Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

"The Rat Pack", Πώς προέκυψε το παρατσούκλι

Οι Φρανκ Σινάτρα, Ντιν Μάρτιν, Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ, Πίτερ Λόφορντ και Τζόυ Μπίσοπ - πηγή

Rat Pack είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται από τον Τύπο για να αναφερθεί σε μια άτυπη ομάδα ψυχαγωγών με επίκεντρο τη σκηνή του καζίνο στο Λας Βέγκας.



Έχοντας την προέλευσή της σε μια ομάδα φίλων που συναντήθηκαν στο σπίτι των Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Λορίν Μπακόλ στο Λος Άντζελες τη δεκαετία του 1960, ήταν το όνομα που χρησιμοποιήθηκε από τον Τύπο και το ευρύ κοινό για να αναφερθεί σε μια μεταγενέστερη παραλλαγή της ομάδας, που αυτοαποκαλούνταν "the Summit" ή "the Clan" και μέλη της ήταν οι Φρανκ Σινάτρα, Ντιν Μάρτιν, Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ, Πίτερ Λόφορντ και Τζόυ Μπίσοπ μεταξύ άλλων, οι οποίοι εμφανίστηκαν μαζί στη σκηνή και στις ταινίες στις αρχές της δεκαετίας του '60, συμπεριλαμβανομένων των ταινιών Ocean 11, Sergeants 3 και Robin and the 7 Hoods (στην τελευταία ταινία, ο Μπινγκ Κρόσμπι αντικατέστησε τον Λόφορντ). Οι Σινάτρα, Μάρτιν και Ντέιβις θεωρήθηκαν ως τα αρχηγικά μέλη της ομάδας.

Ωστόσο, το όνομα της ομάδας -το "Rat Pack"- απέχει πολύ από κάτι αριστοκρατικό.

Η αλήθεια είναι ότι ο Σινάτρα και οι λοιποί ήταν γνωστοί με το όνομα της ομάδας, αλλά δεν ήταν δική τους ιδέα. Όπως συμβαίνει με κάθε μύθο της showbiz, οι φήμες είναι διάφορες.

Μπακόλ και Μπόγκαρτ στο The Big Sleep, 1946 - πηγή

Αρχικά, η "αγέλη" (όπως μεταφράζεται το pack) ήταν μια συγκέντρωση των καλύτερων του Tinseltown (μια αργκό έκφραση για το Χόλιγουντ, ειδικά για την κινηματογραφική βιομηχανία), στην οποία ο Σινάτρα ήταν απλώς ένα στοιχείο. Όσο για τον ηγέτη της, δεν ήταν άλλος από το Μπόγκαρτ. Για ορισμένους, αυτή η εικόνα ήταν απίθανη. Στο βιβλίο του, Bogart: In Search Of My Father, ο Στέφεν Μπόγκαρτ έγραψε, "Μια άλλη φαινομενική αντίφαση ... είναι ότι ήταν ένας άντρας που υποτίθεται ότι δεν ήθελε να έχει πάρε-δώσε με τις "in" ομάδες του Χόλιγουντ και παρόλα αυτά ήταν ο αρχηγός της μεγαλύτερης, της Holmby Hills Rat Pack". Η περιοχή Holmby Hills είναι μια πλούσια περιοχή του Λος Άντζελες. Μέλη της ομάδας του Μπόγκαρτ και της συζύγου του, Μπακόλ, ήταν ορισμένα αξιόλογα ονόματα, όπως ο Ντέιβιντ Νίβεν, η Τζούντι Γκάρλαντ και η Άντζι Ντίκινσον. Ένα άρθρο του 2017 αναφέρει: "Οι στόχοι τους ήταν απλοί, όπως είπε ο Μπόγκαρτ σε έναν δημοσιογράφο, 'Η ανακούφιση της ανίας και η διαιώνιση της ανεξαρτησίας'". Λίγοι ήξεραν πώς να είναι ανεξάρτητοι καλύτερα από το Μπόγκαρτ.

Στην ομάδα, όλοι είχαν διαφορετικούς ρόλους. Ο "Pack Master" ήταν ο Σινάτρα, "αντιπρόεδρος" η Γκάρλαντ, ενώ η Μπακόλ αναφερόταν ως "Den Mother". Το Rat Pack μπορεί να αναφέρεται σε άντρες, αλλά και οι γυναίκες έπαιξαν σημαντικό ρόλο.

Για την ακρίβεια, η "Rat Pack" ήταν ανακάλυψη της Μπακόλ. Το 1955, μετά από ένα μεγάλο, είδε την καταστροφή που είχε συμβεί... "Μοιάζετε με μια καταραμένη αγέλη αρουραίων", είπε στους μεθυσμένους φίλους της. Ίσως δεν ήθελε να παραμείνει η προσβολή. Αλλά όταν εκστόμισε την ατάκα, παρέμεινε όπως οποιαδήποτε ατάκα της στις ταινίες της. Το "Rat Pack" έγινε σήμα ατιμίας -για την ακρίβεια ήταν κάτι σαν θυρεός, παρά σήμα. Μάλιστα, οι φανατικοί του Μπόγκαρτ σχεδίασαν ένα σήμα που απεικονίζει έναν αρουραίο να δαγκώνει ένα χέρι. Το σύνθημά τους ήταν, "Never rat on a rat" (Ποτέ αρουραίος κατά αρουραίου). Αν και δεν είναι σαφές πόσο τέθηκε σε εφαρμογή αυτός ο κανόνας, βοήθησε όμως να σχηματιστεί ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ των διαφόρων ατόμων της ομάδας.

Αφίσα της ταινίας Rat Pack του 1998 - πηγή

Όταν ο Σινάτρα συγκέντρωσε τη δική του ομάδα, το όνομα τον ακολούθησε, αν και δεν τον ενδιέφερε ιδιαίτερα το όνομα "Rat Pack". Για εκείνον, το "the Clan" ήταν καλύτερη περιγραφή, συνόψιζε τα μέλη της ομάδας πολύ καλύτερα. Μοιράζονταν μια αδελφική αγάπη που διάρκεσε χρόνια, έγραψαν μελωδίες, έκαναν ταινίες και γενικά όλοι περνούσαν καλά. Η ομάδα του Σινάτρα παρουσιάστηκε σε μια τηλεοπτική ταινία του 1998 του HBO με τους Ρέι Λιότα ως Σινάτρα, Τζόι Μαντέγκνα ως Ντιν Μάρτιν, Ντον Τσιντλ ως Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ και Άνγκους Μακφάντιεν ως Πίτερ Λόφορντ.

Ανεξάρτητα, είτε πρόκειται για βρώμικους αρουραίους, είτε για ταλαντούχους καλλιτέχνες, η κληρονομιά τους διαρκεί πάνω από μισό αιώνα αργότερα.

από: the vintage news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου