Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Το Παράδοξο του Φέρμι ψάχνει να βρει που είναι οι εξωγήινοι


Έχετε ποτέ σκεφτεί πού μπορεί να κρύβονται οι εξωγήινοι; Ίσως όμως να μην τους βρίσκουμε γιατί... κοιμούνται, όπως εικάζει μια άλλη θεωρεία!Το Παράδοξο του Φέρμι θέτει ακριβώς αυτό το ερώτημα: Αν το σύμπαν είναι τόσο μεγάλο και παλιό και υπάρχουν αμέτρητες ευκαιρίες για ζωή, γιατί δεν τους βρήκαμε; Το Παράδοξο ονομάστηκε από τον Ιταλό φυσικό Ενρίκο Φέρμι, ο οποίος πρότεινε αρχικά την ιδέα το 1950.

Το Παράδοξο είναι η αντίφαση μεταξύ της πιθανότητας εξωγήινης ζωής και της έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων γι' αυτήν. Η πιθανότητα ότι υπάρχουν εξωγήινοι είναι τόσο μεγάλη, αλλά δεν έχουμε το παραμικρό στοιχείο ότι υπάρχουν. Πώς γίνεται αυτό; Πολλοί επιστήμονες πρότειναν λύσεις στο Παράδοξο, όπως η πιθανότητα ότι οι πλανήτες που μοιάζουν ικανοί να υποστηρίξουν ζωή -όπως η Γη- είναι πολύ πιο σπάνιοι απ, ό,τι νομίζουμε. Ή υπάρχουν εξωγήινοι αλλά έχουν επιλέξει να παραμένουν αφανείς για τη δική τους ασφάλεια.

Η ανάπτυξη του παραδόξου φαίνεται πως προέκυψε το 1950, κατά την διάρκεια συζητήσεων στο παρατηρητήριο του Λος Άλαμος στις ΗΠΑ και κατά την διάρκεια διαλείμματος για μεσημεριανό γεύμα μεταξύ του Φέρμι και των συναδέλφων του. Καθώς συζητούσαν αστειευόμενοι σχετικά με κάποιες πρόσφατες αναφορές για ΑΤΙΑ που υπήρχαν στον Τύπο, ξαφνικά ο Φέρμι αναφώνησε "Που είναι;" ή "Που είναι όλοι;" -ανάλογα με την εξιστόρηση-, προκαλώντας το γέλιο των υπολοίπων. Ο ίδιος συνέχισε κάνοντας κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς και αναπτύσσοντας το σκεπτικό του σχετικά με την απουσία παρατήρησης εξωγήινων.

Παρόμοιο ερώτημα σχετικά με την απουσία ύπαρξης στοιχείων για εξωγήινους πολιτισμούς είχε τεθεί ήδη από το 1933 από τον Ρώσο επιστήμονα Κονσταντίν Τσιολκόφσκι, ο οποίος ανέπτυξε την θεωρία του ζωολογικού κήπου ως εξήγηση, η οποία αναφέρει ότι "οι εξωγήινοι αποφεύγουν την επικοινωνία και περιορίζονται απλώς στο να μας παρατηρούν", εκτιμώντας πως η ανθρωπότητα δεν είναι έτοιμη ακόμα ώστε τα ανώτερα εξωγήινα είδη να επικοινωνήσουν μαζί μας.

Ίσως δεν τους βρίσκουμε επειδή κοιμούνται


Εκτός από την θεωρεία του Τσιολκόφσκι υπάρχει ακόμη μια (δεν είναι οι μοναδικές): Οι εξωγήινοι υπάρχουν, αλλά έχουν πέσει σε "αδράνεια" μέχρι το σύμπαν είναι πιο αρεστό σ' αυτούς. Ίσως, δηλαδή, απλά να παίρνουν έναν υπνάκο.

Η θεωρεία αναφέρει ότι δεν έχουν παίρνουν απλά τον "ύπνο" τους, αλλά έχουν μεταβεί σε κατάσταση "εξοικονόμησης ενέργειας" (power-save mode). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το όλο θέμα εξαρτάται από τους εξωγήινους που εγκατέλειψαν τη βιολογική μορφή τους σε μια αμιγώς ψηφιακή ύπαρξη. Αν συμβαίνει αυτό, τότε αυτές οι οντότητες θα ωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από ένα εξαιρετικά κρύο περιβάλλον. Αυτή τη στιγμή, η ακτινοβολία υποβάθρου έχει τη θερμοκρασία του διαστήματος που κυμαίνεται κάπου γύρω στους 3 βαθμούς Κέλβιν (-270oC). Όμως, στο πέρασμα τρισεκατομμυρίων ετών, η θερμοκρασία αυτή θα πέσει ακόμα περισσότερο, πλησιάζοντας τελικά (αλλά και πάλι δε θα είναι αρκετή) το 0 της κλίμακας Κέλβιν. Μόλις συμβεί αυτό, οι ψηφιακοί εξωγήινοι θα ξυπνήσουν με υπερδυνάμεις.

Οι συντάκτες μιας εργασίας -οι Anders Sandberg, Stuart Armstrong και Milan M. Cirkovic- υπολόγισαν ότι ένας τέτοιος ψηφιακός πολιτισμός θα μπορούσε να παράγει 1030 φορές περισσότερους υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο στο σχεδόν μηδενικό σύμπαν απ' ό,τι στον σημερινό κόσμο. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε υπολογισμός έχει ένα ενεργειακό κόστος και αυτό το κόστος συνδέεται στενά με τη θερμοκρασία. Με τη συνολική θερμοκρασία του σύμπαντος πολύ χαμηλά, αυτοί οι ζωντανοί υπολογιστές θα μπορούν να αποκομίσουν απίστευτα ψυχικά επιτεύγματα με ελάχιστους πόρους.

Γιατί όμως να μην μείνουν ξυπνητοί ώστε να εξελιχτούν, απολαμβάνοντας ένα όλο και πιο ψυχρό σύμπαν; Ακόμη και ο Cirkovic πιστεύει ότι η θεωρία δεν είναι η καλύτερη εξήγηση.

πηγές: curiosity, curiosity

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου