Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Βραβείο σε δύο Λαρισαίους γραφίστες

Δύο Λαρισαίοι γραφίστες ο κ. Κωστής Τσιάχας και ο κ. Γιάννης Πέτρου κατέλαβαν την τρίτη θέση στον διαγωνισμό «Ενιαία Εικόνα και Ταυτότητα για τα Μνημεία και Μουσεία της Ελλάδας», που διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Ταμείο Αρχαιολογικών Χώρων και Απαλλοτριώσεων.

Τα βραβεία στους νικητές του διαγωνισμού απένειμε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών.

Αναλυτικότερα, τα βραβεία που συνοδεύονταν από χρηματικό έπαθλο ύψους 12.000, 6.000, 3.000 ευρώ, απέσπασαν οι κ.κ. Καλλιόπη Ζαφείρη και Μαρία Κατσίκα (Α' βραβείο), Γιώργος Τσίτρας (Β' βραβείο), και Κωνσταντίνος Τσιάχας και Γιάννης Πέτρου (Γ' βραβείο).

Όπως σημείωσε ο κ. Γερουλάνος, στόχος του διαγωνισμού ήταν ανάδειξη και υιοθέτηση μιας ενιαίας εικόνας και ταυτότητας για τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, προκειμένου με τρόπο λιτό και καλόγουστο να προωθηθεί η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Η Λαρισαϊκή πρόταση
Η πρόταση που κατέθεσαν οι δύο Λαρισαίοι φέρει τον τίτλο «Ο Λογότυπος της Ινώς» και είναι εμπνευσμένη από τη μυθολογία. Η Ινώ, γνωστή και ως Λευκοθέα- κόρη της Αρμονίας και του Κάδμου- ήταν μια θαλάσσια θεότητα που λατρευόταν μαζί με τον Ποσειδώνα, τη Θάλασσα και τη Γαλήνη. Προκειμένου να αναπτύξουν σχεδιαστικά την πρότασή τους οι Λαρισαίοι γραφίστες επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν δύο γεωμετρικές φόρμες αναγνωρίσιμες από την κλασική αρχαιότητα- το τετράγωνο και τον κύκλο- επικοινωνώντας τα μηνύματα του ελληνικού πολιτισμού, με απλό και κατανοητό τρόπο σε όλη την οικουμένη.

Όπως τονίζουν οι σχεδιαστές του «Ο Λογότυπος της Ινώς» μπορεί να διαβαστεί κάθετα και οριζόντια, διαγώνια και ανάστροφα. Είναι ευδιάκριτος και δυνατός και το κυριότερο μπορεί να λειτουργήσει σε διάφορες εφαρμογές και κλίμακες, μεγάλες ή μικρές, από ένα γραμματόσημο των Ελληνικών Ταχυδρομείων μέχρι το ουραίο ενός αεροσκάφους. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει σαν κατασκευή, σαν παιδικό παιχνίδι κύβων και σφαιρών, ενώ παράλληλα είναι διακριτός από κάθε άλλο σήμα, έμβλημα ή λογότυπο Ελληνικής υπηρεσίας ή Οργανισμού που έχει σχέση με τον Πολιτισμό.

Ακόμη και τα χρώματα που επιλέχτηκαν να τον κοσμήσουν, έχουν τον δικό τους συμβολισμό. Το βαθύ σκούρο κυανό συμβολίζει την Ελληνικότητα και την Παγκοσμιότητα. Είναι το χρώμα του πλανήτη από το διάστημα, το χρώμα του ουρανού και της θάλασσας. Το κυανό του Αιγαίου, το χρώμα των τρούλων στα ξωκλήσια των Κυκλάδων.

Δίπλα του το χρυσοκίτρινο κεχριμπαρί, σαν το ξανθό των σιτηρών ή σαν τη λάμψη του ήλιου πάνω στον μπρούντζο συμβολίζει τις πανανθρώπινες αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού.

Στόχος μας, τονίζουν οι κ. Τσιάχας και Πέτρου, ήταν να δημιουργήσουμε ένα σήμα ικανό να προωθήσει και να αναδείξει τη διαχρονική αξία των έργων του Ελληνικού πολιτισμού, με την ευχή αυτή η κληρονομία να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και αισιοδοξίας για όλους τους Έλληνες.

πηγή: thessalianews.gr
φωτογραφίες: ideas.culture.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου