Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Πολεμικές τούμπες: Η παράξενη ιστορία της ακρόασης πριν τα ραντάρ

Ο Γιαπωνέζος αυτοκράτορας Shōwa επιθεωρεί τρεις ακουστικούς εντοπιστές σε τετράτροχους φορείς - 1930

Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου Πολέμου, οι αερομαχίες έγιναν πολύ σημαντικές. Τα Zeppelin πραγματοποιούσαν επιδρομές βομβαρδισμού στις ακτές της Αγγλίας και αεροσκάφη χρησιμοποιούνταν ως βομβαρδιστικά και από τις δυο πλευρές. Αν εντοπιζόταν η προσέγγισή τους, τα μαχητικά θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον εχθρό ή να τα καταρρίψουν.Οι κινητήρες των αεροσκαφών παρήγαγαν πρωτοφανής ήχους, έτσι για να μπορεί κάποιος να τους ακούσει από απόσταση, αναπτύχθηκαν συσκευές ακρόασης. Κάποιες ήταν μικρές και φορητές, για τη χρήση από ένα άτομο. Ο χειριστής άκουγε με τη χρήση ακουστικών όπως τα στηθοσκόπια.

Αλλά οι ανίχνευση θορύβων έπρεπε να γίνεται από μεγαλύτερες αποστάσεις ώστε να είναι πιο πολύς ο χρόνος για την προετοιμασία της άμυνας. Μεγάλοι και περίτεχνοι ανιχνευτές ήταν σε πειραματικό στάδιο και η αποτελεσματικότητά τους διέφερε. Κάποιοι ήταν αρκετά εντυπωσιακοί, όπως οι γιαπωνέζικοι με το παρατσούκλι "πολεμικές τούμπες".

Η χρήση τους συνεχίστηκε μέχρι τα πρώτα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά οι αυξανόμενες ταχύτητες των αεροσκαφών και η ανάπτυξη των ραντάρ τα παρόπλισε.

Γιαπωνέζοι επιδεικνύουν τη χρήση μιας πολεμικής τούμπας - 1932


Νότια Αγγλία - 1930


Συσκευές ακρόασης της U.S. Naval Air Service - 1925

από: mashable

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου