Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Το δραματικό περιστατικό με τις "αόρατες φλόγες" σε αγώνα Indy 500

 
Στις 24 Μαΐου του 1981, κατά τη διάρκεια του διάσημου αγώνα ράλι Indy 500, μέλη και πληρώματα καιγόντουσαν από "αόρατες φλόγες".
 
 

Ο αγώνας ράλι Ιντιανάπολις 500 (Indianapolis 500, γνωστός ως αγώνας 500 μιλίων Indianapolis 500-Mile Race, ή απλώς Indy 500) είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς αγώνες του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Διεξάγεται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, στην πίστα της Ιντιανάπολις, την περίοδο του Σαββατοκύριακου της ημέρας μνήμης των Πεσόντων, στην πολιτεία της Ιντιάνα.
 
Ο αγώνας του 1981 είχε τα πάντα, όπως, κόντρες, ποινές, αλλά και ένα περίεργο περιστατικό φωτιάς σε ένα από τα pit stop.

Ο κύριος πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας -άθελά του- ήταν ένας από τους οδηγούς, ο Rick Mears. Στον 58ο γύρο, ο Mears έκανε ένα pit stop και τότε ήταν που συνέβη το δραματικό περιστατικό.
 
Ένα pit stop που πήγε απίστευτα στραβά
 

Ο Rick Mears αρπάζει έναν πυροσβεστήρα - πηγή
 
Για να κατανοήσουμε το περιστατικό, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα αυτοκίνητα που συμμετείχαν σε αυτόν τον αγώνα δεν χρησιμοποιούσαν βενζίνη ως καύσιμο, αλλά μεθανόλη, η οποία έχει εντελώς διαφορετικές χημικές ιδιότητες.

Ο Mears μπήκε στο pit stop για ανεφοδιασμό. Ωστόσο, πριν ακόμα η μάνικα συνδεθεί στο όχημα, άρχισε να ρέει μεθανόλη. Ως αποτέλεσμα, ο ίδιος ο Mears, καθώς και το όχημά του και οι μηχανικοί που εργάζονταν στο αυτοκίνητο, ψεκάστηκαν με την χημική ουσία.

Η τρομακτική ιδιότητα της μεθανόλης
 

Οι φλόγες από βενζίνη είναι αρκετά εμφανείς και μπορούν να παράγουν πολύ καπνό. Ωστόσο, η μεθανόλη είναι εντελώς διαφορετική. Όταν η συγκεκριμένη χημική ουσία πάρει φωτιά, οι φλόγες της είναι σχεδόν αόρατες, πράγμα που σημαίνει ότι, ο άνθρωπος δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι κινδυνεύει, μέχρι να πάρει και ο ίδιος φωτιά.

Μόλις η μεθανόλη άγγιξε τον καυτό κινητήρα του αυτοκινήτου του Mears, η ουσία αναφλέχθηκε. Οι θεατές είδαν τον Mears να φεύγει από το αυτοκίνητο χειρονομώντας αλλόκοτα, χωρίς να καταλαβαίνουν πραγματικά τι συνέβαινε.

Ένας μηχανικός τον πλησίασε για να τον βοηθήσει να βγάλει το κράνος του, αγνοώντας εντελώς ότι ο οδηγός ήταν καλυμμένος από αόρατες φλόγες. Έτσι, άρπαξε και ο ίδιος φωτιά. Εν τω μεταξύ, ο ίδιος ο οδηγός, καλυμμένος με το καύσιμο, κουνούσε τα χέρια του μανιωδώς για να τραβήξει την προσοχή των συνεργείων της πυροσβεστικής που ήδη έτρεχαν σε βοήθεια. Ο μηχανικός ανήμπορος να βοηθήσει τον οδηγό τράπηκε σε φυγή και ο Mears, σχεδόν πανικόβλητος επειδή δεν μπορούσε να αναπνεύσει, πήδηξε πάνω από τον τοίχο του pit stop προς ένα άλλο μέλος της ομάδας ο οποίος κουβαλούσε έναν πυροσβεστήρα και ο οποίος τον πέταξε και επίσης τράπηκε σε φυγή. Ο Mears προσπάθησε να γυρίσει τον πυροσβεστήρα πάνω του, αλλά τότε παρενέβη ο πατέρας του, Bill, άρπαξε τον πυροσβεστήρα και έσβησε τη φωτιά. Όταν το πλήρωμα της πυροσβεστικής έφτασε, έσβησε πλήρως το αυτοκίνητο του Mears. Συνολικά, πέντε άνθρωποι επλήγησαν από αυτή την τρομακτική φωτιά μεθανόλης, αλλά, χάρη στη γρήγορη αντίδραση του Mears και στο γεγονός ότι η μεθανόλη παράγει πολύ λιγότερη θερμότητα από τη βενζίνη, ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανείς σοβαρά.

Το περιστατικό οδήγησε σε πλήρη αναθεώρηση των μέτρων ασφαλείας του Indy500, με το πιο αξιοσημείωτο από αυτά η εισαγωγή μιας βαλβίδας ασφαλείας, η οποία επιτρέπει στο καύσιμο να ρέει μόνο όταν συνδέεται η μάνικα στο αυτοκίνητο.
 
από: victormatara και wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου