Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

16 γεγονότα που θα σας κάνουν να δείτε αλλιώς το χρόνο

 
Από τα προϊστορικά ζώα που έζησαν πολύ πιο κοντά μας χρονικά από ό,τι θα μπορούσαμε να καταλάβουμε, μέχρι τη γκιλοτίνα που χρησιμοποιούνταν πολύ μετά τη Γαλλική Επανάσταση, αυτά τα γεγονότα που θα δείτε, είναι βέβαιο ότι θα μπερδέψουν την αντίληψή σας για τον χρόνο.
 
 
 
Η συσκευή φαξ είναι τόσο παλιά όσο και το Χριστουγεννιάτικη ιστορία (A Christmas Carol)…
Οι περισσότεροι θα μπορούσαν να πουν ότι η συσκευή φαξ είναι προϊόν της δεκαετίας του 1980. Στην πραγματικότητα όμως, ο Σκωτσέζος εφευρέτης Αλεξάντερ Μπέιν κατοχύρωσε τον πρώτο "τηλέγραφο ηλεκτρικής εκτύπωσης" το 1843. Εν τω μεταξύ, την ίδια χρονιά, ο Κάρολος Ντίκενς εξέδωσε το Χριστουγεννιάτικη Ιστορία με τον Εμπενίζερ Σκρουτζ.

… και η Ιταλία είναι νεότερη και από τα δύο
Η Ιταλία, ως σύγχρονο κράτος, ενοποιήθηκε το 1861.
 
Οι Σαλβαντόρ Νταλί και Βίλεμ ντε Κούνινγκ πέθαναν σχετικά πρόσφατα
Θα ήταν δύσκολο να διδαχτεί ένα μάθημα ιστορίας τέχνης χωρίς να αναφερθεί το "Η εμμονή της μνήμης"  του Νταλί. Το ίδιο θα μπορούσαμε να ειπωθεί και για τη σειρά "Woman" του Ολλανδού Βίλεμ ντε Κούνινγκ. Αυτή τη στιγμή, οι πρωτοπόροι ζωγράφοι μοιάζουν περισσότερο με ιστορικά πρόσωπα παρά με σύγχρονες διασημότητες. Οπότε μπορεί να σας εκπλήξει το γεγονός ότι ο Νταλί πέθανε το 1989 -την ίδια χρονιά προβλήθηκε η ταινία "Τρελό γουίκεντ στου Μπέρνι"- και ότι ο ντε Κούνινγκ έζησε μέχρι τον Μάρτιο του 1997 -στο τέλος εκείνης της χρονιάς προβλήθηκε ο Τιτανικός του Τζέιμς Κάμερον.

Η Nintendo είναι τόσο παλιά όσο ο Πύργος του Άιφελ
Η Nintendo δεν εμφανίστηκε στη δεκαετία του 1980 για να κατακτήσει τη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών. Ο Fusajirō Yamauchi ίδρυσε την εταιρεία στο Κιότο το 1889 και τότε πουλούσε τραπουλόχαρτα που ονομάζονταν χαναφούντα (hanafuda). Τεχνικα λοιπόν, η Nintendo είναι τόσο παλιά όσο ο Πύργος του Άιφελ, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν στην Παγκόσμια Έκθεση την ίδια χρονιά.

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπήρχε ακόμα όταν ο Γουόλτ Ντίσνεϊ κυκλοφόρησε τα πρώτα του κινούμενα σχέδια
Αν και ο Οσμάν Α' ίδρυσε την αυτοκρατορία γύρω στο 1299, η πραγματική ακμή της συνέβη όταν ανέλαβε τα ηνία της ο Σουλεϊμάν Α' ο Μεγαλοπρεπής στα μέσα του 16ου αιώνα. Συχνά δε, η Οθωμανική Αυτοκρατορία συνδέεται με το 1453 και την Άλωση τη Πόλης, τερματίζοντας ουσιαστικά την Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν διαλύθηκε ούτε το 1600, ούτε το 1700, ούτε καν το 1800. Υπήρχε όταν ο Ντίσνεϊ κυκλοφόρησε τα πρώτα του κινούμενα σχέδια το 1920.
Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Οθωμανικός στρατός πολέμησε με τις Κεντρικές Δυνάμεις, υπέστη καταστροφικές απώλειες και παρέδωσε το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών της στις Συμμαχικές Δυνάμεις. Η ακριβής ημερομηνία λήξης της αυτοκρατορίας αναφέρεται η 1 Νοεμβρίου 1922, όταν οι Τούρκοι ηγέτες αφαίρεσαν οριστικά τον τίτλο του σουλτάνου.

Η γκιλοτίνα ήταν ακόμη η επίσημη μέθοδος εκτέλεσης της Γαλλίας όταν έκανε το ντεμπούτο του το Star Wars
 
Η εκτέλεση του Λουδοβίκου ΙΣΤ' της Γαλλίας, Παρίσι, 21 Ιανουαρίου 1793 
 
Η τελευταία εκτέλεση στη Γαλλία με γκιλοτίνα με έγκριση του κράτους δεν ήταν κατά τη διάρκεια της Βασιλείας του Τρόμου στα τέλη του 18ου αιώνα. Συνέβη το 1977, την ίδια χρονιά που οι φανατικοί της επιστημονικής φαντασίας μαζεύονταν στους κινηματογράφους την ταινία με τίτλο Star Wars. Για την ακρίβεια, η γκιλοτίνα παρέμεινε η επίσημη μέθοδος εκτέλεσης στην χώρα μέχρι την κατάργηση της θανατική ποινή το 1981.

Μερικοί καρχαρίες που ζουν σήμερα στην Γροιλανδία μπορεί να υπάρχουν πριν ακόμα τη στέψη του Ερρίκου Η' ως βασιλιάς της Αγγλίας
Σε μια μελέτη του 2016, οι επιστήμονες μέτρησαν με ραδιενεργό άνθρακα τον ιστό από τα μάτια των καρχαριών της Γροιλανδίας για να προσδιορίσουν την ηλικία τους. Η γηραιότερη -ένας θηλυκός μήκους σχεδόν 16,5 ποδιών- εκτιμήθηκε ότι είναι ηλικίας 392 (+/120 χρόνια).
Αν υποθέσουμε την πιο συντηρητική πλευρά του θέματος, ότι δηλαδή ο καρχαρίας είναι ηλικίας 272 ετών τότε αυτό σήμαινε ότι θα γεννήθηκε γύρω στο 1744 -καθιστώντας την μεγαλύτερη από μερικούς από τους Ιδρυτές Πατέρες των ΗΠΑ. Στο αντίθετο άκρο, έχει ηλικία 512 ετών, που σημαίνει ότι γεννήθηκε το 1504, δηλαδή 5 χρόνια πριν στεφθεί βασιλιάς της Αγγλίας ο Ερρίκος Η'.
Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, να εξακολουθούν να κολυμπούν καρχαρίες στον ωκεανό οι οποίοι προϋπήρχαν των ΗΠΑ -στην πραγματικότητα, κάθε σύγχρονης χώρας στην Αμερική.

Η τοξοκέφαλη φάλαινα ζει επίσης πολλά χρόνια
Η φάλαινα της Γροιλανδίας ή τοξοκέφαλη φάλαινα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τον καρχαρία. Όμως, η χρονολόγηση του ιστού των ματιών τους αποκάλυψε ότι μια τέτοια φάλαινα είχε πεθάνει σε ηλικία 211 ετών, δηλαδή επέζησε της "Χρυσής Εποχής" της αμερικανικής φαλαινοθηρίας στα μέσα του 19ου αιώνα.

Μερικά μαμούθ ήταν ακόμα ζωντανά κατά την κατασκευή των πυραμίδων της Γκίζας
 
 
Οι μαλλιαροί και με μακριούς χαυλιόδοντες συγγενείς των ελεφάντων είχαν φύγει από καιρό όταν οι πολιτισμοί ήταν μεγάλοι και αρκετά οργανωμένοι για να χτίσουν, για παράδειγμα, τις Πυραμίδες.
Οι τρεις κύριες πυραμίδες της Γκίζας στην Αίγυπτο κατασκευάστηκαν κάπου μεταξύ του 2550 και του 2490 π.Χ. Αδιαμφισβήτητα, τα περισσότερα μαλλιαρά μαμούθ είχαν ήδη πεθάνει πριν από περίπου 10.000 χρόνια. Τα οστά όμως που βρέθηκαν στο νησί Wrangel της Σιβηρίας εκτιμήθηκε ότι ήταν μόλις περίπου 3700 ετών, που σημαίνει ότι, μερικά μαμούθ εξακολουθούσαν να ζουν το 1600 π.Χ. -εννέα αιώνες αφότου οι Αιγύπτιοι έχτισαν τις Πυραμίδες.

Η Κλεοπάτρα έζησε πιο κοντά στο να έχει iPhone παρά να δει τις πυραμίδες της Γκίζας υπό κατασκευή
Αν γινόταν κάποιου είδους τελετή θεμελίωσης για τις Πυραμίδες το 2550 π.Χ., η Κλεοπάτρα σίγουρα δεν παρευρέθηκε. Η πιο εμβληματική βασίλισσα της Αιγύπτου γεννήθηκε μετά από 2480 χρόνια -το 69 ή το 70 π.Χ. Με άλλα λόγια, έζησε 400 περίπου χρόνια πιο κοντά στην εποχή μας.
Για να το καταλάβετε καλύτερα αυτό, πρώτον, οι Πυραμίδες ήταν τόσο παλιές για την Κλεοπάτρα, όσο ο Σωκράτης για εμάς. Δεύτερον, τεχνικά, η Κλεοπάτρα έζησε πιο κοντά στην εποχή του πρώτου iPhone, παρά στο να δει ημιτελείς τις Πυραμίδες της Γκίζας.

Μπορείτε να χωρέσετε όλη την ανθρώπινη ιστορία -και κάμποση ακόμα- μεταξύ των περιόδων που υπήρξαν ο Στεγόσαυρος και ο Τυραννόσαυρος ρεξ
Η τάση μας να συγκεντρώνουμε μεγάλα τμήματα της ιστορίας δεν είναι ποτέ πιο εμφανής από ό,τι με τους δεινόσαυρους. Είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι όλα τα προϊστορικά είδη που ζούσαν στη γη, τον αέρα και το νερό συνυπήρχαν μέχρι που εκείνος ο περιβόητος μετεωρίτης τα εξαφάνισε με μια πτώση. Δεν συνέβη όμως έτσι.
Για παράδειγμα, ο Στεγόσαυρος έζησε κατά την Ύστερη Ιουρασική περίοδο, περίπου μεταξύ 159 και 144 εκατομμύρια χρόνια πριν. Από την άλλη, ο Τυραννόσαυρος Ρεξ εμφανίστηκε το τελευταίο σκέλος της Ύστερης Κρητιδικής περιόδου, περίπου 68 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Στο διάστημα μεταξύ αυτών των δύο εποχών, θα μπορούσε να χωρέσει ολόκληρη η ανθρώπινη ιστορία, συμπεριλαμβανομένων των εκατομμυρίων ετών των πρώτων προγόνων μας… περίπου 12 φορές. Έτσι, η απεικόνιση του Τυραννόσαυρου ρεξ να κυνηγάει έναν στεγόσαυρο είναι εντελώς αναχρονιστική.

Στο Cosmic Calendar, το οποίο ξεκινά με τη Μεγάλη Έκρηξη, οι Homo sapiens εμφανίζονται στις 31 Δεκεμβρίου
 
 
Στο βιβλίο του 1977 "The Dragons of Eden" (Οι Δράκοι της Εδέμ), ο Κάρλ Σαγκάν βρήκε έναν τρόπο για εμάς τους απλούς θνητούς να αντιληφθούμε τη θέση μας σε ένα τόσο μακρύ χρονικό πλαίσιο: το "Cosmic Calendar" (Κοσμικό Ημερολόγιο), το οποίο συμπυκνώνει ολόκληρη την ιστορία του σύμπαντος σε ένα ημερολογιακό έτος.
Αν η Μεγάλη Έκρηξη ήταν το πρώτο πράγμα που συνέβη την 1η Ιανουαρίου -στην πραγματικότητα, πριν από περίπου 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια- οι άνθρωποι εμφανίστηκαν την 31 Δεκεμβρίου -και αυτό, ούτε καν το πρωί.
Σύμφωνα με τον αστροφυσικό Ethan Siegel, στο Κοσμικό Ημερολόγιο, η πρώτη ζωή στη Γη εμφανίστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο πρώτος σεξουαλικά αναπαραγόμενος οργανισμός υλοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου. Οι τελευταίοι δεινόσαυροι που δεν πετούσαν εξαφανίστηκαν στις 17 Δεκεμβρίου. Ο Homo sapiens εμφανίστηκε γύρω στις 11:48 μ.μ. στις 31 Δεκεμβρίου και εφεύραμε τον τροχό ή τη γραφή μόλις 12 δευτερόλεπτα πριν από την Πρωτοχρονιά.

Η Betty White γεννήθηκε πριν αρχίσει να πωλείται ψωμί σε φέτες
Υπάρχει ένα αστείο που λέει ότι το ψωμί σε φέτες ήταν το καλύτερο που συνέβη, μετά όμως από την Betty White. Πράγματι, το ψωμί σε φέτες κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα ράφια το 1928, ενώ το Golden Girl γεννήθηκε το 1922.
 
Η μπίρα τενεκέ είναι νεότερη από κάποιους εν ενεργεία γερουσιαστές των ΗΠΑ
Όταν γεννήθηκε η -μελλοντική- γερουσιάστρια των Δημοκρατιών στην Καλιφόρνια Dianne Feinstein, οι γονείς της δεν μπορούσαν να αγοράσουν ένα κουτάκι μπίρα για να το γιορτάσουν και αυτό γιατί ίσχυε η Ποτοαπογόρευση.
Η Feinstein γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1933 και η 21η Τροποποίηση που τερματίζει την Απαγόρευση επικυρώθηκε τον Δεκέμβριο.
Όμως, αν υποθέσουμε ότι δεν υπήρχε η Ποτοαπαγόρευση, και πάλι δε θα μπορούσαν να αγοράσουν μπίρες σε τενεκεδάκι, καθώς -αν και παλαιότερα είχαν γίνει πειράματα- αυτή που θεωρείται η πρώτη εμπορικά διαθέσιμη μπίρα σε τενεκέ κυκλοφόρησε στο κοινό τον Ιανουάριο του 1935.

Ξέρουμε τον χαρακτήρα των κινουμένων σχεδίων Πλούτο περίπου όσο ξέρουμε τον πλανήτη νάνο Πλούτωνα
 
 
Ο πλανήτης ανακαλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 1930 και, λίγους μήνες αργότερα, ο σκύλος έκανε το ντεμπούτο του στη μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney, The Chain Gang. Σε εκείνη την ταινία δεν κατονομάστηκε και, όταν την ίδια χρονιά εμφανίστηκε ξανά σε μια άλλη μικρού μήκους -το The Picnic-, στην πραγματικότητα τον έλεγαν Rover.
Ο Rover βαφτίστηκε ξανά Πλούτο στο The Moosehunt του 1931.
Εδώ και χρόνια εικάζεται ότι ο πλανήτης αποτέλεσε έμπνευση για το καρτούν, κανείς όμως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Όπως εξήγησε ο διευθυντής της Disney, Ben Sharpsteen στο βιβλίο του Walter Brasch, "Cartoon Monickers: An Insight Into the Animation Industry", "Πιστεύαμε ότι [το Rover] ήταν πολύ συνηθισμένο, οπότε έπρεπε να ψάξουμε για κάτι άλλο. … Το αλλάξαμε σε Pluto the Pup, αλλά δεν θυμάμαι ειλικρινά γιατί".

Μάλλον, τα παιδικά σας χρόνια ήταν πολύ παλιά
Αυτή η επόμενη και τελευταία αποκάλυψη μπορεί να μην σας κάνει να νιώσετε τόσο νέοι, ακόμα κι αν δεν είναι ακριβώς νέες πληροφορίες: το 1982 ήταν πριν από 41 χρόνια!
Για τον σκοπό αυτού του πειράματος σκέψης, ας πούμε ότι γεννηθήκατε το 1972. Έχουμε 2023 και μιλάτε σε ένα 10χρονο για τις αναμνήσεις σας από το 1982 -τότε που προβαλλόταν στον κινηματογράφο ο E.T., ή στο ραδιόφωνο έπαιζε το "Eye of the Tiger", κ.λπ. Αυτό είναι περίπου ίσο με έναν 50χρονο το 1982 να λέει σε έναν 10χρονο τα πάντα για το 1942: την ταινία Καζαμπλάνκα, την Γκλεν Μίλερ, τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο... Όλα καλά;

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου