχνά σε αγνώστους και τους κατάπληκτε λέγοντάς τους ποια ημέρα της εβδομάδας γεννήθηκαν με βάση την ημερομηνία γέννησής τους, καθώς και μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την ημέρα.


Οπότε, τι ακριβώς έδωσε στον Peek αυτές τις εκπληκτικές δυνατότητες;

Οι ερευνητές πρότειναν ότι το γεγονός ότι γεννήθηκε χωρίς σύνδεση μεταξύ των ημισφαιρίων του εγκεφάλου του, σήμαινε ότι ήταν σε θέση να επεξεργαστεί περισσότερες πληροφορίες ταυτόχρονα. Σε αντίθεση με πολλούς ανθρώπους με αυτή την κατάσταση, ο εγκέφαλος του Peek ανέπτυξε διαφορετικές συνδέσεις τις οποίες οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν. Αυτές οι επιπλέον συνδέσεις του επιτρέπουν να ανακαλεί απίστευτες ποσότητες πληροφοριών.

Ωστόσο, η κατάσταση του Peek οδήγησε σε σοβαρά προβλήματα. Παρά την απίστευτη μνήμη του, πάλεψε διανοητικά. Είχε προβλήματα με θέματα που απαιτούσαν ικανότητες λογικής, όπως τα μαθηματικά, ενώ το I.Q. του ήταν μόνο περίπου 87 -κάτω από το κανονικό εύρος του 90-110.

Το Peek είχε επίσης αναπτυξιακά προβλήματα. Έμαθε να περπατάει όταν ήταν σχεδόν τεσσάρων χρονών και χρειάστηκε βοήθεια για να κάνει βασικά πράγματα, όπως το να κουμπώσει ένα πουκάμισο. Ευτυχώς για τον Peek, είχε έναν εξαιρετικά αφοσιωμένο πατέρα, τον Fran, ο οποίος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του προσέχοντας τον ταλαντούχο γιο του.

Το 1984, ο Peeks συνάντησε τον σεναριογράφο Μπάρρυ Μόροου, κάτι που οδήγησε στη δημιουργία του σεναρίου του Rain Man. Η δημοτικότητα της ταινίας οδήγησε τον Peek να κάνει πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις καθώς και το ενδιαφέρον των επιστημόνων που του έκαναν εξετάσεις προκειμένου να μάθουμε περισσότερα για το πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Ο Kim Peek πέθανε από καρδιακή προσβολή το 2009, μόλις 58 χρονών.

Όπως είπε κάποτε ο Μπάρρυ Μόροου για τον Peek, "Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε κανείς να περάσει πέντε λεπτά μαζί του και να μην αλλάξει ελαφρώς την άποψή του για τον εαυτό του, τον κόσμο και τις δυνατότητές μας ως ανθρώπινα όντα".

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου