Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Η αυτοκτονία ενός μαθητή από το Τέξας που έγινε διάσημη από τους Pearl Jam

Οι Pearl Jam το 1990

Ένα τραγούδι που περιγράφει έναν απελπισμένο και απομονωμένο έφηβο. Ποιος ήταν όμως ο Delle, ο 15χρονος μαθητής πίσω από το τραγούδι "Jeremy";



Την άνοιξη του 1991, ο τραγουδιστής των Pearl Jam, Eddie Vedder, διάβαζε την εφημερίδα του όταν έπεσε πάνω στη σοκαριστική είδηση της αυτοκτονίας ενός μαθητή. Ο 15χρονος Jeremy Delle αυτοπυροβολήθηκε -ανεξήγητα- μπροστά στους συμμαθητές του μέσα στην τάξη στο Richardson High School, στο Richardson του Τέξας.

Ο Vedder ταράχτηκε από την ιστορία και αμέσως ένιωσε την ανάγκη να τιμήσει τον έφηβο. Έτσι, γεννήθηκε το "Jeremy", εμπνευσμένο από τη ζωή και το θάνατο του Jeremy Delle. Όμως, σύμφωνα με τους φίλους και την οικογένεια, το τραγούδι δεν ακολουθεί την πραγματική ζωή του Jeremy και ενώ θεωρείται ένα από τα καλύτερα της μπάντας, δεν παρουσιάζει την αληθινή και τραγική ιστορία του Jeremy.

Ο αληθινός Jeremy Delle
Στις 8 Ιανουαρίου του 1991, ο 15χρονος Jeremy Delle έφτασε αργοπορημένος στο σχολείο. Η δασκάλα του είπε να πάει στη γραμματεία και να πάρει ένα δελτίο που θα συμπλήρωνε για την αργοπορία του. Αντ' αυτού, ο Delle επέστρεψε με ένα περίστροφο Smith & Wesson .357.

Ακριβώς πριν αυτοκτονήσει μπροστά στους συμμαθητές του, γύρισε στη δασκάλα και της είπα, "Κυρία, πήρα αυτό ακριβώς για το οποίο πήγα".

Ο Brian Jackson, ένας συμμαθητής του, ήταν στο διάδρομο όταν άκουσε ένα θόρυβο όπως "όταν κάποιος χτυπάει ένα βιβλίο σε ένα γραφείο". "Νόμισα ότι έπαιζαν κάποιο παιχνίδι. Αλλά μετά άκουσα μια φωνή και ένα ξανθό κορίτσι βγήκε τρέχοντας και κλαίγοντας από την τάξη". Όταν κοίταξε από την πόρτα, ο Jackson είδε τον Delle να αιμορραγεί στο πάτωμα και συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί. "Η δασκάλα στεκόταν στον τοίχο κλαίγοντας και έτρεμε. Κάποιοι άλλοι στέκονταν γύρω της και την κρατούσαν να μην πέσει". Ένας άλλος μαθητής, ο Howard Perre Felman, ο οποίος ήταν σε μια άλλα τάξη, όταν άκουσε τον πυροβολισμό, αστειεύτηκε με τους συμμαθητές του και, όπως ο Jackson, σκέφτηκε ότι ήταν κάποιο παιχνίδι. "Αλλά τότε ακούσαμε ένα κορίτσι να τρέχει φωνάζοντας", είπε ο Felman. "Ήταν μια σπαρακτική κραυγή".

Ποιος ήταν ο Jeremy Delle;

Ο Jeremy Delle

Ενώ ο θάνατος του Jeremy ήταν δημόσιος και γνωστός, ο λόγος που τον οδήγησε να κάνει κάτι τέτοιο όχι.

Αργότερα, οι συμμαθητές του θα τον θυμόντουσαν ως "ντροπαλό" και "λυπημένο", αν και όλοι ανέφεραν ότι δεν έμοιαζε με το είδος του ατόμου που θα έκανε κάτι τέτοιο. Οι συμμαθητές του δεν έβρισκαν κάτι το ασυνήθιστο στον Jeremy.

Ωστόσο, μια από αυτούς σημείωσε ότι ο τρόπος που συμπεριφερόταν τις ημέρες πριν από την αυτοκτονία ήταν λίγο διαφορετικός. Η Lisa Moore, η οποία ήξερε τον Jeremy από το πρόγραμμα τιμωριών του σχολείου, αντάλλασσε μηνύματα μαζί του όλη την ημέρα. Σύμφωνα με την Moore, πάντα υπέγραφε τα μηνύματά του με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Όμως, την ημέρα πριν από την αυτοκτονία δεν τήρησε αυτό τον κανόνα. "Υπέγραφε όλα τα σημειώματα γράφοντας 'Write back' (Απάντησέ μου). Αλλά την Δευτέρα (7 Ιανουαρίου) έγραψε 'Later days' (τα λέμε σύντομα, όποτε, ποτέ).".

Η αστυνομία του Richardson βρήκε ένα σημείωμα στο ντουλάπι του Jeremy. Το περιεχόμενο του σημειώματος -ή των σημειωμάτων, σύμφωνα με ορισμένες πηγές που υποστήριζαν ότι είχε γράψει μεμονωμένα σημειώματα προς τους φίλους του- δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ένας αστυνομικός δήλωσε ότι όταν κάλεσαν τον πατέρα του στο σχολείο για να συζητήσουν τα προβλήματα του Jeremy, οι δυο τους συμφώνησαν να δουν κάποιον σύμβουλο.

Όμως, το τραγούδι των Pearl Jam περιγράφει ένα εντελώς διαφορετικό παιδί. Ένα που δεν του έδιναν καμία σημασία στο σπίτι και των οποίων οι γονείς αγνοούσαν την κραυγή του για βοήθεια. Οι στενοί φίλοι και η οικογένεια του Delle ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο απέχει πολύ από την αλήθεια. Η συμμαθήτρια του Delle, Brittany King, μίλησε εναντίον του τραγουδιού όταν αυτό κυκλοφόρησε, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν η ακριβής εικόνα.

Η κληρονομιά του Jeremy



Ενώ το τραγούδι ώθησε τους Pearl Jam στην κορυφή των τσαρτ, η οικογένεια του αληθινού Jeremy αντιμετώπιζε την τρομακτική πραγματικότητά της. Οι γονείς του, ο Joseph Delle και η Wanda Crane, είχαν χωρίσει και ο Jeremy ζούσε με τον πατέρα του. Κανείς δεν ήρθε σε επαφή μαζί τους για το τραγούδι και φαινόταν ότι είχαν θέμα και οι δύο μαζί του -ως επί το πλείστον επειδή μείωνε τον γιο τους παρά για τον θάνατό του.

Ο Vedder δήλωσε ότι σκεφτόταν να προσεγγίσει την οικογένεια πριν γράψει το τραγούδι, αλλά "ένιωσε σαν να εισβάλει". Παραδέχτηκε ότι σκέφτηκε μόνος του ότι ο Jeremy ήταν παραμελημένος από τους γονείς του χωρίς να ποτέ να τους έχει μιλήσει. Η μητέρα του Jeremy, Wanda, δήλωσε πρόσφατα ότι ήταν "γιος, αδερφός, ανιψιός, ξάδερφος, φίλος. Ήταν ταλαντούχος". Τον περιέγραψε ως έναν ταλαντούχο καλλιτέχνη πριν από την ηλικία των 12.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου