Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Στικάκια USB κρυμμένα σε τοίχους σε όλο τον κόσμο


Πριν από πέντε χρόνια, ο Aram Bartholl, ένας καλλιτέχνης με βάση του το Βερολίνο, ξεκίνησε ένα project με τίτλο "Dead Drops". Το πρόβλημα, ας πούμε, με το project του είναι ότι είναι δύσκολο να το εντοπίσει κάποιος και παρά το ότι είναι παγκόσμιο είναι πολύ καλά κρυμμένο, αν και είναι σε δημόσια θέα!




Το "Dead Drops" είναι ένα ανώνυμο δίκτυο διαμοιρασμού αρχείων με τη χρήση απλών USB flash τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε τοίχους, κτήρια και κράσπεδα παντού στον κόσμο. Όλοι μπορούν να τοποθετήσουν τα laptop τους και να ρίξουν ή να πάρουν αρχεία σε ένα στικάκι USB ή να βάλουν ένα σε κάποιον τοίχο στη γειτονία τους.

Pont des Arts, Παρίσι

Θα αναρωτηθεί κανείς, "μα υπάρχουν ακόμα μετά από τόσα χρόνια τα στικάκια;". Το περασμένο καλοκαίρι, ο Bartholl δημιούργησε μια βάση δεδομένων του Dead Drop επιτρέποντάς μας να βρούμε τις τοποθεσίες των USB και να τσεκάρουμε την κατάστασή τους, που ενημερώνεται από τον πιο πρόσφατο χρήστη αν ακόμα είναι λειτουργικό ή χάλασε ή εκλάπη ή χάθηκε.


Από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Παρίσι και από το Βιετνάμ και το Ντακάρ, παντού υπάρχουν στικάκια στους τοίχους. Με βάση τη βάση δεδομένων του Bartholl, υπάρχουν μερικά στικάκια και κάπου στην Ελλάδα. Οπότε, την προσοχή σας! Ποτέ δεν ξέρει κανείς τι μπορεί να βρει κάπου σε κάποιον τοίχο...

Κάλιαρι, Ιταλία

Ντακάρ, Σενεγάλη

Ανακαλύψτε και εσείς το Dead Drop Project στη σελίδα του και στον λογαριασμό του Bartholl στο Twitter.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου