Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Το βάζο της αλήθειας


Ο καθηγητής στάθηκε μπροστά στους φοιτητές του, της φιλοσοφικής σχολής. Όταν η τάξη ησύχασε, πήρε ένα μεγάλο βάζο του γλυκού και άρχισε να το γεμίζει με μπαλάκια του τένις.Όταν πλέον δεν χωρούσε άλλο, κοίταξε τους μαθητές του και τους ρώτησε αν το βάζο γέμισε και εκείνοι συμφώνησαν. Τότε ο καθηγητής πήρε χαλίκια και άρχισε να τα ρίχνει στο βάζο κουνώντας το κι αυτά πήγαν στα κενά ανάμεσα στις μπάλες του τένις. Όταν πια δεν χωρούσαν άλλα χαλίκια, ρώτησε τους μαθητές αν το βάζο ήταν γεμάτο κι αυτοί, σαστισμένοι, είπαν πως είναι.

Ο καθηγητής στη συνέχεια πήρε άμμο και αφού την έριξε στο βάζο, γέμισε όλα τα κενά ανάμεσα στα χαλίκια και αφού ρώτησε τους μαθητές αν το βάζο ήταν γεμάτο, αυτοί απάντησαν με ένα ομόφωνο ΝΑΙ. Τότε ο καθηγητής πήρε δυο κούπες καφέ και τις έριξε στο βάζο, ενώ οι μαθητές πλέον γελούσαν απορημένοι.

"Τώρα", λέει ο καθηγητής, "θέλω να θεωρήσετε ότι το βάζο αντιπροσωπεύει τη ζωή σας. Οι μπάλες του τένις είναι τα πλέον μεγάλα ιδανικά στη ζωή σας, όπως η αξιοπρέπεια σας, οι γονείς σας, ο έρωτας, οι φίλοι σας, πράγματα που ακόμα και όλα τα αγαθά να χαθούν, αυτά είναι ικανά να γεμίζουν την ζωή σας.

Τα χαλίκια αντιπροσωπεύουν πράγματα σημαντικά όπως τη δουλειά σας, το αυτοκίνητο σας, ένα σπίτι.

Η άμμος είναι άλλα, μικρότερα πράγματα. Αν γεμίσετε το βάζο πρώτα με άμμο, δε θα υπάρχει χώρος για να βάλετε τα χαλίκια και τις μπάλες του τένις.

Το ίδιο ισχύει και για τη ζωή σας. Αν ξοδέψετε την ώρα σας και την ενέργεια σας για μικρά πράγματα δε θα έχετε χρόνο και δύναμη για μεγαλύτερα και σημαντικότερα πράγματα".

Ένας μαθητής ρώτησε, τι αντιπροσώπευε ο καφές.

Ο καθηγητής χαμογέλασε και είπε: "Ο καφές είναι για να σας δείξει πως, όσο γεμάτη και να είναι η ζωή σας, πάντα θα υπάρχει χώρος για έναν καφέ με κάποιον φίλο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου