Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Βασιλείς, κατασκοπεία και ερωτισμός: Τα μυστικά των μικρότερων φωτογραφιών του κόσμου

Ένα πολυεργαλείο με φακό Stanhope και το πορτραίτο του Adolphus Busch

Σχεδόν αμέσως με την ανακάλυψη της φωτογραφίας, ακολούθησαν και οι πρώτες μικροφωτογραφίες. Αυτές οι μικροσκοπικές φωτογραφίες έγιναν δημοφιλείς στο ευρύ κοινό με τον φακό Stanhope, έναν μικροσκοπικό μεγεθυντικό γυαλί.Με αρχή τα μέσα του 19ου αιώνα, οι φωτογραφίες και οι φακοί ενσωματώνονταν σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, τις οποίες μπορούσε ο κόσμος να κρυφοκοιτάξει ανά πάσα ώρα και στιγμή. Ένα από τα ποιο δημοφιλή θέματα ήταν τα οικογενειακά πορτραίτα. Αλλά φωτογραφίες γνωστών ορόσημων πουλούσαν σαν τρελές επίσης. Τέλος, άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους και οι γυμνές μικροφωτογραφίες, μιας και μπορούσαν να κρυφτούν εύκολα.

Μια συλλογή από εργαλεία ραφτικής με ενσωματωμένους φακούς Stanhope

Αριστερά: Μικροφωτογραφία της γαλλικής βασιλικής οικογένειας. Δεξιά: Εικόνα της βασίλισσας Βικτορίας για την 50η επέτειο από την άνοδό της στο θρόνο.

Πένες, μολύβια και μαχαίρια για άνοιγμα φακέλων με φακούς Stanhope

Τα Ιεροσόλυμα σε ένα Stanhope

Μικροφωτογραφίες με ερωτικό περιεχόμενο

Αριστερά: Ο σκαλιστός σταυρός προέρχεται από την Ιρλανδία και εκτός από τα τετράφυλλα τριφύλλια και την ιρλανδική άρπα διαθέτει και ένα Stanhope μόλις ορατός κάτω αριστερά. Δεξιά: Μια μικροφωτογραφία από ένα κοκάλινο ροζάριο

Πολυεργαλείο της Anheuser-Busch με μικροφωτογραφία

Διαβάστε (αγγλικά) την ιστορία αυτών των πρώτων μικροφωτογραφιών, από τον Jean Scott, συγγραφέα του βιβλίου "Stanhopes: A Closer View", στο Collectors Weekly.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου