Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Fallturm Bremen: Ο μόνος πύργος μικροβαρύτητας στην Ευρώπη που μπορεί να παράγει 9 δευτερόλεπτα έλλειψης βαρύτητας


Ο Fallturm Bremen, ένας εντυπωσιακός πύργος μικροβαρύτητας στη Γερμανία, είναι ο μοναδικός του είδους του στην Ευρώπη. Ο πύργος προσελκύει επιστήμονες από όλο το κόσμο, οι οποίοι πραγματοποιούν πειράματα με την έλλειψη βαρύτητας σε τομείς όπως η αστροφυσική, η βιολογία, η χημεία, η καύση, η δυναμική των υγρών, η θεμελιώδης φυσική, οι επιστήμες των υλικών και η δοκιμή εξοπλισμού για αποστολές στο διάστημα.




Ο ύψους 122 μέτρων πύργος είναι το κύριο εργαστήριο του Κέντρο Εφαρμοσμένης Διαστημικής Τεχνολογίας και Μικροβαρύτητας (ZARM) του πανεπιστημίου της Βρέμης. Μέσα στον τσιμεντένιο πύργο υπάρχει ένας χαλύβδινος σωλήνας με ύψος περίπου 110 μέτρα. Από αυτό το ύψος ρίπτονταν ένα δοχείο έτσι ώστε οι επιστήμονες να μελετήσουν τα αποτελέσματα της μικροβαρύτητας. Αλλά με την προσθήκη ενός καταπέλτη, το δοχείο πλέον εκτοξεύεται στον αέρα, επιταχύνοντας κατά 30 φορές το ρυθμό της βαρύτητας, με πάνω από 44 μέτρα/δευτερόλεπτο μέσα σε 0,2 δευτερόλεπτα. Πλέον, η μικροβαρύτητα επιτυγχάνεται για λίγο περισσότερο από 9 δευτερόλεπτα. Το δοχείο προσγειώνεται σε μια τεράστια πισίνα από σπόρους πολυστυρενίου για να επιβραδυνθεί με ασφάλεια για μελλοντική χρήση.


Στη βάση του πύργου υπάρχει ένα μικρό δωμάτιο ελέγχου όπου οι επιστήμονες παρακολουθούν και καταγράφουν τα πειράματα από πολλές οπτικές γωνίες. Οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι ενώ το ZARM προσφέρει και περιήγηση. Αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει τον πύργο για τα δικά του πειράματα μικροβαρύτητας, υπάρχει διαθέσιμο ένα ηλεκτρονικό εγχειρίδιο χρήσης -το ZARM είναι μια από τις πιο οικονομικές επιλογές για τέτοια πειράματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου