Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Το σημείο της συντριβής του Σπούτνικ


Αυτός ο μεταλλικός δακτύλιος διαστημικών σκουπιδιών στη μέση ενός δρόμου σηματοδοτεί το ακριβές σημείο που συνετρίβη ο σοβιετικός δορυφόρος το 1962.



Αν κανείς περάσει οδηγώντας την 8th Street στην πόλη Manitowoc του Ουισκόνσιν στις ΗΠΑ, δε θα προσέξει έναν ορειχάλκινο δακτύλιο που είναι ενσωματωμένος στη μέση του δρόμου. Εκ πρώτης όψεως, αυτός ο δακτύλιος φαίνεται ασήμαντος αλλά στην πραγματικότητα σηματοδοτεί το σημείο συντριβής του σοβιετικού δορυφόρου Σπούτνικ, ένα κομμάτι της αστρονομικής ιστορίας που δημιούργησε ένα από τα πιο περίεργα φεστιβάλ στο Ουισκόνσιν.

Ο δακτύλιος στην 8th Street είναι η ανάμνηση ενός διαστημικού σκουπιδιού, βάρους 9 κιλών, που έπεσε στην πόλη στις 5 Σεπτεμβρίου του 1962, μετά τη αποκοπή του από τον 5-τόνο Korabl-Sputnik 1, του επονομαζόμενου Sputnik IV στη Δύση.


Οι Σοβιετικοί είχαν εκτοξεύσει το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Βοστόκ σε τροχιά δύο χρόνια νωρίτερα, 5.000 μίλια μακριά από το Manitowoc, στο Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στις 15 Μαΐου 1960. Αλλά όταν το πλήρωμα προσπάθησε να το επιστρέψει στη Γη λίγες μέρες αργότερα, το διαστημόπλοιο πήγε ακόμη πιο ψηλά σε τροχιά ακούσια εξαιτίας ενός σφάλματος στον υπολογιστή. Όταν ο Σπούτνικ τελικά έφυγε από την τροχιά το 1962, το περισσότερο τμήμα του κάηκε στην ατμόσφαιρα, εκτός από ένα μικρό κομμάτι που έπεσε στο Manitowoc.

Τα φλογερά σκουπίδια του δορυφόρου συνετρίβησαν. Οι περισσότεροι άνθρωποι στην πόλη τα αγνόησαν, μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικοί, οι οποίοι σκέφτηκαν ότι ήταν απλώς ένα κομμάτι παλιοσίδερα από κάποιο κοντινό χυτήριο. Αλλά όταν οι αξιωματικοί άκουσαν την είδηση ότι το Korabl-Sputnik επανεμφανίστηκε στην ατμόσφαιρα της Γης, κατάλαβαν αμέσως τι συνέβαινε.

Οι αστυνομικοί έστειλαν τα σκουπίδια στον Smithsonian, το οποίος έστειλε το κομμάτι πίσω στη Ρωσία. Έγιναν δύο αντίγραφα, ένα εκ των οποίων εκτίθεται ακόμη στο Μουσείο Τέχνης Rahr-West του Manitowoc.


Το σημείωση της πτώσης του διαστημικού σκουπιδιού "Kerplunknik" είναι ίσως η μεγαλύτερη διαφήμιση του Manitowoc και ήταν η έμπνευση για το ετήσιο φεστιβάλ Sputnikfest, ένα φεστιβάλ με θέμα το διάστημα όπου εμφανίζονται ο Ms. Space Debris Pageant, ο διαγωνισμός Κοσμικού Κέικ, διάφοροι που πίνουν βότκα με σφυροδρέπανα για καπέλα και άλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου