Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

Οι αδελφοί Μενέντεζ που κατακρεούργησαν τους γονείς τους

Οι Λάιλ και Έρικ Μενέντεζ κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης στο δικαστήριο το 1992 στο Λος Άντζελες
 
Τα αδέρφια Λάιλ και Έρικ Μενέντεζ (Lyle και Erik Menendez) ανέφεραν τη συναισθηματική και σεξουαλική κακοποίηση που είχαν υποστεί -μεταξύ άλλων- για τις φρικιαστικές δολοφονίες του πατέρα και της μητέρας τους το 1989, η υπόθεση των οποίων έρχεται ως συνέχεια της σειράς "Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story" με τίτλο "Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story".
 
 
 
Στις 20 Αυγούστου 1989, ο Χοσέ (José) και η Μέρι Λουίζ -γνωστής ως Κίτι (Mary Louise "Kitty")- Μενέντεζ πυροβολήθηκαν μέχρι θανάτου στο σπίτι τους στο Μπέβερλι Χιλς. Σχεδόν 7 χρόνια, τρεις δίκες και πολλές χιλιάδες ώρες τηλεοπτικής κάλυψης αργότερα, οι γιοι τους, Λάιλ και Έρικ, κρίθηκαν ένοχοι για τις δολοφονίες τους και καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης.

Οι δολοφονίες των Μενέντεζ έγιναν μια από τις πιο διάσημες ποινικές υποθέσεις του τέλους του 20ου αιώνα λόγω του ισχυρού συνδυασμού οικογενειακού δράματος, των συνδέσεων στο Χόλιγουντ και των δραματικών μαρτυριών. Καθώς οι δικαστικές διαδικασίες εκτυλίσσονταν, δεν υπήρχε αμφιβολία ότι τα 2 αδέρφια είχαν σκοτώσει τους γονείς τους.
 
Το γιατί το έκαναν ήταν μια άλλη ιστορία. 

Το "Αμερικάνικο Όνειρο" του Χοσέ και της Κίτι
 
Οι οικογένεια Μενέντεζ - πηγή
 
Η οικογένεια Μενέντεζ φαινόταν να είναι το τέλειο πρότυπο του Αμερικανικού Ονείρου, τουλάχιστον σύμφωνα με τα πρότυπα της δεκαετίας του 1980.
 
Ο Χοσέ γεννήθηκε στην Κούβα, μετά την Κουβανική Επανάσταση της δεκαετίας του 1950 μετανάστευσε στις ΗΠΑ ως έφηβος και έζησε στη σοφίτα ενός ξαδέλφου του μέχρι που κέρδισε μια υποτροφία χάρη στην κολύμβηση. Στο κολέγιο, γνώρισε την κατά 2 χρόνια μεγαλύτερή του Μέρι Λουίζ Άντερσον (Mary Louise Anderson), βασίλισσα των καλλιστείων που όλοι αποκαλούσαν Κίτι (Kitty). Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 παντρεύτηκαν και μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη, όπου ο Χοσέ απέκτησε πτυχίο λογιστικής, και, από το πλύσιμο πιάτων, έγινε ένα επιτυχημένο νεαρό στέλεχος στον χώρο της ψυχαγωγίας.

Αρχικά, ο Χοσέ ήταν ο επικεφαλής των δραστηριοτήτων της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων Hertz στις ΗΠΑ, αλλά στις αρχές της δεκαετίας του '80 έγινε επικεφαλής της RCA Records όπου βοήθησε στην υπογραφή συγκροτημάτων όπως οι Duran Duran, οι Eurythmics και οι Menudo (σ.σ. μπάντα αγοριών από το Πουέρτο Ρίκο. Αναφέρεται ως το "Πιο εμβληματικό συγκρότημα λατίνο ποπ μουσικής" και έχει καταταχθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα αγοριών όλων των εποχών από πολλές εκδόσεις, όπως το Billboard, το Us Weekly, το Seventeen και το Teen Vogue).
 
Προκειμένου ο Χοσέ να πιάσει δουλειά στον κινηματογράφο -λίγα μόλις χρόνια πριν από τους φόνους-, η οικογένεια μαζί με τους γιους τους, Λάιλ και Έρικ, μετακόμισε από το Πρίνστον του Νιου Τζέρσεϊ στο Λος Άντζελες. Το σπίτι όπου δολοφονήθηκαν οι Χοσέ και Κίτι βρισκόταν σε ένα από τα πιο αποκλειστικά τετράγωνα στο Μπέβερλι Χιλς -σε διαφορετικές χρονικές στιγμές ήταν στην ιδιοκτησία των Μάικλ Τζάκσον και Έλτον Τζον.

Τα αδέρφια Μενέντεζ φάνηκαν να ταιριάζουν στο πλατωνικό ιδεώδες των ΗΠΑ της εποχής του Ρίγκαν. Ο Λάιλ ήταν ένας τενίστας σταρ και φαινόταν να προορίζεται για μια καριέρα στις επιχειρήσεις -όπως ο πατέρας του, τον οποίο λάτρευε. Ο Έρικ αποδείχθηκε ακόμα καλύτερος στο τένις και, λόγω της εμμονικής παρέμβασης του πατέρα του, είχε εθνική κατάταξη στην ηλικιακή του κατηγορία. Κατά μία έννοια, δεν είχαν καμία άλλη επιλογή από το να είναι επιτυχημένοι. Ο Χοσέ ήταν γνωστός ως ένας σκληροπυρηνικός πατέρας που "τσάκιζε" τα παιδιά του στον στίβο ή με οτιδήποτε άλλο καταπιάνονταν.

"Φαινόταν ότι ο Χοσέ ήταν τόσο ανταγωνιστικός, έκανε ό,τι μπορούσε για να προσπαθήσει να κάνει τον [Έρικ] καλύτερο", είπε ο τότε προπονητής της ομάδας κολύμβησης το 1990. "Ήταν όμως πολύ υπερβολικός και είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Ο Έρικ είχε πολύ λιγότερη αυτοπεποίθηση γιατί, ό,τι και αν έκανε, δεν ήταν ποτέ αρκετά καλό".

Μετακόμισαν στην Καλιφόρνια, όπου, το 1988, ο έφηβος Έρικ έκανε την επανάστασή του και συμμετείχε σε μια σειρά από διαρρήξεις. Απέφυγε τη φυλάκιση αλλά, με εντολή του δικαστηρίου, παρακολούθησε θεραπεία με τον Δρ. Jerome Oziel. Ο Λάιλ εγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, αλλά τέθηκε σε αναστολή για ένα χρόνο για λογοκλοπή, κάτι που προμήνυε προβλήματα για τα επόμενα χρόνια.

Μια φρικιαστική σκηνή εγκλήματος
 

Οι δολοφονίες των Μενένετζ ήταν βάναυσες.
 
Ο 45χρονος Χοσέ και η 47χρονη Κίτι ήταν σχεδόν μη αναγνωρίσιμοι από τα 15 φυσίγγια που δέχτηκαν από δύο κυνηγετικά όπλα. Η σκηνή ήταν τόσο βίαιη που η αστυνομία πίστεψε ότι οι δολοφονίες πραγματοποιήθηκαν από όχλο. Έτσι, οι πρώτες έρευνες επικεντρώθηκαν σε επιχειρηματικούς αντιπάλους και σε ένα στέλεχος του πορνογραφίας που είχε κίνητρο για να τα βάλει με τον Χοσέ.

Το βράδυ των δολοφονιών, τα αδέρφια είπαν στην αστυνομία ότι είχαν βγει για να δουν μια ταινία, αλλά έπρεπε να περάσουν από το σπίτι για να πάρουν την ταυτότητα του Έρικ. Τότε ήταν που ανακάλυψαν τα σώματα των γονιών τους και κάλεσαν την Άμεσο Δράση, είπαν στις συνεντεύξεις τους. Οι αστυνομικοί που ανταποκρίθηκαν στην κλήση βρήκαν τον τότε 18χρονο Έρικ να κλαίει με λυγμούς στο γρασίδι.

Τους μήνες που ακολούθησαν, κανένα από τα αδέρφια δεν ενήργησε σαν να είχαν βρει πρόσφατα και τους δύο γονείς τους νεκρούς σε μια βάναυση, αιματηρή σκηνή δολοφονίας. Αντίθετα, συμπεριφέρονταν λες και μόλις είχαν κερδίσει το λαχείο. Ο Χοσέ άξιζε 14 εκατομμύρια δολάρια τη στιγμή του θανάτου του και μέσα σε έξι μήνες, τα αδέρφια ξόδεψαν περίπου 700.000 δολάρια από την περιουσία του.

Ο τότε 21χρονος Λάιλ αγόρασε ένα Rolex, μια Porsche, πολλά ρούχα και ένα εστιατόριο στο Πρίνστον, όπου ζούσε πριν από τους φόνους. Ο Έρικ ήταν πιο πρακτικός. Επέλεξε ένα Jeep Wrangler, έναν προσωπικό προπονητή τένις -αξίας 50.000 δολαρίων- και έκανε μια επένδυση 40.000 δολαρίων σε μια ροκ συναυλία που δεν έγινε ποτέ. Μάλιστα, πιστεύοντας ότι θα πάρουν και άλλα χρήματα, έκαναν και εξωτικές διακοπές. Τέλος, υπήρχε ένα συμβόλαιο ασφάλισης ζωής αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων για τον πατέρα τους, αν και λόγω λεπτομερειών δεν μπόρεσαν να εισπράξουν το ποσό.

Η μαγνητοσκοπημένη εξομολόγηση των αδελφών
 
 
Μετά τις δολοφονίες, ο Δρ. Oziel που έβλεπε ο Έρικ τον προσέγγισε και άρχισε να τον συμβουλεύει ξανά. Σύντομα, ο μικρότερος αδερφός ομολόγησε ότι είχε σκοτώσει τους γονείς του. Ο ψυχολόγος τα εκμυστηρεύτηκε αυτά στην Judalon Smyth -με την οποία είχε εξωσυζυγική σχέση- και η οποία θα έπαιζε μεγάλο ρόλο στην υπόθεση.

Οι συνεδρίες θεραπείας συνεχίστηκαν και τελικά ο Δρ. Oziel κατέγραψε σε κασέτα και τα 2 αδέρφια να ομολογούν τους φόνους. Ο Έρικ είπε ότι το είχαν κάνει για να βγάλουν τη μητέρα τους "από τη μιζέρια της", ενώ ο Λάιλ ξεκαθάρισε ότι και οι δύο συμμετείχαν στο έγκλημα.

Οι Smyth και Oziel είχαν μια δύσκολη σχέση -η ίδια ισχυρίστηκε ότι ο ψυχολόγος ήταν ελεγκτικός και καταχρηστικός- και αφού φέρεται να της επιτέθηκε, η Smyth επικοινώνησε με την αστυνομία για να αποκαλύψει ότι οι αδερφοί Μενέντεζ είχαν ομολογήσει τη δολοφονία των γονιών τους και μάλιστα, είχε μια κασέτα με τις εξομολογήσεις.

Στις 8 Μαρτίου 1990 συνελήφθη ο Λάιλ. Ο Έρικ, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν στο Ισραήλ για ένα τουρνουά τένις, πέταξε στο Μαϊάμι και στη συνέχεια στο Λος Άντζελες, όπου, στις 11 Μαρτίου, παραδόθηκε μόνος του στην αστυνομία.

Για να εξακριβωθεί εάν οι κασέτες με τις ομολογίες εμπίπτουν στο προνόμιο γιατρού-ασθενούς ή ήταν αποδεκτές ως αποδεικτικά στοιχεία στο δικαστήριο χρειάστηκαν δύο ολόκληρα χρόνια, με μηνύσεις και εφέσεις μεταξύ της εισαγγελίας και των δικηγόρων των Μενέντεζ. Τελικά, το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνια έκρινε ότι, δύο από τις τρεις κασέτες μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη δίκη, συμπεριλαμβανομένης μιας που περιείχε την παραδοχή της ενοχής του Λάιλ.

Οι συγκλονιστικές δίκες
Οι δίκες ξεκίνησαν το 1993, με ξεχωριστούς ενόρκους για κάθε ένα από τα αδέρφια, και μεταδόθηκαν σε ένα σχετικά νέο καλωδιακό δίκτυο -το Court TV- το οποίο είχε ως σκοπό να μετατρέψει το νομικό σύστημα σε ένα υβρίδιο ψυχαγωγικού και αθλητικού γεγονότος. Το δίκτυο μετέφερε όχι μόνο τις δίκες, αλλά έκανε και ατελείωτες ώρες κάλυψης κάθε ημέρα. Αυτό βοήθησε να τροφοδοτήσει μια εθνική εμμονή με μια υπόθεση που είχε όλα τα στοιχεία μιας μεγάλης σαπουνόπερας: Μια πλούσια οικογένεια που διαλύθηκε από σκάνδαλο, δύο όμορφοι και μυστηριώδεις νέοι, ένα φρικτό έγκλημα και άφθονο ψυχόδραμα.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου, οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι οι αδελφοί Μενέντεζ κυνηγούσαν την κληρονομιά τους, αλλά οι Λάιλ και Έρικ είπαν ότι σκότωσαν τους γονείς τους όντας σε αυτοάμυνα. Είπαν ότι ο πατέρας τους δεν είχε απλώς υψηλές προσδοκίες, αλλά τους ασκούσε συναισθηματική κακοποίηση. Ο Χοσέ, ισχυρίστηκαν, τους κακοποιούσε για χρόνια -τον Λάιλ από τα 6 μέχρι και τα 8 του, και τον Έρικ από τα 6 μέχρι και τα 18 του-, αναφέροντας γραφικές περιγραφές που συγκλόνισαν την χώρα και δίχασαν φίλους και μέλη της οικογένειας.

Ο δικηγόρος του Έρικ, Leslie Abramson, ο οποίος έγινε σταρ κατά τη διάρκεια της δίκης και εργάστηκε μαζί με τον δικηγόρο του Λάιλ, Gerald Chaleff, υποστήριξε ότι οι δυο τους ενεργούσαν σε αυτοάμυνα αφού μεγάλωσαν σε ένα τόσο βίαιο και τραυματικό σπίτι. Ο Λάιλ, ο οποίος έδωσε παραστατική μαρτυρία για την υποτιθέμενη συμπεριφορά του πατέρα του, είπε επίσης ότι, μέρες πριν από τους φόνους, είχε έρθει αντιμέτωπος με τον Χοσέ εξαιτίας της σεξουαλικής επίθεσής του στον Έρικ και εξέλαβε την οργισμένη απάντηση του πατέρα του ως απειλή θανάτου. Η υπεράσπιση επιτέθηκε και στην Κίτι αποκαλώντας την "φλοιό γυναίκας" που πάλευε με τον αλκοολισμό και τον εθισμό στα ναρκωτικά. Η συντετριμμένη σύζυγος και άχρηστη μητέρα, είπαν, ήταν συντετριμμένη από τις πολλές υποθέσεις του Χοσέ.

Οι πρώτες δίκες και των δύο διήρκεσαν έξι μήνες και κατέληξαν με τους ενόρκους να είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα μη μπορώντας να συμφωνήσουν αν τα αδέρφια ήταν ένοχοι για φόνο ή αν ενεργούσαν σε αυτοάμυνα.
 
Έτσι, ανακοινώθηκε ότι θα δικαστούν ξανά, αλλά αυτή την φορά μαζί.

Η δεύτερη δίκη πραγματοποιήθηκε το 1995 και ήταν πολύ λιγότερο εντυπωσιακή, καθώς ο δικαστής Stanley Weisberg δεν επέτρεψε τις τηλεοπτικές κάμερες να μπουν στο δικαστήριο. Ο δικαστής έκρινε επίσης ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία ότι ο Χοσέ είχε κακοποιήσει τους γιους του, ένα βασικότατο στοιχείο της υπεράσπισης. Χρόνια αργότερα, μια ξαδέρφη των αδελφών Μενέντεζ είπε στο ABC News ότι πίστευε ότι ο Λάιλ έλεγε την αλήθεια για τη σεξουαλική κακοποίηση επειδή της είχε πει παρόμοια πράγματα όταν ήταν παιδί, ενώ, πρόσφατα, ο τραγουδιστής Roy Rosselló του συγκροτήματος Menudo κατηγόρησε τον Χοσέ για σεξουαλική επίθεση. Παραδόξως, στην δεύτερη δίκη, η Smyth κατέθεσε για την υπεράσπιση, επιμένοντας ότι ο Δρ. Oziel είχε χειραγωγήσει τα αδέρφια ώστε να ομολογήσουν.
 
Η προσπάθεια απέτυχε. Στις 21 Μαρτίου 1996, ο Λάιλ και ο Έρικ καταδικάστηκαν για δύο κατηγορίες δολοφονίας πρώτου βαθμού σε ισόβια χωρίς αναστολή, λαμβάνοντας τον Ιούλιο, ο καθένας δύο συνεχόμενες ισόβιες ποινές.

Οι αδελφοί Μενέντεζ σήμερα
 

Ο 55χρονος σήμερα Λάιλ και ο 52χρονος Έρικ στάλθηκαν σε ξεχωριστές φυλακές μέχρι το 2018, οπότε και ενώθηκαν ξανά και τους επέτρεψαν να εκτίσουν την ποινή τους στην ίδια εγκατάσταση στο Σαν Ντιέγκο. Ο δημοσιογράφος Robert Rand, ο οποίος καλύπτει την υπόθεση από το 1989, είπε ότι τα αδέρφια συμβουλεύουν άλλους κρατούμενους που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση και ότι ο Έρικ ηγείται πολλών ομάδων αυτοβοήθειας.

Και οι δύο έχουν παντρευτεί στη φυλακή με γυναίκες που δεν είναι έγκλειστες.
 
Ο Έρικ παντρεύτηκε την πολύ καλή του φίλη Tammi Saccoman το 1999 και, το 2005, έγραψε ένα βιβλίο για τη σχέση τους, They Said We'd Never Make It: My Life with Erik Menendez. Ο Λάιλ παντρεύτηκε την Anna Eriksson, ένα πρώην μοντέλο που τον χώρισε όταν έμαθε ότι είχε αλληλογραφία και με άλλες γυναίκες, και στη συνέχεια την Rebecca Sneed, μια δημοσιογράφο που έγινε δικηγόρος, με την οποία παντρεύτηκε το 2003. Το 2017, ο Λάιλ είπε στο People ότι το ζευγάρι προσπαθεί να μιλάνε κάθε μέρα στο τηλέφωνο.

Ακόμη και σήμερα, 33 χρόνια από τότε που έγιναν οι δολοφονίες, το έγκλημα των αδελφών συνεχίζει να συναρπάζει και να μπερδεύει. Υπήρξαν πολλές ταινίες, μίνι σειρές και ντοκιμαντέρ για τις δολοφονίες, με πιο πρόσφατη, την πνευματική συνέχεια της σειράς "Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story" η οποία θα προβληθεί στο Netflix το 2024 με τίτλο "Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story".

από: biography

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου