Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Η πραγματική ιστορία του καπετάνιου Ρίτσαρντ Φίλιπς που απήχθη από Σομαλούς πειρατές και που έγινε ταινία

 
Τον Απρίλιο του 2009, σε μια οδυνηρή ταλαιπωρία που ενέπνευσε την ταινία Captain Phillips, τέσσερις Σομαλοί πειρατές κατέλαβαν το MV Maersk Alabama και απήγαγαν τον καπετάνιο Richard Phillips.
 
 
 
Το 2013, κυκλοφόρησε η ταινία με τίτλο Captain Phillips με τον Τομ Χανκς στον ομώνυμο ρόλο. Η ταινία αφηγούνταν την ιστορία του καπετάνιου Ρίτσαρντ Φίλιπς, του οποίου το πλοίο, το MV Maersk Alabama, αιχμαλωτίστηκε από μια ομάδα Σομαλών πειρατών προτού ο ίδιος ο Φίλιπς κρατηθεί όμηρος σε μια σωσίβια λέμβο.

Το διαφημιστικό υλικό της ταινίας ανέφερε ότι βασίστηκε σε αληθινή ιστορία. Όντως, υπήρξε ο Captain Phillips ήταν πραγματικός και απήχθη από μια ομάδα Σομαλών πειρατών. Όμως, όπως με κάθε μεταφορά του Χόλιγουντ, η ταινία δεν ακολουθεί πλήρως την ιστορία -στην περίπτωση, ούτε και με τον χαρακτήρα του Ρίτσαρντ Φίλιπς.

Η ταινία βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην αφήγηση του ίδιου του Φίλιπς, όπως έχει γράψει ο ίδιος στο βιβλίο του A Captain’s Duty, το οποίο, τα τελευταία χρόνια, τελεί υπό αμφισβήτηση καθώς δεν παρουσιάζει την ακριβή ιστορία.

Η πειρατεία στο MV Maersk Alabama
 
Το Maersk Alabama το 2009 - πηγή
 
Στις αρχές Απριλίου 2009, ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που εκμεταλλευόταν η Maersk Line με έδρα τη Βιρτζίνια ταξίδευε από τη Σαλάλα του Ομάν στη Μομπάσα της Κένυας. Στο πλοίο επέβαινε πλήρωμα 21 Αμερικανών υπό τον καπετάνιο Ρίτσαρντ Φίλιπς.

Ο Φίλιπς, γεννημένος στις 16 Μαΐου 1955 στο Winchester της Μασαχουσέτης, αποφοίτησε από τη Ναυτική Ακαδημία της Μασαχουσέτης το 1979 και ξεκίνησε την καριέρα του ως ναυτικός. Ανέλαβε τη διοίκηση του MV Maersk Alabama τον Μάρτιο του 2009, και περίπου ένα μήνα αργότερα, το πλοίο καταλήφθηκε από Σομαλούς πειρατές.

Σύμφωνα με έναν λογαριασμό από την Εγκυκλοπαίδεια Britannica, στις 7 Απριλίου 2009, το Maersk Alabama έπλεε μερικές εκατοντάδες μίλια μακριά από τις ακτές της Σομαλίας -μια περιοχή γνωστή για τις επιθέσεις πειρατών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φίλιπς είχε προειδοποιηθεί για τις επιθέσεις, αλλά δεν ήθελε να αλλάξει πορεία.

Το επόμενο πρωί, ένα ταχύπλοο που μετέφερε τέσσερις οπλισμένους πειρατές κατευθύνθηκε προς το πλοίο. Το άοπλο πλήρωμα, σε μια προσπάθεια να απωθήσει τους πειρατές, εκτόξευσε φωτοβολίδες και έριξε μάνικες στο ταχύπλοο. Ωστόσο, δύο από αυτούς κατάφεραν να φτάσουν στο πλοίο. Ήταν η πρώτη φορά μετά από περίπου 200 χρόνια που πειρατές επιβιβάστηκαν σε αμερικανικό πλοίο.

Οι περισσότεροι από το πλήρωμα κατάφεραν να καταφύγουν στη οχυρωμένη γέφυρα του πλοίου, αλλά δεν ήταν όλοι τόσο τυχεροί, μεταξύ αυτών και ο καπετάνιος Φίλιπς. Ένας από τους αιχμάλωτους έλαβε την εντολή να φέρει και το υπόλοιπο πλήρωμα, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, είχαν επιβιβαστεί στο πλοίο και οι άλλοι δύο πειρατές και ο ένας από αυτούς πήγε να αναζητήσει το χαμένο μέλος του πληρώματος.

Όμως, έπεσε σε ενέδρα και το πλήρωμα τον αιχμαλώτισε. Οι υπόλοιποι πειρατές διαπραγματεύτηκαν μια ανταλλαγή ομήρων, με αποτέλεσμα το πλήρωμα να απελευθερώσει τον αιχμάλωτο πειρατή. Οι πειρατές πήραν μόνο τον Φίλιπς όμηρο, τον οποίο ανάγκασαν να μπει σε μια σωσίβια λέμβο, και ζήτησαν 2 εκατομμύρια δολάρια σε αντάλλαγμα.

Η διάσωση του καπετάνιου Φίλιπς
 
Το USS Bainbridge με τη σωσίβια λέμβο - πηγή
 
Το πλήρωμα του Maersk Alabama έστειλε σήματα κινδύνου και άρχισε να ακολουθεί τη λέμβο. Στις 9 Απριλίου, τους εντόπισε το αντιτορπιλικό USS Bainbridge και άλλα αμερικάνικα πλοία και αεροσκάφη. Μια μικρή ασφάλεια οπλισμένων στρατιωτών ενώθηκε με το πλήρωμα του πλοίου με τη διαταγή να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Κένυα. Ταυτόχρονα, Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν να διαπραγματευτούν με τους πειρατές.

Στις 10 Απριλίου, ο Φίλιπς προσπάθησε να διαφύγει πηδώντας στη θάλασσα, αλλά οι πειρατές τον συνέλαβαν αμέσως. Την επόμενη μέρα, μια ομάδα των Navy SEAL έφτασε στο Bainbridge, ενώ η λέμβος στην οποία ήταν ο Φϊλιπς και οι πειρατές έμεινε από καύσιμα. Οι πειρατές συμφώνησαν απρόθυμα να αφήσουν το Bainbridge να συνδέσει μια ρυμούλκα στη λέμβο -η πρόσδεση της οποίας συντομεύτηκε ώστε να έχουν καλύτερο στόχο οι ελεύθεροι σκοπευτές της ομάδας των Navy SEAL, εάν χρειαζόταν.
 
Ο 18χρονος Σομαλός πειρατής Abduwali Muse που παραδόθηκε στους Αμερικανούς. Καταδικάστηκε σε 33 χρόνια φυλάκιση και φέρεται να αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει πολλές φορές μετά τη σύλληψή του. Αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη για την ταινία Captain Phillips
 
Στις 12 Απριλίου, ένας από τους πειρατές, ο Abduwali Muse, παραδόθηκε και ζήτησε ιατρική περίθαλψη στο Bainbridge. Μέσα στην ημέρα όμως, ένας από τους τρεις εναπομείναντες πειρατές εθεάθη να στοχεύει με όπλο τον Φίλιπς. Τρεις ελεύθεροι σκοπευτές, πιστεύοντας ότι ο Φίλιπς βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο, στόχευσαν και πυροβόλησαν αμέσως, σκοτώνοντας τους πειρατές. Ο Φίλιπς βγήκε σώος.

Έτσι αναφέρει τα γεγονότα ο Φίλιπς στο βιβλίο του A Captain’s Duty, το οποίο, το 2013, προσαρμόστηκε στην ταινία Captain Phillips. Τόσο η ταινία όσο και τα ΜΜΕ φαινόταν να παρουσιάζουν τον Φίλιπς ως ήρωα. Το 2009 όμως κατατέθηκε μια μήνυση κατά της Maersk Line -και υπήρξαν σχόλια από μέλη του πληρώματος- που υποδηλώνουν ότι ο Φίλιπς μπορεί να μην έλεγε την πραγματική ιστορία.

Η μήνυση κατά της Maersk Line
 
Ο Φίλιπς (δεξιά) με τον υποπλοίαρχο Ντέιβιντ Φάουλερ, διοικητή του αντιτορπιλικού USS Bainbridge 

Οποιαδήποτε προσαρμογή του Χόλιγουντ που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα είναι βέβαιο ότι θα έχει μερικές "δημιουργικές ελευθερίες" με την ιστορία, είτε για το ενδιαφέρον του χρόνου είτε για το δράμα. Η ακρίβεια όμως του Captain Phillips τίθεται περαιτέρω υπό αμφισβήτηση λόγω του υλικού της πηγής.

Ήταν ακριβής η αφήγηση του Φίλιπς ή η αντίληψή του για το γεγονός διέφερε από την αληθινή πραγματικότητα; Αν ναι, τι σήμαινε αυτό για τον χαρακτήρα του στην ταινία;

"Ο Φίλιπς δεν ήταν ο μεγάλος ηγέτης όπως εμφανίζεται στην ταινία", είπε ένας από τα μέλη του πληρώματος στη New York Post το 2013 -τέσσερα χρόνια αφότου το πλήρωμα είχε καταθέσει μήνυση κατά της Maersk Line. "Κανείς δε θέλει να πλεύσει μαζί του".

Λίγο μετά την πειρατεία, 11 μέλη του πληρώματος του πλοίου μήνυσαν τη Maersk Line και την Waterman Steamship Corporation για σχεδόν 50 εκατομμύρια δολάρια, ισχυριζόμενοι για "εσκεμμένη, σκόπιμη και συνειδητή αδιαφορία για την ασφάλειά τους". Ο Φίλιπς έπρεπε να είναι μάρτυρας υπεράσπισης.

Το πλήρωμα ισχυρίστηκε ότι είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα τον καπετάνιο για τους πειρατές στην περιοχή, αλλά είπαν ότι εκείνος τους αγνόησε. Το πλήρωμα ισχυρίστηκε επίσης ότι η Maersk Line επέτρεψε εσκεμμένα στο Alabama να πλεύσει κατευθείαν σε εκείνη την περιοχή παρά τις προειδοποιήσεις και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στο πλοίο.

Ένα μέλος του πληρώματος είχε μάλιστα δημιουργήσει έναν χάρτη που περιγράφει λεπτομερώς κάθε πλοίο στην περιοχή που είχε δεχθεί επίθεση, πότε δέχθηκε επίθεση, πόσες φορές και πόσα λύτρα είχαν ζητήσει οι πειρατές. Ο Φίλιπς φέρεται να αγνόησε αυτά τα δεδομένα.

"Το πλήρωμα είχε παρακαλέσει τον καπετάνιο Φίλιπς να μην πάει τόσο κοντά στις ακτές της Σομαλίας", είπε η δικηγόρος που υπέβαλε την μήνυση. "Τους είπε ότι δεν θα άφηνε τους πειρατές να τον τρομάξουν ή να τον αναγκάσουν να πλεύσει μακριά από την ακτή".

Η πρώτη επίθεση στο Maersk Alabama
Η επίθεση που παρουσιάστηκε στην ταινία δεν ήταν η μόνη που αντιμετώπισε το Alabama. Την ημέρα πριν από την κατάληψη του πλοίου, δύο άλλα μικρά σκάφη προσπάθησαν να συλλάβουν το πλοίο, αν και δεν τα κατάφεραν.

"Είχαμε δύο επιθέσεις πειρατών σε διάστημα 18 ωρών", είπε ένα μέλος του πληρώματος, και σύμφωνα με τον ίδιο, όταν εμφανίστηκαν τα δύο πειρατικά σκάφη, κυνηγώντας ξεκάθαρα το πλοίο, ο Φίλιπς βρισκόταν στη μέση μιας άσκησης πυρκαγιάς.

"Του είπαμε, 'Θέλετε να τα παρατήσουμε και να πάμε στους σταθμούς μας;'", ανέφερε το μέλος. "'Όχι, όχι, όχι -πρέπει να κάνουμε την άσκηση', μια άσκηση που πρέπει να κάνουμε μια φορά το χρόνο. Δυο βάρκες με πειρατές και δεν τον ένοιαξε. Τέτοιος είναι".

Ωστόσο, ο Φίλιπς ισχυρίστηκε ότι το πλήρωμα ρώτησε μόνο αν ήθελε να σταματήσουν την άσκηση, ότι οι πειρατές "βρίσκονταν επτά μίλια μακριά" και ότι δεν μπορούσαν να κάνουν "τίποτα" χωρίς να γνωρίζουν την πλήρη κατάσταση. Τέλος, επιβεβαίωσε ότι διέταξε το πλήρωμα να ολοκληρώσει την άσκηση.

Ήταν ήρωας ο καπετάνιος Φίλιπς;
 
Ο Ρίτσαρντ Φίλιπς με την οικογένειά του μετά τη διάσωσή του από τους Σομαλούς πειρατές 

Στο Captain Phillips, ο Ρίτσαρντ Φίλιπς εμφανίζεται ως μια ηρωική φιγούρα που θέτει τη δική του ζωή για να σώσει το πλήρωμά του. "Αν πρόκειται να πυροβολήσεις κάποιον, πυροβόλησε εμένα!", λέει ο Χανκς στην ταινία.

Αυτή η στιγμή, είπαν τα μέλη του πληρώματος, δεν συνέβη ποτέ. Σύμφωνα με αυτούς, ο Φίλιπς δεν θυσίασε ποτέ τον εαυτό του για το πλήρωμα. Απλά, τον πήραν οι πειρατές και τον ανάγκασαν να μπει στη λέμβο. Για την ακρίβεια, μερικά από τα μέλη του πληρώματος είπαν ότι πίστευαν ότι ο Φίλιπς είχε κάποιου είδους διεστραμμένη επιθυμία να συλληφθεί όμηρος και ότι η απερισκεψία του έθεσε σε κίνδυνο και εκείνους.

"Είναι θλιβερό γι' αυτούς να βλέπουν τον καπετάνιο Φίλιπς ως ήρωα. Είναι φρικτό και είναι θυμωμένοι", είπε η δικηγόρος.

Η μήνυση τελικά διευθετήθηκε πριν πάει στη δίκη, αλλά οι λεπτομέρειες και οι μαρτυρίες των μελών του πληρώματος υπονοούν ότι ο "Captain Phillips" του Τομ Χανκς μπορεί να μην είναι ο ίδιος άνθρωπος που πιάστηκε όμηρος εκείνη την ημέρα -τουλάχιστον όχι στα μάτια των ανδρών που δούλεψαν μαζί του.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου