Περισσότεροι άνθρωποι έχουν βρεθεί στο φεγγάρι παρά έχουν επισκεφθεί τα βάθη των ωκεανών, γνωστά ως "ζώνη του λυκόφωτος". Και αυτό ίσως γιατί μια βουτιά εκεί κάτω απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό. Αλλά τα ταξίδια εκεί κάτω μας επιβραβεύουν βλέποντας πάντα νέα είδη.
Αυτό που κάνει την ζώνη του λυκόφωτος τόσο μυστηριώδης είναι το βάθος της. 60 με 150 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού, η ζώνη είναι πολύ βαθιά για τους δύτες, αλλά πάνω απ' τα βάθη που οι επιστήμονες εξερευνούν με υποβρύχια. Ως εκ τούτου, είναι γεμάτη με άγνωστα είδη. Σύμφωνα με το Scientific American, όσοι δείξουν θάρρος και δεν επιχειρήσουν να κατέβουν σε αυτό το βάθος μπορεί να ανακαλύψουν νέα είδη σε ποσοστό άνω των 10 ανά ώρα.
Αυτά τα είδη είναι περίεργα μιας και το φως που φτάνει σ' αυτά τα βάθη είναι ελάχιστο. Εκεί κάτω, θα βρει κανείς θαλάσσια πλάσματα με έντονες κόκκινες αποχρώσεις, καθώς τα κόκκινα μήκη κύματος φιλτράρονται από τα βαθιά νερά -και κοράλλια που εξαρτιόνται από κάτι άλλο εκτός από τον ήλιο για ενέργεια.
Η νέα τεχνολογία κάνει αυτήν την ανεξερεύνητη περιοχή πιο προσιτή στους ερευνητές. Αυτά τα βάθη ιστορικά ήταν πολύ ρηχά για να δικαιολογήσουν κάποια αποστολή, αλλά πολύ βαθιά για να προσελκύσουν καταδύσεις. Κάτι τέτοιο πλέον αλλάζει. Η νέα τεχνολογία καθιστά ασφαλέστερη την κατάδυση και οι δύτες μπορούν να παραμείνουν βυθισμένοι μέχρι και επτά ώρες.
Κάτι τέτοιο, δεν κάνει την περιοχή προσιτή στους πάντες. Για τους απλούς ανθρώπους, υπάρχει το ενυδρείο Steinhart στο Σαν Φρανσίσκο που δείχνει το παράξενο τοπίο που υπάρχει στη ζώνη του λυκόφωτος.
Μερικά αξιοσημείωτα πράγματα στο βίντεο που ακολουθεί:
- Η ζώνη του λυκόφωτος βρίσκεται κάτω από το φυσιολογικό βάθος καταδύσεις, αλλά πάνω από αυτό των υποβρυχίων.
- Οι δύτες στην ζώνη του λυκόφωτος δέχονται πίεση περίπου 10 φορές μεγαλύτερη απ' ότι στην επιφάνεια.
- Οι δύτες που κατεβαίνουν στην ζώνη του λυκόφωτος έχουν μόνο 15-20 λεπτά για να εκτελέσουν την εργασία τους πριν ξεκινήσουν ανάδυση που θα διαρκέσει πολλές ώρες.
από: curiosity
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου