Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

15 Αυγούστου 1969: Η πρώτη μέρα του Γούντστοκ στη φάρμα του αγρόκτημα Γιασγκούρ


Το Γούντστοκ ήταν ένα τετραήμερο ροκ μουσικό φεστιβάλ, από τις 15 ως και τις 18 Αυγούστου του 1969. Έλαβε χώρα στη φάρμα του Μαξ Γιασγκούρ, στο Μπέθελ της Νέας Υόρκης. Οι διοργανωτές περίμεναν ότι οι θεατές θα ήταν 60.000, ωστόσο, παρευρέθηκαν, περίπου, 500.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκαν στο κίνημα των χίπις. Πολλά μουσικά συγκροτήματα δεν κατάφεραν ποτέ να φθάσουν στο χώρο του φεστιβάλ, λόγω του τεράστιου αριθμού των θεατών. Με τη λήξη του, σχηματίστηκε το μεγαλύτερο μποτιλιάρισμα που είχε συμβεί ποτέ στις ΗΠΑ.



Την ιδέα για τη διοργάνωση είχαν οι Μάικλ Λανγκ, Άρτι Κόρνφελντ, Τζων Ρόμπερτς και Τζόελ Ρόουζενμαν, με σκοπό την ανοικοδόμηση ενός στούντιο στην περιοχή. Αρχικά, έβαλαν εισιτήριο και φράκτες, περιμετρικά του χώρου, όμως, όταν έμαθαν για τον αριθμό των θεατών, έκοψαν τους φράκτες και σταμάτησαν να εκδίδουν εισιτήρια, για να μην υπάρξουν συμπλοκές.

Συμμετέχοντες ήταν διάσημοι καλλιτέχνες όπως ο Κάρλος Σαντάνα, η Τζάνις Τζόπλιν, ο Τζίμι Χέντριξ, η Τζόαν Μπαέζ, o Τζο Κόκερ, οι Who, οι Jefferson Airplane, οι Grateful Dead, οι Band, οι Crosby, Still, Nash & Young, o Ρίτσι Χέιβενς, ο Πωλ Μπάττερφιλντ και o Κάντρυ Τζο ΜακΝτόναλντ.

Η φωτογραφία παραπάνω -αγνώστου φωτογράφου- είναι από την πρώτη ημέρα στη φάρμα του Γιασγκούρ, στις 15 Αυγούστου 1969.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου