Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Φορ Ρουαγιάλ: Το φρούριο που ήταν φυλακισμένος ο "Άνδρας με το Σιδηρούν Προσωπείον"

Το Φορ Ρουαγιάλ - πηγή
 
Απέναντι από τις λαμπερές Κάννες, σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου, υπάρχει η νήσος Αγία Μαργαρίτα (Île Sainte-Marguerite) που κάποτε φιλοξένησε ένα άλυτο μυστήριο.
 
 

Το νησί είναι το μεγαλύτερο από τις πέντε Λερίνους νήσους (Îles de Lérins, τα υπόλοιπα τέσσερα είναι η νησίδα Τραντελιέρ, η νήσος Άγιος Ονοράτος, η νησίδα Άγιος Φερεόλ και η νησίδα ντ-Ιλότ) και διαθέτει πολλά μονοπάτια που εκτείνονται ανάμεσα σε δάση πεύκου και ευκαλύπτου. Στο φρούριο του νησιού, γνωστό ως Φορ Ρουαγιάλ (Fort Royal), τον 17ο αιώνα, κρατήθηκε αιχμάλωτος για 11 χρόνια ο μυστηριώδης "Άνδρας με το Σιδηρούν Σιδερένια Προσωπείον".
 
L'Homme au Masque de Fer, 1789 - πηγή
 
Ο Βολτέρος, στο έργο του 1751 με τίτλο "Η εποχή του Λουδοβίκου ΙΔ'", είπε την ιστορία ενός κρατούμενος του οποίου το πρόσωπο ήταν κρυμμένο με μια σιδερένια μάσκα. Ιστορικά αρχεία υποδηλώνουν ότι ο Βολτέρος έκανε λάθος και ότι, στην πραγματικότητα, η μάσκα ήταν μια προσωπίδα από μαύρο βελούδο και από σίδηρο. Σύμφωνα με μαρτυρίες άλλων κρατουμένων, αυτός ο μυστηριώδης κρατούμενος έχαιρε ιδιαίτερης μεταχείρισης. "Δεν του αρνήθηκαν οτιδήποτε ζήτησε, είχε εξαιρετικά γούστα στο ντύσιμο, έπαιζε κιθάρα και του έδιναν το καλύτερο γεύμα…".
 

Αυτός ο αινιγματικός κρατούμενος, που δεν αναφέρεται πουθενά ποιος στα αλήθεια ήταν, φυλακίστηκε το 1679 φρούριο Πινιερόλ στις γαλλικές Άλπεις, το 1694 μεταφέρθηκε στο νησί της Αγίας Μαργαρίτας και τέλος στη Βαστίλη, όπου και πέθανε στις Νοεμβρίου του 1703 και τάφηκε την επόμενη ημέρα με το όνομα "Marchioly".
 


Εκτός από το γνωστό μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Δουμά "Ο Υποκόμης της Βραζελόνης" (1847) για τα ανταγωνιστικά βασιλικά δίδυμα, υπάρχουν και άλλες εικασίες για την ταυτότητα του μασκοφόρου. Στην είσοδο του Φορ Ρουαγιάλ υπάρχει μια πινακίδα που αναφέρει 30 πιθανούς υποψηφίους. Το κελί (Cellule du Masque de Fer) είναι δίπλα στην παλιά φυλακή όπου κατέληξαν κάποιοι θρησκευόμενοι κρατούμενοι (Ουγενότοι), στρατιωτικοί και διάφορες διασημότητες.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου