Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Ένας από τους πιο διάσημους πίνακες του Λευκού Οίκου έχει ορθογραφικό λάθος!

Είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς πίνακες ζωγραφικής του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ, Τζοτρζ Ουάσινγκτον. Τόσο εμβληματική εικόνα, που χρησίμευσε ως βάση για την απεικόνιση του Ουάσινγκτον στο χαρτονόμισμα τους ενός δολαρίου.

Ο πίνακας

Το πορτρέτο ανατέθηκε και ολοκληρώθηκε το 1796 και δόθηκε στον William Petty, Βρετανό πρωθυπουργό εκείνης της εποχής.

Ο William Petty

Τον Αύγουστο του 1814 (κατά τη διάρκεια του Πολέμου του 1812), Βρετανοί στρατιώτες εισέβαλαν στην Ουάσιγκτον και κατέκαψαν πολλά δημόσια κτίρια, ανάμεσα και τους και το Λευκό Οίκο. Η Πρώτη Κυρία της εποχής, Dolley Madison, πιστώνεται τη διάσωση του "Lansdowne Portrait".


Ο πίνακας παρέμεινε ανέπαφος όλα αυτά τα χρόνια και τώρα κρέμεται στο Ανατολικό Δωμάτιο του Λευκού Οίκου.

Αλλά υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα...

Λείπει ένα "Τ" από τη λέξη "States"Σήμερα, ένα τυπογραφικό λάθος όπως αυτό, δεν είναι μεγάλη υπόθεση, αλλά πώς μπορεί κανείς να κάνει τυπογραφικό λάθος σε ένα πίνακα; Πώς μπορεί κάποιος να κάνει ένα τέτοιο ορθογραφικό λάθος;

Η απάντηση είναι πιο εύκολη από ό,τι μπορεί να φαίνεται: Το λάθος έγινε επίτηδες.

Ο καλλιτέχνης, Gilbert Stuart, ζωγράφισε το πορτραίτο για τον Βρετανό Πρωθυπουργό και τρία αντίγραφα.

Για να δείξει ποια είναι τα αντίγραφα, ο Stuart έγραψε λάθος τη λέξη "States" στο βιβλίο κάτω από το βιβλίο. Και αυτός ο πίνακας που έσωσε η Dolley Madison τόσο περίφημα, αυτός που κρέμεται στο Λευκό Οίκο σήμερα είναι, στην πραγματικότητα, το ένα αντίγραφο.

Ήξερε η Πρώτη Κυρία ότι ήταν αντίγραφο αυτό που έσωσε; Ποιος ξέρει, αλλά έχει σημασία; Το αντίγραφο μπορεί να είναι πιο πολύτιμο από το πρωτότυπο σήμερα.

Το πρωτότυπο εκτίθεται στο Smithsonian.


από: feedbox.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου