Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Ένα τεράστιο άγαλμα του ινδουιστικού θεού Βισνού που καβάλα σε ένα μυθικό πουλί στην Ινδονησία

 
Χρειάστηκαν 28 χρόνια για να κατασκευαστεί το τεράστιο άγαλμα.
 
 
 
Το Garuda Wisnu Kencana είναι το ψηλότερο άγαλμα στην Ινδονησία, το ψηλότερο άγαλμα ινδουιστικής θεότητας στον κόσμο και, αν συμπεριλάβουμε την τεράστια βάση του, το τέταρτο ψηλότερο άγαλμα στον κόσμο. Απαιτήθηκε όμως πάρα πολύς χρόνος για να δημιουργηθεί.

Στο 1990, ο Ινδονήσιος καλλιτέχνης και γλύπτης Nyoman Nuarta σκέφτηκε το σχέδιο για ένα πραγματικά φιλόδοξο έργο: την κατασκευή ενός γιγαντιαίου αγάλματος της ινδουιστικής θεότητας Βισνού να ιππεύει το βουνό του που μοιάζει με αετό, τον Γκαρούντα, που θα κατασκεύαζε στο νότιο τμήμα του νησιού Μπαλί της χώρας. Γρήγορα απέκτησε κάποιους σημαντικούς υποστηρικτές και, μέχρι το 1993, ένας από αυτούς ήταν και ο τότε πρόεδρος της Ινδονησίας, στρατηγός Σουχάρτο.
 


Η αντίθεση των τοπικών Μπαλινέζων αγνοήθηκε. Οι ντόπιοι ήταν αντίθετοι με το άγαλμα, καθώς ένιωθαν ότι, ένα τόσο τεράστιο αντικείμενο θα προκαλούσε πνευματική ανισορροπία. Κυρίως, ανησυχούσαν ότι όλα τα κέρδη από το άγαλμα δε θα ωφελούσαν καθόλου το Μπαλί, αλλά θα κατέληγαν στην πρωτεύουσα της χώρας, την Τζακάρτα.

Η κατασκευή του αγάλματος ξεκίνησε το 1997. Όμως, οικονομικές κρίσεις και άλλες οπισθοδρομήσεις οδήγησαν σε μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις. Τελικά, τον Σεπτέμβριο του 2018, μετά από 28 ολόκληρα χρόνια από τη σύλληψή του, το ολοκληρωμένο άγαλμα εγκαινιάστηκε με συνολικό κόστος περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια.

Με τα εγκαίνιά του, το Garuda Wisnu Kencana έγινε το ψηλότερο άγαλμα στην Ινδονησία και το ψηλότερο άγαλμα ινδουιστικού θεού στον κόσμο. Αν συμπεριλάβετε την τεράστια βάση στην οποία βρίσκεται το άγαλμα, το συνολικό του ύψος των 397 ποδιών (121 μέτρα) το κατατάσσει το τέταρτο ψηλότερο άγαλμα στον κόσμο.
 


Το άγαλμα μόνο έχει ύψος 246 πόδια (75 μέτρα), είναι δηλαδή σχεδόν 100 πόδια ψηλότερο από το Άγαλμα της Ελευθερίας στην Νέα Υόρκη. Αντιπροσωπεύει τον Βισνού, μια από τις κύριες θεότητες του Ινδουισμού, καβάλα στο πίσω μέρος του πιστού του Γκαρούντα, ένα πλάσμα που μοιάζει με αετό που υποσχέθηκε να υπηρετεί τον Βισνού μιας και ο θεός απελευθέρωσε τη μητέρα του από την σκλαβιά.

Ολόκληρη η κατασκευή είναι κατασκευασμένη από 754 τμήματα, ενωμένα μεταξύ τους για να σχηματίσουν το γιγαντιαίο άγαλμα βάρους άνω των 3.000 τόνων, με ένα ατσάλινο πλαίσιο καλυμμένο με χαλκό και ορείχαλκο. Στην κορυφή του κεφαλιού του Βισνού υπάρχει ένα στέμμα βάρους 3,5 τόνων που είναι καλυμμένο με επίχρυσα μωσαϊκά.

Εκτός από το εντυπωσιακό ύψος του, το άγαλμα είναι επίσης εντυπωσιακά πλατύ. Ο Γκαρούντα έχει άνοιγμα φτερών 210 πόδια (64 μέτρα), το οποίο μπορεί κάλλιστα να κατατάξει το άγαλμα ως το μεγαλύτερο στον κόσμο από άποψη καθαρού όγκου.

Παρ' όλα αυτά, υπήρχαν -και εξακολουθούν να υπάρχουν- ανησυχίες σχετικά με τη χρήση του. Άλλωστε, το Μπαλί είναι διάσημο από μόνο του και προσελκύει αρκετούς τουρίστες χωρίς το άγαλμα. Επίσης, δεν είναι σαφές εάν το τεράστιο πολιτιστικό πάρκο στο οποίο βρίσκεται το άγαλμα εξυπηρετεί κάποιον πραγματικό σκοπό. Ωστόσο, είναι από μόνο του εντυπωσιακό θέαμα και μάλιστα, μερικοί επισκέπτες βρίσκουν το πάρκο πιο εντυπωσιακό από το άγαλμα. Αν και ορατό από μεγάλο μέρος της νότιας ακτής του Μπαλί, το άγαλμα είναι συνήθως τυλιγμένο στην ομίχλη και οι λεπτομέρειες του δεν είναι διακριτές.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου