Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Οι καταγάλανες λίμνες Band-e-Amir στο Αφγανιστάν

 
Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε Αφγανιστάν (εκτός από τους Ταλιμπάν) είναι το ξηρό και άνυδρο τοπίο και μια ατέλειωτη έρημος. Στο κέντρο όμως αυτού του τοπίου υπάρχουν μερικές εντυπωσιακές λίμνες που το νερό τους είναι τόσο καταγάλανο που σχεδόν μοιάζει με μελάνι.
 
 


Το Band-e Amir είναι έξι, μπλε λίμνες στην καρδιά του κεντρικού Αφγανιστάν. Οι λίμνες βρίσκονται στους πρόποδες του Χίντου Κους, το δεύτερο ψηλότερο βουνό στον κόσμο, 80 χλμ από την αρχαία πόλη Μπαμιγιάν, όπου οι Ταλιμπάν κατέστρεψαν το 2001 το ψηλότερο άγαλμα του Βούδα στον κόσμο. Περιτριγυρισμένες από πανύψηλους ροζ ασβεστολιθικούς βράχους και με την βλάστηση να είναι σχεδόν ανύπαρκτη, οι εκπληκτικές λίμνες δεν ταιριάζουν καθόλου με το τοπίο.
 


Το βαθύ μπλε χρώμα των λιμνών οφείλεται στην καθαρότητα του αέρα και του νερού. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα στοιχεία των λιμνών προκαλεί, επίσης, τα έντονα και ποικίλα χρώματα των νερών της λίμνης.
 


Από τις 6 λίμνες, η Band-e Panir είναι η μικρότερο, με διάμετρο περίπου 100 μέτρα. Η μεγαλύτερη είναι η Band-e Zulfiqar, με μήκος περίπου 6,5 χλ. Η πιο προσιτή από τις λίμνες είναι Band-e-Haibat, το όνομα της οποίας σημαίνει "το Φράγμα του Δέους".
 


Το Band-e-Amir ήταν προορισμός για τους ταξιδιώτες από το 1950 και μόλις το 2009 έγιναν εθνικό πάρκο. Με έκταση περίπου 595 τετ. χλμ, είναι το μοναδικό εθνικό πάρκο του Αφγανιστάν και βρίσκεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου