Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Casa Vicens, το πρώτο σπίτι που σχεδίασε ο Γκαουντί


Αυτό το πρώτο σπίτι που σχεδίασε ο διάσημος Καταλανός αρχιτέκτονας θεωρείται από τα πρώτα κτήρια Αρτ Νουβό.



Οποιοσδήποτε επισκέπτης στη Βαρκελώνη είναι -πιθανόν- εξοικειωμένος με το μοναδικό, συχνά φανταστικό έργο του αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί. Τα κτήριά του είναι μια αγαπημένη, σημαντική πλευρά της πόλης. Πλέον, οι επισκέπτες μπορούν να εξοικειωθούν ακόμη περισσότερο με τον αρχιτέκτονα, επισκεπτόμενοι το πρώτο σπίτι που σχεδίασε.


Η Casa Vicens είναι ένα από τα επτά σπίτια που έχτισε ο μοντερνιστής αρχιτέκτονας στη Βαρκελώνη και που έχει ανακηρυχθεί -μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο- ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.


Από τα πλακάκια που είναι ζωγραφισμένα με γαλλικές μαργαρίτες, μέχρι τους δύο πρώτους ορόφους και την θολωτό ταράτσα του -που προσφέρει μια όμορφη θέα στην γειτονιά-, το πρώτο μεγάλο αρχιτεκτονικό έργο του Γκαουντί έθεσε τα θεμέλια για το αξιοσημείωτο έργο του και άνοιξε το δρόμο για τον Καταλανικό Μοντερνισμό.


Σήμερα είναι μουσείο -που άνοιξε τον Νοέμβριο του 2017- και διαθέτει 15 δωμάτια που έχουν αποκατασταθεί μετά από εκτεταμένη έρευνα και συνεισφορά από τους απογόνους των αρχικών ενοίκων. Διαθέτει μια συλλογή από έπιπλα του Γκαουντί και 32 έργα ζωγραφικής από τον Ισπανό ζωγράφο Francesc Torrescassana Sallarés.


Το σπίτι, που είναι δωρεά του κτηματομεσίτη Manuel Vicens i Montaner, κατασκευάστηκε μεταξύ του 1883 και του 1888 και περιέχει πολλά στυλ που αντικατοπτρίζουν τις εμπνεύσεις του καινοτόμου αρχιτέκτονα από θέματα όπως η φύση, η ανατολική και η νεοκλασική αρχιτεκτονική.


από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου