Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Το Streisand Effect λέει ότι αν αυτό το θέμα συγκαλυφτεί μάλλον θα γίνει viral


Το 2014 υπήρξε μια διαρροή ενός email της Sony. Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας άκουσε ότι η Sony θα έβγαζε μια ταινία, το The Interview, μια κωμωδία για τον ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Μια ομάδα χάκερ, με τίτλο "Guardians of Peace" (GOP/ Φρουροί της Ειρήνης), έδωσαν στη δημοσιότητα email της εταιρίας και απείλησαν ότι θα τοποθετούσαν βόμβες σε όποια κινηματογραφική αίθουσα πρόβαλε την ταινία.Η Sony απέσυρε την ταινία από τις αίθουσες αλλά την κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και πολλές ανεξάρτητες αίθουσες την πήραν και την πρόβαλαν. Η ειρωνεία είναι ότι η ταινία ήταν κακή -στο Rotten Tomatoes αξιολογήθηκε μόλις με 52%. Αλλά επειδή ήταν η αιτία αυτής της διαμάχης, πάρα πολύς κόσμος παρακολούθησαν την ταινία -που μάλλον, αν ήταν αλλιώς τα πράγματα, δε θα είχαν ασχοληθεί καν... Αυτό είναι το αποκαλούμενο "Streisand effect": το φαινόμενο με το οποίο αν κάτι προσπαθήσουμε να συγκαλύψουμε, γίνεται ακόμα πιο ορατό απ' ό,τι ήταν αρχικά.

Το εφέ ονομάστηκε από την διάσημη τραγουδίστρια και ηθοποιό Μπάρμπρα Στρέιζαντ. Το 2003, ο φωτογράφος Kenneth Adelman τράβηξε πάνω από 12.000 αεροφωτογραφίες των ακτών της Καλιφόρνιας και τις ανάρτησε σε μια ιστοσελίδα που ασχολείται με την φωτογραφία. Με κάποιον τρόπο, η Στρέιζαντ διαπίστωσε ότι ανάμεσα στις φωτογραφίες υπήρχε και μια της έπαυλής της στο Μαλιμπού και κατέθεσε μήνυση. Σύμφωνα με το Bloomberg, η ίδια ισχυρίστηκε ότι "η φωτογραφία εισέβαλε στην ιδιωτική της ζωή, παραβίασε τον αντι-παπαράτσι νόμο του κράτους και προσπάθησε να επωφεληθεί από το όνομά της. Ζήτησε αποζημίωση πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία γενναιόδωρα προσφέρθηκε να δωρίσει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς."

Η φωτογραφία της έπαυλης της Στρέιζαντ - πηγή

Πριν την μήνυση, η φωτογραφία είχε μόλις 6 downloads -δυο εκ των οποίων ήταν από τους δικηγόρους της Στρέιζαντ. Όταν η μήνυση έγινε κεντρικό θέμα στις ειδήσεις, 420.000 άτομα επισκέφτηκαν την ιστοσελίδα για να δουν την φωτογραφία. Και αυτό, μόλις τον πρώτο μήνα μόνο! Η αγωγή της απορρίφθηκε, η ίδια έπρεπε να πληρώσει τα νομικά έξοδα του Adelman (εξαψήφιο νούμερο...) και -εννοείται- η φωτογραφία της περιουσίας της, είχε γίνει πλέον viral.

Η λογοκρισία δεν κατάφερνε πάντα τον σκοπό της. Αντιθέτως θα έλεγε κανείς. Απλά σκεφτείτε πόσες προσπάθειες έχουν γίνει για να απαγορευτούν μερικά βιβλία και πόσα απ' αυτά έχουν γίνει πλέον κλασικά. Ο κόσμος λατρεύει τον "απαγορευμένο καρπό", γι' αυτό και η λογοκρισία στην ουσία αποτυγχάνει. Ο κόσμος είναι περίεργος από τη φύση του και αν κάποιος απαγορεύσει να γίνει κάτι, όλοι θα θέλουν να το κάνουν -ειδικά στο διαδίκτυο.

από: curiosity

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου