Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Η αυθεντική Γκόθαμ


Ένα αγγλικό χωριό που προσποιήθηκε ότι ήταν τρελό, ενέπνευσε ένα παρατσούκλι για τη Νέα Υόρκη, αλλά και την φανταστική ομώνυμη πόλη στο σύμπαν των DC Comics.



Το ήσυχο μεσαιωνικό χωριό Γκόθαμ (Gotham), ή "Goat's Town" (Χωριό της Κατσίκας), κοντά στο Νότιγχαμ της Αγγλίας έχει αναφερθεί ως το χωριό των τρελών. Άλλες ιστορίες υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο: Οι κάτοικοί του Γκόθαμ, αν και προφέρεται "goat-um" από τους ντόπιους, απλώς προσποιούνταν ότι είναι ανόητοι ώστε να ξεγελάσουν τους υπόλοιπους.

Όπως λέει η ιστορία, τον 13ο αιώνα, ο βασιλιάς Ιωάννης της Αγγλίας (ο Ακτήμων) ανακοίνωσε τις προθέσεις του να χτίσει ένα κυνηγετικό καταφύγιο κοντά στο χωριό. Αυτή η πρόθεσή του ίσως σε κάποιους να έφερνε χαρά και εορτασμούς, αλλά όχι στους κατοίκους του Γκόθαμ. Κάθε δρόμος που χρησιμοποιούσε ο βασιλιάς γινόταν αυτομάτως "δρόμος του βασιλιά", και ως εκ τούτου, είχε βαριά φορολογική επιβάρυνση ακόμα και για τους ντόπιους που τον χρησιμοποιούσαν και οι ίδιοι. Αυτός ο πρόσθετος φόρος θα μπορούσε να αποδειχθεί αδύνατος να πληρωθεί για μια φτωχή αγροτική κοινότητα όπως το Γκόθαμ. Αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι μπορούσαν για να εμποδίσουν τον βασιλιά να πραγματοποιήσει την πρόθεσή του, οι αποκαλούμενοι "σοφοί του Γκόθαμ" έστησαν ένα έξυπνο σχέδιο.

Ο ανεμοδείκτης του χωριού - πηγή

Εκείνη την εποχή, η τρέλα θεωρούνταν μολυσματική, οπότε όπως το θέλει ο θρύλος, ολόκληρο το χωριό προσποιήθηκε ότι είναι τρελό και οι κάτοικοί του έκαναν διάφορες τρελές πράξεις όποτε υπήρχε κάποιος εκπρόσωπος του βασιλιά στην περιοχή. Οι χωρικοί προσπάθησαν να χτίσουν έναν φράκτη γύρω από έναν θάμνο όπου βρισκόταν ένας μεταναστευτικός κούκος, σύμβολο του καλοκαιριού, για να μην έρθει ο χειμώνας. Προσπάθησαν να πνίξουν ένα χέλι. Κάλυψαν το δάσος από τον ήλιο και άφησαν ένα κεφάλι τυρί να κατρακυλήσει από ένα λόφο, περιμένοντας να φτάσει στην αγορά του Νότιγχαμ από μόνο του.

Το κόλπο έπιασε. Ο βασιλιάς υποτίθεται ότι ποτέ δεν πάτησε το πόδι του στο Γκόθαμ και το χωριό έγινε συνώνυμο της τρέλας, πέφτοντας γρήγορα στο λαϊκό μύθο. Από τον 15ο αιώνα υπάρχουν ιστορίες και παιδικά τραγούδια σχετικά με τις χαζομάρες των κατοίκων του χωριού.

Πάμε στο 1807, σχεδόν 600 χρόνια μετά το θάνατο του βασιλιά Ιωάννη.

Το Cuckoo Bush Mound - πηγή

Η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ιστορίες των σοφών του Γκόθαμ ήταν πιο δυνατή από ποτέ στον αγγλόφωνο κόσμο. Ο συγγραφέας Ουάσινγκτον Ίρβινγκ περιέγραψε την εκτός ελέγχου κατάσταση και την εγκληματικότητα στη Νέα Υόρκη ως "σύγχρονο Γκόθαμ" στη σατυρική έκδοση Salmagundi. Πάνω από έναν αιώνα αργότερα, το όνομα Γκόθαμ ως συνώνυμο της Νέας Υόρκης ήταν βέβαιο ότι θα συνεχιστεί όταν ο συγγραφέας των DC Comics Μπιλ Φίνγκερ, εμπνευσμένος από τον Ίρβινγκ, επέλεξε το όνομα Γκόθαμ για τη φανταστική, αλλά γνωστή πόλη, του υπερήρωα Μπάτμαν.

Σήμερα, η πινακίδα που καλωσορίζει τους επισκέπτες στο Γκόθαμ έχει γίνει δημοφιλές σημείο για τους φανατικούς των κόμικ. Οι κυνηγοί σουβενίρ την έχουν κλέψει πολλές φορές. Οι τουρίστες επισκέπτονται το Cuckoo Bush Mound, τον θάμνο που θεωρήθηκε ότι περιφράχτηκε ο κούκος. Μπορούν επίσης να δουν το πρόσφατα τοποθετημένο ανεμοδείκτη που θυμίζει την ιστορία των σοφών του Γκόθαμ, ο οποίος έχει μια μικρή φιγούρα του Μπάτμαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου