Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: SE2/ EP42


Ο αριθμός 42 είναι, στο The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (Γυρίστε το Γαλαξία με Ώτο Στοπ) του Ντάγκλας Νόελ Άνταμς, η "Ύψιστη Απάντηση στη Ζωή, στο Σύμπαν και στα Πάντα" (Answer to the Ultimate Question of Life, the Universe, and Everything), όπως αυτή η υπολογίστηκε από τον υπερυπολογιστή Deep Thought σε μια περίοδο 7,5 εκατομμυρίων χρόνων. Κανείς όμως δεν ήξερε ποια ήταν η ερώτηση. Έτσι, για να υπολογίσει η Απόλυτη Ερώτηση, δημιουργήθηκε ένας ειδικός υπολογιστής από οργανικά συστατικά, στο μεγέθους ενός μικρού πλανήτη, και ονομάστηκε "Γη". η Απόλυτη Ερώτηση "Τι έχουμε όταν πολλαπλασιάζουμε έξι επί εννέα" βρέθηκε από τον Arthur Dent και τον Ford Prefect στο δεύτερο βιβλίο της σειράς το "The Restaurant at the End of the Universe". Αυτό εμφανίστηκε πρώτα στο ραδιοφωνικό έργο και στη συνέχεια στο μυθιστόρημα The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Το γεγονός ότι ο Adams ονόμασε τα επεισόδια του ραδιοφωνικού έργου "fits", τον ίδιο τίτλο που χρησιμοποιήσε για ένα κεφάλαιο ή τμήμα ο Λιούις Κάρολ στο "The Hunting of the Snark" (Το Κυνήγι του Φιρχαρία), υποδηλώνει ότι ο Άνταμς επηρεάστηκε από τον Κάρολ που χρησιμοποιούσε συνεχώς τον αριθμό 42. Ο Κάρολ, όντας μαθηματικός, έκανε επανειλημμένη χρήση του αριθμού 42 στα γραπτά του, όπως για παράδειγμα, στο Οι Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων έχουν 42 εικονογραφήσεις, κ.ά.. - πηγή



Πιλότος μας δείχνει πως ένα αεροπλάνο κάνει βουτιά μέσα στα σύννεφα



Η θέα από το αεροπλάνο ειδικά όταν ακριβώς από κάτω υπάρχει ένα παχύ στρώμα με σύννεφα είναι εκπληκτική. Ωστόσο είναι τελείως διαφορετική όταν βρίσκεσαι στην καμπίνα του πιλότου. Ο πιλότος της Qatar Airways, Sandeep Varma, δημοσίευσε ένα μαγευτικό βίντεο στο Twitter που δείχνει ένα αεροπλάνο στη διαδικασία της προσγείωσης στο Αεροδρόμιο Queenstown της Νέας Ζηλανδίας.


Πικ νικ στα Σύνορα: ο καλλιτέχνης JR προσφέρει ένα διεθνές γεύμα σε ένα τεράστιο τραπέζι


Στις 8 Οκτωβρίου, σε ένα μικρό σημείο στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικό, όπου δύο πόλεις ονομάζονται Tecate και είναι χωρισμένες με έναν φράχτη, οι κάτοικοι και των δυο χωρών κάθισαν σε ένα γιγάντιο τραπέζι στο οποίο ήταν τυπωμένα τα "Μάτια ενός Ονειροπόλου" (The Eyes of the Dreamer).




Η Kagen Sound δημιουργεί κουτιά που μπορούν να ανοιχτούν λύνοντας απίστευτους γρίφους




Γιατί είναι παράνομες οι νυχτερινές λήψεις του Πύργου του Άιφελ;



Δεν είναι εύκολο να βρει κάποιος νυχτερινά βίντεο ή φωτογραφίες του Πύργου του Άιφελ σε κάποιο stock site. Και αυτό γιατί ο νόμος περί πνευματικής ιδιοκτησίας της Ε.Ε. δηλώνει ότι ένα καλλιτεχνικό έργο (που μπορεί να είναι φωτογραφία, βίντεο, τραγούδι ή κτίριο) προστατεύεται πνευματικά κατά τη διάρκεια της ζωής του δημιουργού του, συν άλλα 70 χρόνια.

Ο ιδιοκτήτης των πνευματικών δικαιωμάτων και δημιουργός του Πύργου πέθανε το 1923, οπότε το 1993 η εικόνα του Πύργου του Άιφελ τέθηκε στο δημόσιο τομέα (γι' αυτό το Λας Βέγκας έχει τον δικό του Πύργο του Άιφελ, που χτίστηκε το 1999). Αλλά τα φώτα εγκαταστάθηκαν το 1985 και, δεδομένου ότι θεωρούνται καλλιτεχνικό έργο, βρίσκονται εντός του χρονικού ορίου της προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων. Το ίδιο άλλωστε ισχύει για το Λούβρο και τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Ρώμης. Βέβαια, κανείς δεν έχει πάει ποτέ σε δίκη για κάποιο νυχτερινό πλάνο του Πύργου, αλλά αν θέλει να δημοσιεύσει μια τέτοια φωτογραφία στα κοινωνικά δίκτυα, θα πρέπει -κανονικά- να πάρει άδεια από την εταιρεία εκμετάλλευσης του Πύργου, την Société d’Exploitation de la Tour Eiffel. - από: peta pixel


Όταν στρίβει ένα φορτηγό μήκους 60 μέτρων




Το λες και εγκεφαλικό...



Όταν ο αθλητισμός προσφέρει χαρά... Σεβασμός γι' αυτόν τον άνθρωπο!

Η Αίγυπτος πηγαίνει σε Μουντιάλ, ύστερα από 28 χρόνια.




Μέσα στο Μάτι του Κυκλώνα


Στην φωτογραφία βλέπουμε το Μάτι του Κυκλώνα Katrina από ένα NOAA Lockheed WP-3D Orion. - από: omao.noaa.gov


Στη Θεσσαλονίκη για έναν μήνα το ιστορικό θωρηκτό «Αβέρωφ»


Το θωρηκτό «Αβέρωφ» έδεσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνοντας έτσι το πρώτο του μεγάλο ταξίδι μακριά από την μόνιμη θέση ελλιμενισμού του στην Μαρίνα Φλοίσβου στο Τροκαντερό μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ιστορικότερο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού έγινε δεκτό με ιδιαίτερες τιμές από άγημα του Πολεμικού Ναυτικού.



Με την ευκαιρία του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, το καταδρομικό, «το οποίο αποτελεί το μοναδικό κομμάτι της ελληνικής επικράτειας, που δεν έχει υποστείλει τη σημαία για 106 χρόνια», όπως σημείωσε ο κυβερνήτης του πλοίου, αρχιπλοίαρχος Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα παραμείνει στην πόλη για περίπου ένα μήνα. - από: cnn.gr


To πιο σπάνιο πουλί του κόσμου ήταν τόσο σπάνιο γιατί τελικά δεν υπήρχε


Μια νέα μελέτη σε ένα από τα πιο "αόρατα" είδη πτηνών στον κόσμο διαπίστωσε ότι το Λιβεριανό Greenbul μπορεί να είναι τόσο δύσκολο να εντοπιστεί επειδή ποτέ δεν υπήρξε.

Το λιβεριανό Greenbul έχει παρατηρηθεί μόνο εννέα φορές στο δάσος Cavalla, στη νοτιοανατολική Λιβερία, μεταξύ του 1981 και του 1984, και θεωρήθηκε διαφορετικό από το κοινό Greenbul, λόγω των λευκών κηλίδων του.

Όμως τώρα, η ανάλυση dna έδειξε ότι αυτές οι κηλίδες δεν ήταν απόδειξη ενός διαφορετικού είδους αλλά το αποτέλεσμα που προκλήθηκε προφανώς από μια διατροφική ανεπάρκεια. Επιπλέον, όταν το DNA του δείγματος συγκρίθηκε με εκείνο του κοινού Greenbul, οι επιστήμονες δεν βρήκαν σημαντική γενετική διαφορά μεταξύ των δύο.

Το Λιβεριανό Greenbul έχει αποκτήσει σχεδόν μυθική θέση για τους ορνιθολόγους από τότε που είχε παρατηρηθεί στη δεκαετία του '80. - από: lifo.gr


Το μυστηριώδες βότανο των αρχαίων Ελλήνων που κόστιζε το βάρος του σε ασήμι


Λέγεται πως ήταν ο ίδιος ο Απόλλωνας αυτός που το χάρισε στους Έλληνες θέλοντας να τους κάνει ένα δώρο που δεν θα ξεχνούσε κανείς.

Και ξαφνικά μια κοινωνία λυσσούσε πια για σίλφιο! Ήταν βλέπετε αφροδισιακό και αντισυλληπτικό τρομερό, αλλά και λαχταριστό καρύκευμα για το φαγητό.

Τα είχε όλα και κανείς δεν το έκρυβε. Μας το λέει εξάλλου ο Ιπποκράτης, ο Διοσκουρίδης και ο Σωρανός ο Εφέσιος, αλλά και πλήθος άλλων Ελλήνων και Ρωμαίων.

Βλέπετε το σίλφιο (ή σύλφιο) ήταν το διασημότερο βότανο της αρχαιότητας, ένα φυτικό πασπαρτού για τα πάντα. Ήταν όμως, σαν από τραγική ειρωνεία, και όσο σπάνιο χρειαζόταν για να φτάσει να αξίζει το βάρος του σε ασήμι. - στο: newsbeast.gr


Οι σκοτεινές, εφιαλτικές καταβολές 7 διάσημων παραμυθιών


Παραμύθια όπως η Ωραία Κοιμωμένη, η Κοκκινοσκουφίτσα, η Σταχτοπούτα, η Χιονάτη, ο Χάνσελ και η Γκρέτελ, η Ραπουνζέλ και η Μικρή Γοργόνα - στο: huffingtonpost.gr


Τα 8 πιο ευχάριστα site για να μας φτιάξουν τη διάθεση


Όλοι έχουμε στιγμές που νιώθουμε θλιμμένοι και δεν θέλουμε να κάνουμε τίποτα. Όμως η κακή διάθεση δεν σημαίνει πάντοτε πως είμαστε θλιμμένοι. Καμιά φορά, μπορεί να έχουμε κακή διάθεση επειδή βαριόμαστε. Ή ίσως είμαστε κουρασμένοι και θέλουμε να χαζέψουμε κάτι αστείο, που να μην θέλει πολλή σκέψη. Οι παρακάτω ιστοσελίδες υπόσχονται να μας ανεβάσουν το ηθικό, είτε θέλουμε να κάνουμε κάτι δημιουργικό, να δούμε κάτι αστείο, ή απλά αν είχαμε μια κακή μέρα. - στο: pcsteps.gr


Τα λάθη που κάνουμε στη γλώσσα μας και… βγάζουν μάτι!


Η ορθογραφία δεν είναι το δυνατό σημείο πολλών, καθώς η γλώσσα μας είναι ιδιαιτέρως δύσκολη και πολύπλοκη.

Κι έτσι τα παροράματα δεν λείπουν όταν γράφουμε ή όταν μιλάμε, καθώς αμφιβάλλουμε συχνά για την ορθότητα των λεγομένων μας.

Και δεν είναι φυσικά μόνο η ορθογραφία, καθώς θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τη σύνταξη ή τη φωνολογική απόδοση των λέξεων, όταν δεν κάνουμε λάθη από άστοχη επιλογή λέξεων ή κατακρεουργούμε φράσεις την ακριβή σημασία των οποίων αγνοούμε συχνά.

Ιδιαίτερα δε όταν μιλάμε για λέξεις που μοιάζουν φωνολογικά, μορφολογικά ή σημασιολογικά μεταξύ τους, τότε τα κάνουμε συνήθως μαντάρα, καθώς οι διαφοροποιήσεις μεταξύ τους είναι λεπτές και εξόχως… φιλολογικές. - στο: newsbeast.gr


Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου