Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Μεσαιωνικά χειρόγραφα απεικονίζουν ... ζόμπι!


Ποιος σας είπε ότι τα ζόμπι είναι κάτι, σχετικά, νέο; Στο πέρασμα των αιώνων, μεσαιωνικοί καλλιτέχνες εικονογράφησαν μια παράξενη ιστορία κινούμενων πτωμάτων που βασάνιζαν τους ζωντανούς.Όπως εξηγεί και η Βρετανική Βιβλιοθήκη:

Η ακριβής προέλευση "Των τριών ζωντανών και των τριών νεκρών" παραμένει μυστηριώδης, αλλά υπάρχουν πολλές εκδοχές ότι η ιστορία προέρχεται από τον 13ο αιώνα, και οι πιο γνωστές από την Αγγλία και τη Γαλλία. Η βασική εκδοχή της ιστορίας έχει ως εξής: τρεις νεαροί αριστοκράτες κυνηγούν, όταν ξαφνικά συναντούν τρία πτώματα, τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικές καταστάσεις σήψης, αλλά παρ' όλα αυτά κινούνται. Όπως είναι αναμενόμενο, οι νέοι σοκάρονται και θλίβονται με το θέαμα, ενώ τα τρία πτώματα τους επιπλήττουν για να την παροδικότητα της ζωής και τους λένε να βελτιώσουν τη συμπεριφορά τους πριν να είναι πολύ αργά.

Δείτε μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες εικονογραφήσεις που έχουν επιβιώσει ανά τους αιώνες:

Λεπτομέρεια από εικονογράφηση των Τριών Ζωντανών (ένας πάπας, ένας αυτοκράτορας και ένας βασιλιάς) και των Τριών Νεκρών (φορώντας τις αντίστοιχες κορώνες), Παρίσι, Γαλλία, περίπου 1480 – 1490

Γερμανία, πρώτο μισό του 16ου αιώνα

Αγγλία, 2ο τέταρτο του 14ου αιώνα

Περισσότερες εικονογραφήσεις στη Βρετανική Βιβλιοθήκη.

από: io9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου