Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Zona del Silencio: Ο αστικός μύθος της Ζώνης της Σιωπής


Βαθιά μέσα στην έρημο του βορείου Μεξικό, ανάμεσα στις πολιτείες Durango, Chihuahua και Coahuila, υπάρχει μια περιοχή γνωστή ως "zona del silencio" ή "ζώνη της σιωπής", γνωστή και ως Ζώνη της Σιωπής Mapimí επειδή βρίσκεται κοντά στη πόλη Mapimi. Ο θρύλος το θέλει ότι στην περιοχή οι ηλεκτρομαγνητικές μεταδόσεις δεν λαμβάνονται, οι ασύρματοι δεν λειτουργούν, οι πυξίδες δεν δείχνουν τον μαγνητικό βορρά και η χλωρίδα και η πανίδα έχουν ανώμαλες μεταλλάξεις. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν ακουστεί ιστορίες με εξωγήινους, πτώσεις "καυτών πετρών" και διάφορα είδη παραφυσικών δραστηριοτήτων.Ο μύθος ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1970, όταν η αμερικάνικη στρατιωτική βάση κοντά στον Πράσινο ποταμό της Γιούτα, εκτόξευσε έναν δοκιμαστικό πύραυλο Athena εναντίον του White Sands Missile Range. Ο έλεγχος του πυραύλου χάθηκε και αντί να πέσει στον στόχο, εκείνος συνέχισε για ακόμα 400 μίλια νότια και έπεσε στην έρημο Mapimí. Αμέσως, μια ομάδα ειδικών έφτασε για να τον βρει. Όταν τελικά βρέθηκε μετά από τρεις εβδομάδες εντατικών αναζητήσεων, στήθηκε ένας αεροδιάδρομος για να μεταφερθούν τα συντρίμμια. Η όλη επιχείρηση ήταν πολύ σιωπηρή και κανείς δεν είπε τίποτα ή κανείς δεν ρώτησε. Η απόρρητη φύσης της επιχείρησης είχε ήδη παρακινήσει φήμες μεταξύ των κατοίκων.


Μια εκδοχή της ιστορίας λέει κάποιος ντόπιος ονόματι Jamie προσλήφθηκε από το στρατό για να φρουρεί το βλήμα από τους βανδάλους και τους περίεργους. Στον Jaime μάλλον άρεσε η προσοχή και τα χρήματα που θα επέφερε ο πύραυλος και όταν έφυγε ο στρατός, μαζί με δύο ντόπιους γαιοκτήμονες άρχισαν να σκέφτονται να χτίσουν ένα ξενοδοχείο στην περιοχή για την προώθηση του τουρισμού. Μερικοί λένε ότι ήταν ο Jamie ο οποίος ξεκίνησε να τονίζει τη σημασία της περιοχής και μαζί με τους νέους φίλους του άρχισαν να δημιουργούν μια ιστορία με πολλή ψευδο-επιστήμη και τοπική λαογραφία και να τροφοδοτούν τα ΜΜΕ. Τα ΜΜΕ το κατάπιαν και ένας θρύλος γεννήθηκε.

Σύμφωνα με αυτήν την παράξενη ιστορία, παράξενες μαγνητικές ανωμαλίες στην ατμόσφαιρα αποκλείουν τη μετάδοση ραδιοφωνικών σημάτων σε συγκεκριμένα σημεία και κάνουν τις βελόνες στις πυξίδες να περιστρέφονται. Τα μαγνητικά κύματα είναι τόσο μοναδικά ώστε δημιουργούν μια δίνη που φέρνει υλικό από την ανώτερη ατμόσφαιρα, συμπεριλαμβανομένου του πυραύλου. Ο μετεωρίτης Allende, ο οποίος έπεσε στην ευρύτερη περιοχή της Ζώνης το 1969, αναφέρεται συχνά ως ένα από τα στοιχεία που το επιβεβαιώνουν.

Το φαινόμενο φέρεται να αναφέρεται πρώτη φορά στη δεκαετία του 1930 από τον Francisco Sarabia, έναν Μεξικανό πιλότο, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο ασύρματός του μυστηριωδώς απέτυχε να λειτουργήσει κατά τη διάρκεια πτήσης πάνω από τη ζώνη. Άλλοι ισχυρίζονται ότι έχουν δει UFO και αντικείμενα να πέφτουν από τον ουρανό.


Πλέον, εκατοντάδες άνθρωποι έρχονται από όλο τον κόσμο για να δουν την περιοχή. Οι ντόπιοι τους αποκαλούν zoneros. Όμως, μένουν έκπληκτοι όταν βλέπουν ότι οι ασύρματοι και οι πυξίδες τους δουλεύουν. Συχνά κάποιος ντόπιος τους εξηγεί ότι η ζώνη κινείται και είναι δύσκολο να εντοπιστεί.

Οι κάτοικοι της περιοχής δεν πιστεύουν στη Ζώνη. Όταν τους ρωτούν για παράξενα φαινόμενα, απαντούν πάντα ότι δεν βλέπουν παράξενα πράγματα στην έρημο, μόνο παράξενους ανθρώπους. Αν και κάποιοι έχουν γίνει οδηγοί ή πωλούν αναψυκτικά και φαγώσιμα στους τουρίστες, άλλοι βρίσκουν τους ξένους ενοχλητικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου