Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Η πιο μεγάλη σε διάρκεια ηχώ του κόσμου


Μια εγκαταλειμμένη δεξαμενή πετρελαίου παράγει τη μεγαλύτερη ηχώ του κόσμου σε ανθρώπινη κατασκευή.



Βαθιά κάτω από τα Χάιλαντ της Σκωτίας βρίσκεται ένα συγκρότημα δεξαμενών πετρελαίου που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Inchindown Oil Tanks, που βρίσκονται κοντά στην πόλη Invergordon, χρησιμοποιήθηκαν για να αποθηκεύσουν τα βρετανικά αποθέματα πετρελαίου σε ένα χώρο ανθεκτικό από τυχόν βομβαρδισμούς. Ταυτόχρονα όμως, οι δεξαμενές κρύβουν ένα ηχητικό μυστικό.


Το 2014, 12 χρόνια αφότου οι δεξαμενές τέθηκαν εκτός λειτουργίας και άδειασαν, ένας καθηγητής ακουστικής μηχανικής, ο Trevor Cox, ανακάλυψε ότι μπορούσε να παράγει τη μακρύτερη ηχώ του κόσμου σε μια ανθρώπινη κατασκευή.


Ο καθηγητής Cox έλαβε μια πληροφορία από έναν ντόπιο ότι μια από τις δεξαμενές ήταν τόσο μεγάλη που μπορούσε να δημιουργήσει μια τεράστια ηχώ. Η δεξαμενή είναι διπλάσια από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και έχει ύψος περίπου 13,5 μέτρα. Ο Cox κατέβηκε στη δεξαμενή μέσω ενός σωλήνα (και αφού καλύφτηκε με πετρέλαιο), κατέγραψε τους ήχους πυροβολισμών από ένα όπλο. Ο ήχος αντιλάλησε επί 112 δευτερόλεπτα, κερδίζοντας εύκολα το παγκόσμιο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη ηχώ. Για παράδειγμα, οι τόνοι μιας κανονικής ομιλίας αντηχούν στον αέρα μέχρι 30 δευτερόλεπτα.


Προς το παρόν, ο τεράστιος χώρος των δεξαμενών πετρελαίου, δεν είναι ανοικτός για το κοινό. Υπάρχουν μόνο περιστασιακές ξεναγήσεις που επιτρέπουν στους επιστήμονες ακουστικής -αλλά και σε άλλους- να μπαίνουν στους τεράστιους θαλάμους.


από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου