Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

7 μεγάλα πράγματα που είναι μικρότερα από αυτή τη σωρό αποβλήτων


Μια εταιρία στο Ντέβον της Αγγλίας βρήκε μια τεράστια μάζα αποβλήτων που έφραζε το αποχετευτικό δίκτυο.



Οι υπάλληλοι της εταιρίας ύδρευσης μπήκαν με γιλέκα και φακούς στους σκοτεινούς υπονόμους κάτω από την πόλη Sidmouth, στο Ντέβον της Αγγλίας και περπατούσαν με δυσκολία μέσα από ένα σκοτεινό υγρό. Παντού είχαν συσσωρευτεί σκουπίδια και είχαν δημιουργηθεί κάτι σαν όχθες ποταμού. Οι σωροί ήταν σαπωνοποιημένα στερεά, λύπη και σκουπίδια. Η ομάδα περπατούσε μέσα από ένα "fatberg".

"Fatberg" είναι το στερεοποιημένο λίπος που μπορεί να βρεθεί σε ένα σύστημα αποχέτευσης και που σχηματίζεται από το συνδυασμό μη βιοδιασπώμενων στερεών ουσιών, όπως τα υγρά μαντηλάκια, με το μαγειρικό λίπος. Στην Αγγλία εμφανίζονται ολοένα και πιο συχνά λόγω του παλαιωμένου συστήματος αποχέτευσης σε συνδυασμό με την αύξηση των απορριμμάτων. Η λέξη "fatberg" είναι σύνθετη από τις λέξεις "fat" και "berg", κατά τη λέξη iceberg, δηλαδή παγόβουνο. Ο νεολογισμός ήταν σε χρήση από τους διαχειριστές υπονόμων ήδη από το 2013. Η λέξη προστέθηκε στο Oxford Dictionaries Online το 2015.

Οι υπεύθυνοι της εταιρίας ύδρευσης ανέφεραν ότι η κολοσσιαία, στερεοποιημένη μάζα ήταν η μεγαλύτερη που είχαν δει ποτέ. Το εν λόγω fatberg βρέθηκε κατά τη διάρκεια ελέγχων ρουτίνας, και εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου δύο μήνες για να απομακρυνθεί από το αποχετευτικό δίκτυο. Αν και είναι νωρίς να υπολογιστεί η έκταση του fatberg, οι υπεύθυνοι της εταιρίας εκτιμούν ότι έχει μήκος περίπου 64 μέτρα και θεωρείται το μεγαλύτερο fatberg που ανακαλύφθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν βρίσκεται σε κάποια μεγάλη πόλξ.

Πρόκειται για μια μεγάλη μάζα. Για τη σύγκριση:
* Το ύψος του μέρους του παγόβουνου που ήταν πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας που βύθισε τον Τιτανικό είχε ύψος μεταξύ 15 και 30 μέτρα,
* Το "Li Jiawan Grand Ginkgo King", που λέγεται ότι είναι το ψηλότερο δέντρο γκίγκο στον κόσμο, έχει ύψος περίπου 30 μέτρα,
* Ο Χριστός ο Λυτρωτής στο Ρίο της Βραζιλίας έχει ύψος 30 μέτρα (χωρίς τη βάση),
* Η ρόδα στο Κόνι Άιλαντ του Μπρούκλιν έχει ύψος 45 μέτρα,
* Το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη έχει ύψος 46 μέτρα (από την κορυφή της βάσης μέχρι τον πυρσό),
* Το Κολοσσαίο στη Ρώμη έχει ύψος περίπου 48,5 μέτρα,
* Η Στήλη του Νέλσον στην Πλατεία Τραφάλγκαρ έχει ύψος 51,5 μέτρα.

Άλλες αξιοσημείωτες περιπτώσεις
* Στις 6 Αυγούστου του 2013, ανακαλύφθηκε ένα fatberg κάτω από την London Road στο Κίνγκστον επί του Τάμεση στο δυτικό Λονδίνο και είχε μέγεθος όσο ένα λεωφορείο που ζύγιζε 17 τόνους και αποτελούνταν από λίπος φαγητών και υγρά μαντηλάκια.
* Την 1η Σεπτεμβρίου του 2014, ανακαλύφθηκε και καθαρίστηκε κάτω από τμήμα μήκους 80 μέτρων στην περιοχή Shepherd's Bush του Λονδίνου, μια μάζα από σκουπίδια, λίπη, υγρά μαντηλάκια, τροφές, μπάλες του τένις και ξύλινες σανίδες, μεγέθους όσο ένα αεροπλάνο Boeing 747.
* Τον Απρίλιο του 2015, αναφέρθηκε η αφαίρεση ενός fatberg μήκους 40 μέτρων κάτω από το Τσέλσι του Λονδίνου. Χρειάστηκαν πάνω από δύο μήνες για να αφαιρεθεί το fatberg.
* Τον Ιούλιο του 2015, στην πόλη Welshpool στην Ουαλία ανακαλύφθηκε ένα fatberg μήκους 120 μέτρων.
* Τον Ιανουάριο του 2016, στο Νιούκασλ της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία αφαιρέθηκε, μετά από τέσσερις ώρες με γερανό, ένα fatberg βάρους 1,1 τόνων.
* Τον Σεπτέμβριο του 2017, στο Whitechapel του Λονδίνου βρέθηκε ένα fatberg μήκους 250 μέτρων που ζύγιζε πάνω από 150 τόνους. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ίσως χρειαστούν μέχρι και δύο μήνες εργασίας για την καταστροφή του, ακόμα και αν οι εργαζόμενοι δούλευαν επτά ημέρες την εβδομάδα. Τελικά κόπηκαν δύο κομμάτια από το fatberg και, μετά από αρκετές εβδομάδες ξήρανσης, εκτέθηκαν στο Μουσείο του Λονδίνου στο πλαίσιο μιας έκθεσης.
* Τον Απρίλιο του 2018, βρέθηκε ένα fatberg στη Νότια όχθη στο Λονδίνο που πιστεύεται ότι είναι μεγαλύτερο από αυτό που βρέθηκε κάτω από το Whitechapel.

από: atlas obscura, με πληροφορίες από: wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου