Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Ένα μουσείο χωρίς αλλαγές εδώ και πάνω από έναν αιώνα


Στο Wagner Free Institute of Science, η ιστορία είναι κάτι παραπάνω από απλά αντικείμενα μέσα σε προθήκες. Αν κάποιος περιδιαβεί τους διαδρόμους του μεταφέρεται στο παρελθόν, και αυτό γιατί τα εκθέματά του δεν έχουν αλλάξει εδώ και 125 χρόνια. Είναι ένα τέλειο παράδειγμα του πως ήταν τα μουσεία φυσικής ιστορίας στην Βικτωριανή εποχή.


Το ινστιτούτο που βρίσκεται στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ ιδρύθηκε από τον έμπορο, φιλάνθρωπο και ενθουσιώδη της επιστήμης Γουίλιαμ Βάγκνερ. Άρχισε να προσφέρει δωρεάν δημόσιες διαλέξεις στο σπίτι του στα τέλη της δεκαετίας του 1840, τις οποίες επέτρεπε να παρακολουθούν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες.

Οι ομιλίες τους έγιναν πολύ δημοφιλείς, που αναγκάστηκε να χτίσει μια μεγαλύτερη αίθουσα διαλέξεων. Το Wagner Free Institute χτίστηκε το 1855 και ο Βάγκνερ συνέχισε να δίνει διαλέξεις μέχρι το θάνατό του το 1885. Το συμβούλιο όρισε στη συνέχεια νέο επικεφαλή του μουσείου τον διάσημο βιολόγο Joseph Leidy ο οποίος εργάστηκε για να επεκτείνει το μουσείο του ινστιτούτου, προσθέτοντας νέα εκθέματα και αντικείμενα.


Το νεότερο, πιο πρόσφατο έκθεμα στο μουσείο είναι μερικά δείγματα οργανωμένα σύμφωνα με τη θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου, το οποίο εκτέθηκε το 1891. Το βιβλίο του Δαρβίνου για την προέλευση των ειδών είχε δημοσιευθεί περίπου 30 χρόνια πριν. Στο μουσείο δεν υπάρχει μόνο έκθεση σκελετών και ζώων. Μέχρι και σήμερα, προσφέρονται δωρεάν διαλέξεις, πλήρως ενημερωμένες.


φωτογραφίες: Wagner Free Institute of Science

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου