Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Όταν το 1995 το Fox μετέδωσε το περιβόητο "Alien Autopsy"

 
Τρεις νύχτες στα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο του 1995, δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί μαζεύτηκαν μπροστά στις τηλεοράσεις τους για να δουν τα -με pixel- εσωτερικά όργανα εξωγήινων.
 
 

Οι σκηνές ήταν μέρος αυτού που θα μπορούσε να είναι το πιο διαβόητο τηλεοπτικό ριάλιτι του Fox, το "Alien Autopsy: Fact or Fiction?". Ο Αμερικανός ηθοποιός Jonathan Frakes του Star Trek: The Next Generation φιλοξένησε το ωριαίο ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο υποτίθεται ότι εξέταζε το πόσο αληθινά ήταν τα ασαφή πλάνα ενός εξωγήινου πτώματος από το οποίο αφαιρούνταν τα σωθικά. Η εκπομπή υπέθεσε ότι, ίσως, ο εξωγήινος ήταν μέρος της υποτιθέμενης συντριβής Α.Τ.Ι.Α. του 1947 κοντά στο Ρόσγουελ του Νέου Μεξικού.

Το Alien Autopsy προέβλεψε το κύμα ισχυρισμών και των βίντεο συνωμοσίας στο YouTube που θα κυριαρχούσαν τον επόμενο αιώνα. Οι θεατές αναρωτήθηκαν αν όντως έβλεπαν έναν εξωγήινο ή, απλώς, μια... βλακεία! Τελικά, θα έπαιρναν την απάντησή τους -αν και ίσως όχι τόσο γρήγορα όσο θα ήθελαν.
 
Εξωγήινο έθνος
 

Οι εξωγήινοι ήταν πολύ καλοί με το Fox. Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του δικτύου στην δεκαετία του 1990 ήταν το X-Files, με τους πράκτορες του FBI, Scully και Mulder να κυνηγούν μικρά πράσινα πλάσματα στις ΗΠΑ και μια περίπλοκη, σκιώδη κυβέρνηση.

Ο άλλος πυλώνας του δικτύου ήταν τα ειδικά ριάλιτι. Υπό την καθοδήγηση ενός ειδικού στελέχους προγραμματισμού -του Μάικ Ντάρνελ, ο οποίος στη συνέχεια επέβλεπε το American Idol- το κανάλι συγκέντρωσε καλές βαθμολογίες για φθηνά προγράμματα -όπως το When Animals Attack και το World’s Scariest Police Chases. Κάποια στιγμή, το Fox προέβαλε πάνω από 60 "ειδικά" ετησίως.

Ο συνδυασμός των σε στυλ ντοκιμαντέρ με εξωγήινους φαινόταν να είναι καλός. Εξάλλου, υπήρχε το ιδανικό θέμα, τα θολά πλάνα μιας υποτιθέμενης αυτοψίας εξωγήινων που ελήφθη από τον παραγωγό βίντεο από το Λονδίνο Ray Santilli, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το αγόρασε από έναν στρατιωτικό φωτογράφο ενώ έψαχνε για άλλα πλάνα ντοκιμαντέρ το 1992. Λέγεται ότι το βίντεο τραβήχτηκε από τον στρατό των ΗΠΑ λίγο μετά την ανάκτηση ενός πτώματος από τη συντριβή του 1947 στο Ρόσγουελ, που έκτοτε έχει γίνει κομμάτι της παράδοσης των Α.Τ.Ι.Α.

Το 1995, ο Santilli είπε στην Daily News ότι χρειάστηκαν παζάρια δύο χρόνων πριν ο φωτογράφος του πουλήσει το βίντεο.

Για να ελέγξει αν ήταν αληθές, ο Santilli ισχυρίστηκε ότι είχε στείλει μέρος του στην Kodak σε μια προσπάθεια να προσπαθήσει να το χρονολογήσει. Η Kodak του απάντησε ότι θα μπορούσε να είχε τραβηχτεί το 1927, το 1947 ή το 1967, είπε ο ίδιος. Οι σκεπτικιστές επεσήμαναν ότι ο εκπρόσωπος της Kodak είδε μόνο ένα μέρος του αρνητικού, τίποτα που να απεικονίζει την αυτοψία εξωγήινων.

Η διαμάχη δε μειώσει καθόλου το ενδιαφέρον για το βίντεο. Το Fox πλήρωσε τον Santilli -150.000 με 250.000 δολάρια-, όπως και πολλές άλλες εταιρείες παραγωγής σε όλο τον κόσμο. Για να μην τους κατηγορήσουν ότι εξαπατούσαν το κοινό, ο Ντάρνελ και το Fox επέλεξαν τον υπότιτλο, "Fact or Fiction?" (Γεγονός ή Μυθοπλασία;), που δημιουργούσε αμφιβολίες για το αν το βίντεο ήταν αυθεντικό.
 
Σε αντίθεση με τα θολά πλάνα άλλων αμφιλεγόμενων οντοτήτων -όπως το Bigfoot-, η ταινία με την αυτοψία ήταν απόκοσμη και -επιφανειακά- πειστική. Πάνω σε ένα τραπέζι βρισκόταν ένα φουσκωμένο πτώμα εξωγήινου, με έξι δάχτυλα και με διογκωμένη κοιλιά. Από πάνω του υπήρχαν αξιωματούχοι που είχαν ανοίξει το πλάσμα για να εξετάσουν για την -απόκοσμη- ανατομία του. Με τα εντόσθια και τα μυαλά του να αναβλύζουν, το βίντεο ήταν πολύ πιο ζόρικο από μερικές ταινίες τρόμου.

Όταν προβλήθηκε αρχικά στις 28 Αυγούστου 1995, το Alien Autopsy: Fact or Fiction? παρουσιάστηκε με την απαραίτητη δόση σκεπτικισμού. Εκτός από τον Frakes, το δίκτυο στρατολόγησε μια σειρά από ειδικούς, συμπεριλαμβανομένων παθολογολόγων και ειδικών των ειδικών εφέ, για να εκφράσουν τη γνώμη τους σχετικά με την αξιοπιστία των πλάνων. Τελικά, ο θεατής αφέθηκε να αποφασίσει αν παρακολουθούσε μακροχρόνια θαμμένα στοιχεία εξωγήινης ζωής ή είχε πέσει θύμα του χαμηλού πήχη του προγράμματος του Fox.

Το Alien Autopsy έλαβε μερίδιο 8,1, δηλαδή το παρακολούθησε το 8,1% από τα 94,5 εκατομμύρια σπίτια με τηλεόραση. Το ειδικό πρόγραμμα ήταν τόσο επιτυχημένο που το Fox το προέβαλε άλλες δύο φορές το φθινόπωρο, συμπεριλαμβανομένης μιας "χωρίς λογοκρισία" έκδοσης που υποσχόταν περισσότερη εξωγήινη αιματοχυσία.
 
Γεγονός ή μύθος;
 

Το Alien Autopsy ήταν ιδανικό για το περιοδικό The Skeptical Inquirer, που αφιέρωνε μεγάλο μέρος του για να απομυθοποιήσει ύποπτους ή συκοφαντικούς ισχυρισμούς. Αν και το περιοδικό δήλωσε τελικά ότι το Fox είχε εξαπατήσει τους τηλεθεατές -στην πραγματικότητα προβλήθηκαν μόνο τρία ή τέσσερα λεπτά της υποτιθέμενης 17λεπτης ταινίας- έδωσε στο κανάλι τα εύσημα επειδή επέτρεψε σε ορισμένους καλεσμένους να συζητήσουν την πιθανότητα να είναι hoax.

"Από πολλές απόψεις, τα αποσπάσματα που επέλεξαν να μεταδώσουν οι παραγωγοί φάνηκαν πειστικά", έγραψε ο επιστημονικός συγγραφέας C. Eugene Emery, Jr. "Τα νυστέρια έμοιαζαν να κόβουν σάρκα. Ένα κομμάτι δέρμα στο κρανίο φαινόταν να τραβιέται στο πρόσωπο. Τα σκοτεινά σπλάχνα αφαιρέθηκαν από την περιοχή του εγκεφάλου και την κοιλότητα του σώματος και τοποθετήθηκαν σε λεκάνες. Τα εργαλεία και ο εξοπλισμός έμοιαζαν να είναι από τη σωστή εποχή".

Όμως ο Emery επεσήμανε και μια σειρά από κραυγαλέες ασυνέπειες. Γιατί, για παράδειγμα, ο εγκέφαλος του εξωγήινου αφαιρέθηκε τόσο εύκολα από το κρανίο χωρίς να χρειαστεί να κόψει συνδετικό ιστό; Ή, γιατί ρώτησαν τον Winston και άλλους για τη δυσκολία της ταινίας να πλαστογραφηθεί το 1947, όχι το 1995;

Το 1997, ήρθε ένας ακόμη πρώιμος υπαινιγμός ότι η ταινία μπορεί να μην ήταν αληθινή. Εκείνη την εποχή, ο Santilli δημοσίευσε φωτογραφίες από τα δοχεία που είπε ότι περιείχαν το βίντεο της αυτοψίας. Τα καρούλια των φιλμ έγραφαν πάνω "Department of Defense" (Υπουργείο Άμυνας), το οποίο όμως, το 1947 που συνέβη όπως λέγεται το δυστύχημα στο Roswell, δεν λεγόταν έτσι -αρχικά ήταν γνωστό ως National Military Establishment και μετονομάστηκε στις 10 Αυγούστου 1949.

Το Fox ήταν το πρώτο που κανιβάλισε το 3 χρόνων αφιέρωμα κάνοντας την αρχή το 1998 με ένα πρόγραμμα με τίτλο "World’s Greatest Hoaxes: Secrets Endly Revealed" (Τα μεγαλύτερα hoax του κόσμου: Μυστικά που τελικά αποκαλύφθηκαν). Μεταξύ των αποκαλύψεων ήταν ότι "βιντεοβελτιώσεις τύπου NASA" είχαν χρησιμοποιηθεί για την ταυτοποίηση ενός άνδρα ονόματι Elliott Willis που εμφανίζεται σε κάποια πλάνα από την νεκροψία του εξωγήινου που δεν είχαν δει προηγουμένως και που φαινομενικά ήταν άσχετα. Ο Willis είπε ότι είχε λάβει οδηγίες να βοηθήσει στη δημιουργία ενός βίντεο νεκροψίας εξωγήινου. Αν και δεν ήταν αυτό που τελικά προβλήθηκε στο Fox, ο Willis είπε ότι ο ίδιος "Βρετανός επιχειρηματίας" που παρήγγειλε την πρώτη ταινία βρισκόταν πίσω και από τη δεύτερη -είχε επιλέξει να γυρίσει μια άλλη για να το κάνει πιο περίπλοκο, είπε ο Willis.
 
Εκείνη την εποχή, η ταυτότητα του δεύτερου σκηνοθέτη ήταν ακόμα ένα μυστήριο. Το 2017, ο σκηνοθέτης Spyros Melaris επεξεργάστηκε το δεύτερο βίντεο και είπε ότι επικοινώνησε μαζί του ο Santilli για να δουλέψει σε ένα βίντεο νεκροψίας εξωγήινου. Ο εξωγήινος στο βίντεο δεν ήταν ποτέ ένα ζωντανό πλάσμα, αλλά ένα μοντέλο που είχε φτιάξει ο καλλιτέχνης των ειδικών εφέ του Doctor Who, John Humphreys. Οι "στρατιωτικοί αξιωματούχοι" ήταν ο αδελφός και η κοπέλα του Melaris, και ο χώρος που γυρίστηκε το βίντεο ήταν σε ένα διαμέρισμα στο Λονδίνο. Τα εσωτερικά όργανα προέρχονταν από τοπικά κρεοπωλεία. Για να ξεγελάσει τους υπαλλήλους της Kodak, από τους οποίους είχε ζητηθεί να εξετάσουν την ταινία για να επιβεβαιώσουν την ηλικία της, ο Melaris την ένωσε πάνω σε ένα παλιό ρεπορτάζ. Ήταν, είπε, μια φάρσα για την οποία είχε μετανιώσει.

Η παραδοχή δεν προκάλεσε μεγάλο προβληματισμό, αν και οι θιασώτες των UFO είχαν από καιρό ισχυριστεί ότι το βίντεο έβλαψε τις έρευνες για την επίσκεψη εξωγήινων. Ο Santilli, από την πλευρά του, δεν ομολόγησε ποτέ, αν και το 2006 δήλωσε ότι η ταινία που διανεμήθηκε από το Fox και άλλα δίκτυα ήταν η ανακατασκευή μιας πραγματικής ταινίας αυτοψίας εξωγήινων από το 1947 που είχε υποβαθμιστεί.

"Αυτό που κάναμε ήταν να επαναφέρουμε το αρχικό υλικό καρέ-καρέ για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα", είπε ο Santilli. "Τα πλάνα που είχαμε στο τέλος ήταν κάτι που πιστεύαμε ότι ήταν συναρπαστικό και έτσι αποφασίσαμε να το διαθέσουμε παγκοσμίως. Δεν το πουλούσαμε στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς ως γεγονός. Είπαμε απλώς, 'Η απόφαση είναι δική σας. Μπορείτε να το μεταδώσετε είτε πιστεύετε ότι είναι αληθινό είτε όχι. Εμείς θα έχουμε τα δικαιώματα του βίντεο, εσείς μπορείτε να έχετε τα δικαιώματα μετάδοσης'. Ξόδεψαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια ερευνώντας το υλικό που παρείχαμε και δεν μπορούσαν να βρουν απάντηση. Αυτό που κάναμε ήταν μια αποκατάσταση. Δεν ήταν φάρσα. Ήταν μια προσεκτικά κατασκευασμένη αποκατάσταση του αρχικού βίντεο".

Όποια και αν ήταν η πραγματική προέλευση των πλάνων, το βίντεο δεν διέφυγε της προσοχής της Δρ Dana Scully του The X-Files. Σε ένα επεισόδιο που προβλήθηκε στα τέλη του 1995, προβλήθηκε στον χαρακτήρα της Άντερσον ένα βίντεο αυτοψίας εξωγήινων, για το οποίο δήλωσε στον Mulder ότι "είναι ακόμα πιο ψεύτικο και από αυτό που προβλήθηκε στο Fox".

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου